• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

10 εορταστικά τραγούδια για το τέλειο soundtrack της Πρωτοχρονιάς


Fairytale of New York – The Pogues and Kirsty MacColl Ένα τραγούδι που αφηγείται δύο ιστορίες, μία θλιβερή για έναν άνθρωπο που ίσως να ζει τα τελευταία του Χριστούγεννα και μια γλυκιά, που περιγράφει την προσμονή δύο εραστών για τον καινούργιο χρόνο. 2000 miles - The Pretenders Ένα κάπως λυπητερό τραγούδι, που μιλάει για τον πόνο του να σου λείπουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα τις μέρες των γιορτών, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση τα 2000 μίλια, που χωρίζουν έναν πατέρα από τα παιδιά του. Christmas Time is Here - The Beatles Ηχογραφημένο το 1967, το χαρούμενο αυτό κομμάτι των «Σκαθαριών», δεν ήταν διαθέσιμο στο κοινό μέχρι το 1995. Christmas all over Again - Tom Petty and the Heartbreakers To συγκεκριμένο κομμάτι, που κυκλοφόρησε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είναι μια γλυκιά υπενθύμιση του πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος και πριν το καταλάβουμε είναι και πάλι… Χριστούγεννα. Blue Christmas - Elvis Presley Ένα τραγούδι για τις πληγωμένες καρδιές των γιορτών, τότε που όλο το εορταστικό κλίμα δεν σου προξενεί καμία συγκίνηση, αφού το μόνο που αποζητάς είναι να βρεθείς και πάλι κοντά στον αγαπημένο σου. Thank God it’s Christmas – Queen Αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα, περιλαμβανόταν στο «Greatest Hits III». Το κομμάτι αυτό, με τη μοναδική μελωδία, σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν γίνεται να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα και όλος ο κόσμος να μπορεί να ζει αγαπημένος, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές του. White Christmas - The Drifters Διάσημο από την ταινία «Home Alone», αφού περιλαμβανόταν στο soundtrack της, το συγκεκριμένο κομμάτι αποπνέει τη μαγεία των γιορτών με τη γλυκιά του μελωδία. Santa Clause is Coming to Town - Bruce Springsteen -Το «Αφεντικό» διασκευάζει ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μας μαγεύει. Wonderful Christmas - Paul McCartney & Wings Κυκλοφόρησε το 1979 και είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι από ένα ανάλαφρο pop χριστουγεννιάτικο τραγούδι, δηλαδή σωστές δόσεις χαρούμενης διάθεσης και εορταστικής ατμόσφαιρας. Happy Xmas (War is Over) – John Lennon and Yoko the Plastic Ono Band Ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια που τραγούδησε ποτέ ο Lennon, είναι ένα κομμάτι διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Για την προώθησή του, νοίκιασαν billboards σε πολλές πόλεις του κόσμου, γράφοντας «Ο πόλεμος αυτός έχει τελειώσει (αν το θέλετε)». Η καμπάνια αυτή είχε μαζική επιτυχία. clickatlife.gr

σαν σήμερα..


1946: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός Marianne Faithfull (Marian Evelyn Faithfull) γεννήθηκε στο Χάμπστεντ του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη καριέρα της στην pop και rock μουσική στις αρχές της δεκαετίας του '60 τραγουδώντας σε μικρά καφέ. Το 1964 σε ένα πάρτι των The Rolling Stones γνωρίζεται με τον μάνατζερ Andrew Loog Oldham. Ο Mick Jagger και ο Keith Richards θα της γράφουν την πρώτη της μεγάλη επιτυχία, το τραγούδι "As Tears Go By". Η καριέρα της όμως επισκιάστηκε την δεκαετία του '70 από τον εθισμό της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το 1979 θα επιστρέψει με το άλμπουμ "Broken English" και το 1981 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ "Dangerous Acquaintances" από το οποίο ξεχώρισε το τραγούδι "So Sad". Από το 1966 μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πάνω από είκοσι ταινίες και έχει κυκλοφορήσει είκοσι τρία άλμπουμ και EP. Το 2007 η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου την τίμησε με το βραβείο "Best Actress" για την ερμηνεία της στη ταινία "Irina Palm" και το Μάρτιο του 2009 στα Woman's World Awards κέρδισε το βραβείο "Lifetime Achievement".

ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα


Το Smoke on the Water γράφτηκε πριν από περίπου 50 χρόνια και αποτελεί ένα από τα κορυφαία κομμάτια όλων των εποχών που λατρεύτηκε απο γενιές και γενιές. Το περίεργο είναι πως ελάχιστοι γνωρίζουν τι έζησαν οι Deep Purple και τους έδωσε έμπνευση για τους στίχους του τραγουδιού. Στον κύκλο της μουσικής βιομηχανίας είναι πολλές οι ιστορίες που κυκλοφορούν για την δημιουργία της μεγάλης επιτυχία της ροκ σκηνής. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 1971 στο Montreux της Ελβετίας και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1972. Χρειάστηκαν μόλις επτά μέρες για να κατακτήσει το νούμερο ένα στα βρετανικά χιτ, κρατώντας την θέση του για δύο εβδομάδες. Ένα από τα fun fact για το άλμπουμ που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως ηχογραφήθηκε σε ένα ξενοδοχείο, ναι ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ήταν μεγάλος θαυμαστής του συγκροτήματος.
Δυστυχώς την περίοδο που το «μωρό» των Deep Purple ήταν εν τη παραγωγή, ο τραγουδιστής τους Ian Gillan, κόλλησε ηπατίτιδα. Παρά τις ρητές οδηγίες των γιατρών για ξεκούραση ο Gillan δούλεψε με πάθος και προσήλωση για την ολοκλήρωση της δουλειάς. Το συγκρότημα βρέθηκε στην Ελβετία και είχε εξ αρχής καταλύσει στο ξενοδοχείο Casino. Την πρώτη μέρα της διαμονής του εκεί βρέθηκε σε συναυλία που έδινε στον χώρο ο Frank Zappa και το συγκρότημα του, οι Mothers of Invention. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ένας φανατικός οπαδός του Zappa έβαλε φωτιά με ένα όπλο για φωτοβολίδες. Ευτυχώς ο χώρος εκκενώθηκε και δεν υπήρξαν θύματα.
Το συγκρότημα μετά την φωτιά μετακόμισε στο Pavilion. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα την μουσική τους κουλτούρα όμως και μετά από πολλά παράπονα για τον θόρυβο επενέβη η αστυνομία. Για να γλυτώσουν την ηχογράφηση οι μεταφορείς του συγκροτήματος δεν επέτρεψαν στις αρχές να μπουν στο κτήριο, κρατώντας τις πόρτες κλειστές, αλλά προς μεγάλη τους απογοήτευση το συγκρότημα εκδιώχθηκε. Έτσι αναγκάστηκε να κάνει την εγγραφή σε άλλο ξενοδοχείο, το Grand Hotel, που είχε φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα όπως οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin και οι Black Sabbath. Το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε η μπάντα για την ηχογράφηση βρισκόταν έξω από το Grand Hotel. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από 30 μέτρα καλωδίου για να κάνει τη δουλειά τους. Ο κιθαρίστας της, Ritchie Blackmore θυμάται: «Είχαμε το μηχάνημα ηχογράφησης των Rolling Stones έξω στο χιόνι, αλλά για να φτάσουν εκεί (οι φωνές μας) έπρεπε να βγάλουμε ένα καλώδιο από το δωμάτιο μας μέσα από δύο πόρτες, το χολ, εντός του μπάνιου, μέσα από ένα άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου και από κει πάνω από ένα κρεβάτι και έξω στη βεράντα. Το καλώδιο ύστερα διέτρεχε το μπαλκόνι για περίπου τριάντα μέτρα και επέστρεφε μέσα από ένα παράθυρο σε άλλο δωμάτιο. Περνούσε από το μπάνιο και μέσα από τον διάδρομο, μέχρι μια σκάλα, το φουαγιέ της ρεσεψιόν, τη μπροστινή πόρτα, την αυλή, πάνω από μια σκάλα για να φτάσει μέχρι το μηχάνημα. Η κατασκευή μας επέτρεψε να είμαστε πιο αυθόρμητοι, γιατί μόλις τελειώναμε το ένα πλέιμπακ, ακόμη και αν δεν ήταν τέλειο, λέγαμε ‘Εντάξει, είναι αρκετά καλό’ γιατί δεν αντέχαμε να κάνουμε όλη αυτή την διαδικασία».
Ο Claude Nobs, που βρέθηκε στην συναυλία του Zappa, που πήρε φωτιά και έσωσε πολύ κόσμο, κέρδισε μια αναφορά στο Smoke on the Water. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Roger Glover μουρμούριζε τον τίτλο ένα πρωινό, μέρες μετά την φωτιά. Αυτό οδήγησε τον Gillan να γράψει τους στίχους και τον Blackmore να κάνει την σύνθεση. Τότε φυσικά δεν ήξεραν ότι το τραγούδι τους θα γινόταν ένα από τα πιο βασικά κομμάτια εκμάθησης κιθάρας για φιλόδοξους μουσικούς. πηγή φωτογραφιών: wikipedia

