• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

δισκάδικα&βινύλια ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,

Η ιστορία της Salsa

 Μιλώντας κανείς για salsa  στα ισπανικά, αναφέρεται σε κάποιο μείγμα ή ανακάτεμα. Από εκεί λοιπόν πήρε το όνομά της και η Salsa, καθώς πρόκειται για ένα «ανακάτεμα» λατινικών και Αφροκαραϊβικών χορών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χορός αυτός προέρχεται αποκλειστικά από την Κούβα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, αφού εκτός από τις κινήσεις της κουβανέζικης Son, η Salsa έχει στοιχεία και επιρροές τόσο από Rumba, Cha Cha Cha, Mambo και Guaguanco όσο και από Contra-Danze (λαϊκός χορός της Αγγλίας και της Γαλλίας που έγινε αργότερα γνωστός ως Danzon). Ορισμένοι από αυτούς τους χορούς αφομοιώθηκαν από τη Salsa, ενώ άλλοι υπάρχουν ως ξεχωριστό είδος ακόμα και σήμερα. Το στυλ της Salsa γίνεται γνωστό ουσιαστικά στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ΄70 από μετανάστες της Κούβας και του Πουέρτο Ρίκο και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο πέρασμα των χρόνων.
Ο χορός της Salsa έχει διάφορα στυλ ανάλογα με την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα στυλ Casino (Κούβα/Miami), Κάλι (Κολομβία), Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες.
Η Salsa χορεύεται κυρίως σε ζευγάρια, αν και υπάρχουν πολλές φόρμες κατά τις οποίες τα ζευγάρια ανταλλάζουν τους παρτενέρ ή οι ίδιοι οι χορευτές κάνουν κάποια σόλο. Τα βασικά βήματα της Salsa είναι σχετικά απλά. Πρόκειται ουσιαστικά για την αλλαγή βάρους από το ένα πόδι στο άλλο ή κατά άλλους για βηματισμό μπροστά και πίσω. Συνεπώς προκύπτει έντονη κίνηση των γοφών. Όσον αφορά τα χέρια, το ζευγάρι τα έχει σε κλειστή ή σε ανοιχτή θέση ανάλογα με το στυλ που χορεύει και τις φιγούρες που θέλει να κάνει.
Γενικότερα ο χορός αυτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φλογερός, ζωηρός και έντονος λόγω της ιδιαίτερης κίνησης. Επιπρόσθετα είναι χαρούμενος, ερωτικός και δυναμικός χορός που σε φέρνει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, κάτι που πολλές φορές προκαλεί και έντονο ερωτισμό. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι δημοφιλής τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.
Όπως κάθε τέχνη έτσι και ο χορός μπορεί να διδαχθεί. Πολύς λόγος γίνεται για το φυσικό ταλέντο κάποιου, όμως κανείς δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε αυτό. Η Salsa όπως και κάθε χορός χρειάζεται ώρες εξάσκησης ώστε να αφομοιωθούν τα βήματα και να προσαρμόσει το ζευγάρι στις κινήσεις του. Οι δύο παρτενέρ θα πρέπει να ξέρουν ο ένας τα βήματα του άλλου, καθώς την ώρα που χορεύουν τους βλέπει κανείς ως σύνολο και όχι σαν δυο διαφορετικές παρουσίες. Βέβαια, παρότι απαιτούνται αρκετά πράγματα για να μάθει κανείς να χορεύει salsa, οφείλουμε να το βλέπουμε απλά  και μόνο σαν μια δραστηριότητα για σωματική και ψυχική υγεία και όχι κάτι το ανταγωνιστικό.