σαν σήμερα..


1944: Το μιούζικαλ “On The Town” κάνει πρεμιέρα στο Broadway της Νέας Υόρκης για μια σειρά 462 παραστάσεων. Παρουσίασε στο κοινό πολλά δημοφιλή και κλασικά τραγούδια, όπως τα “New York, New York”, “Lonely Town”, “I Can Cook, Too” και “Some Other Time”

ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα


Το «Baker Street» περιλαμβάνεται στο δίσκο του Gerry Rafferty «City To City», που κυκλοφόρησε το 1978, και θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Αυτό που καθιστά μοναδικό το «Baker Street» είναι το γεγονός ότι το ρεφρέν δεν έχει ούτε μία λέξη παρά μόνο ένα… σαξόφωνο. Το υπέροχο αυτό τραγούδι είναι το πιο συναισθηματικό από όλα τα τραγούδια του Gerry Rafferty. Μιλάει για έναν άνθρωπο που κάνει όνειρα για τη ζωή του και προσπαθεί να βρει το δρόμο του, αλλά τα πράγματα ήρθαν έτσι που τα όνειρά του δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Παρόλο που είναι κάτοικος μιας μεγάλης πόλης, και περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους, νιώθει μοναξιά και γεμίζει το συναισθηματικό του κενό βρίσκοντας διέξοδο στο ποτό και στο φτηνό σεξ. Ο γεννημένος το 1947 Σκοτσέζος τραγουδιστής Gerry Rafferty, αρχικά συμμετείχε στο συγκρότημα Humblebums και κατόπιν ήταν ιδρυτικό μέλος των Stealers Wheel, οι οποίοι το 1973 είχαν γνωρίσει επιτυχία με το «Stuck In The Middle With You». Μετά τη διάλυση των Stealers Wheel το 1975, ο Rafferty επί τρία χρόνια μπαινόβγαινε στα δικαστήρια καθώς του απαγορεύονταν να ηχογραφήσει μόνος του καθώς είχε ακόμα συμβατικές υποχρεώσεις με το συγκρότημα που διαλύθηκε. Κατά τη διαμονή του στο Λονδίνο, ο Rafferty έμενε συχνά στο διαμέρισμα ενός φίλου του, το οποίο βρισκόταν σ’ έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης: τη Baker Street (ένας από τους πιο διάσημους κατοίκους της Baker Street ήταν ο χαρακτήρας του Sir Arthur Conan Doyle, ντέντεκτιβ Sherlock Holmes, ο οποίος υποτίθεται ότι ζούσε στον αριθμό 221-Β). Εμπνευσμένος από την οδό αυτή, και από την απογοήτευση που ένιωθε εκείνη την περίοδο για την πορεία της καριέρας του, ο Gerry Rafferty έγραψε το «Baker Street».


Το τελικό αποτέλεσμα των νομικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζεται στους τελευταίους ελπιδοφόρους στίχους του τραγουδιού: «And when you wake up it’s a new morning, the sun is shining it’s a new morning and you’re going, you’re going home». Το «Baker Street» ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ο Rafferty, τρία χρόνια μετά τη διάλυση των Stealers Wheel κι αφού ήταν πλέον ελεύθερος να ηχογραφήσει ξανά έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με την United Artists Records. Το «Baker Street» έγινε διάσημο κυρίως λόγω του χαρακτηριστικού σαξόφωνου που έπαιξε ο Raphael Ravenscroft.
Για ένα διάστημα είχε επικρατήσει η φήμη ότι το σαξόφωνο το έπαιξε ο Άγγλος ηθοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Bob Holness, αλλά αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός αστείου που έκανε ο μουσικοκριτικός Stuart Maconie και που ξεκίνησε από ένα άρθρο με τίτλο «Would You believe It?» του περιοδικού New Musical Express. Το αστείο αυτό αναπαράχθηκε τόσες φορές ώστε τελικά έγινε αστικός μύθος. Στην πραγματικότητα σαξόφωνο έπαιξε λοιπόν ο Raphael Ravenscroft και όχι ο Bob Holness. Όμως η μελωδία του προκάλεσε διαμάχη γύρω από την πατρότητά της καθώς ένα παρόμοιο σόλο είχε παίξει σε μία σύνθεση του Larry Coryell ο μεγάλος Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ, Steve Marcus, στο τραγούδι «Half A Heart» που κυκλοφόρησε το 1968, δηλαδή δέκα ολόκληρα χρόνια πριν το «Baker Street». Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ο Gerry Rafferty έγραψε το «Baker Street» υπολογίζοντας ότι θα τραγουδούσε ένα κανονικό ρεφρέν. Όμως δεν του έβγαινε όπως θα ήθελε κι έτσι σκέφτηκε να αντικαταστήσει το ρεφρέν με ένα μεγάλης διάρκειας ορχηστρικό break χωρίς να έχει αποφασίσει ποιο όργανο θα το παίξει. Μαζί με τον παραγωγό Hugh Murphy, πειραματίστηκαν με διαφορετικούς ήχους μέχρι που τελικά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν κιθάρα για το σόλο καθώς και ένα μικρό μέρος με σοπράνο σαξόφωνο. Η πρώτη τους επιλογή για σαξοφωνίστα ήταν ο 28χρονος τότε Αμερικανός μουσικός Pete Zorn, ο οποίος έπαιζε κάθε είδους όργανο: από ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα μέχρι μπάσο, μαντολίνο, φλάουτο και όλα τα είδη σαξόφωνων. Όμως ο Zorn είχε καιρό να παίξει σαξόφωνο μιας και οι περισσότεροι τον ζητούσαν ως κιθαρίστα ή μπασίστα, και έτσι ο ίδιος πρότεινε έναν κατάλογο από άλλους μουσικούς μεταξύ των οποίων υπήρχε και το όνομα του Raphael Ravenscroft. photo_2 Ο Ravenscroft, λοιπόν, ανέλαβε να παίξει με το σοπράνο σαξόφωνο το μικρό μέρος που του αναλογούσε. Όταν όμως ήταν στο στούντιο, άκουσε ότι ο κιθαρίστας που θα ηχογραφούσε το ορχηστρικό break του «Baker Street», δεν ήταν διαθέσιμος. Έτσι πρότεινε να παίξει ο ίδιος το σόλο με το alto σαξόφωνο που είχε στο αυτοκίνητό του. Αυτό που κατάφερε ήταν πολύ εντυπωσιακό: μετέτρεψε το break σε μία μεγάλης διάρκειας ατμοσφαιρική βινιέτα που έδεσε άψογα με το τραγούδι και, ταυτόχρονα, το σαξόφωνο αναδείχθηκε σε όργανο εξίσου σημαντικό με την κιθάρα. Το «Baker Street», εκτός από το σαξόφωνο, έχει και πολλά άλλα θετικά στοιχεία όπως οι μυστηριώδεις και μελαγχολικοί στίχοι του, η νοσταλγική του μελωδία και το υπέροχο φινάλε με την αιφνίδια εμφάνιση της κιθάρας του Hugh Burns (το σόλο της οποίας ο Slash, πρώην κιθαρίστας των Guns ‘n’ Roses, ψήφισε στο περιοδικό «Guitar» ως ένα από τα αγαπημένα του ενώ αποτέλεσε και την έμπνευσή του για το σόλο στο «Sweet Child O’ Mine» των Guns N’ Roses). Αν συνυπολογίσει κανείς το μπάσο, το πιάνο, τη διακριτική παρουσία του keyboard, και το εξαιρετικό τους δέσιμο τότε μιλάμε για μία από τις καλύτερες ενορχηστρώσεις που έχουν γίνει ποτέ σε τραγούδι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κελαρυστή φωνή του Gerry Rafferty, που συνέλαβε τέλεια την αίσθηση του να βιώνει κανείς μία άθλια ζωή στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1970, αποτέλεσαν την αιτία που το «Baker Street» παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια εκείνης της δεκαετίας, αλλά και ο στυλοβάτης του soft-rock. Ήδη από την εντυπωσιακή εισαγωγή, με το σαξόφωνο του Raphael Ravenscroft να ανεβαίνει όλο και πιο δυνατά πίσω από τις κιθάρες, παίρνουμε ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που έχει γίνει στην παραγωγή. Οι υπόλοιποι μουσικοί που συνόδευσαν τον Gerry Rafferty στο «Baker Street» είναι: στα drums ο Henry Spinetti (ο οποίος έπαιξε και με τους Eric Clapton, Bob Dylan, George Harrison, Paul McCartney, Katie Melua κ.α.), στο μπάσο ο Gary Taylor, στα keyboards ο Tommy Eyre (ο οποίος έπαιξε και με τους Joe Cocker, Gary Moore, B.B.King, Wham κ.α. αλλά πέθανε από καρκίνο το 2001 σε ηλικία 52 ετών), στα κρουστά ο Glen Le Fleur, στη ρυθμική κιθάρα ο Nigel Jenkins, και στα έγχορδα ο Graham Preskett.

σαν σήμερα...


1915: Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής της jazz Frank Sinatra (Francis Albert Sinatra 1915-1998) γεννήθηκε στο Χομπόκεν του Νιου Τζέρσεϊ. Οι γονείς του ήταν Ιταλοί μετανάστες. Πριν ασχοληθεί με το τραγούδι, δούλευε σαν "παιδί για τα θελήματα" στην εφημερίδα Jersey Observer και εργάτης σε ναυπηγεία. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 αρχίζει τις πρώτες του εμφανίσεις μπρστά σε κοινό. Στα μέσα της δεκαετίας του '40 ο Frank Sinatra είχε ήδη γνωρίσει επιτυχία. Το 1954 για το ρόλο του στην ταινία "From Here to Eternity" κέρδισε το βραβείο Όσκαρ "Best Supporting Actor" και το 1965 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και τον κινηματογράφο κ.α. Τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες όπως: "Strangers in the Night", "My Way", "I've Got You Under My Skin" κ.α. musicislifepsansimera.

ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα 10 κομματάρες που μας χάρισε ο Gary Moore


Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1952, όμως το πέρασμά του από τον κόσμο μας έμελλε να είναι σύντομο (έφυγε από τη ζωή το 2011 πριν καν κλείσει τα 59 του). Παρόλα αυτά, ο Gary Moore πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του στη μουσική, να κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον των κιθαριστών που πάτησαν το πόδι τους στη Γη, αλλά και να μας χαρίσει μερικά από τα πιο όμορφα ροκ και κυρίως ερωτικά, blues κομμάτια που πάντα θα σκεφτόμαστε με νοσταλγία. Ο χαρισματικός μουσικός, ιρλανδικής καταγωγής, πέρασε από πολλές μπάντες, με σημαντικότερους τους Thin Lizzy του πολύ καλού του φίλου Phil Lynott (θα δούμε κι άλλες στην πορεία), αλλά διέπρεψε κυρίως ως σόλο καλλιτέχνης, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα αγαπημένα του blues. Άψογη τεχνική, μα κυρίως ψυχή και αυτή η έκφραση ηδονής ότι χάιδευε την εξάχορδη θεά στα live, ήταν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του εκπληκτικού αυτού performer και, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε να απολαύσουμε μαζί 10 από τα καλύτερα κομμάτια που μας χάρισε ο αξέχαστος Ιρλανδός. Still In Love With You (Thin Lizzy) ‘Nightlife’ – 1974 Ένα κομμάτι που όσες φορές και να το ακούσεις, δεν μπορείς να το χορτάσεις. Είναι παρμένο από τον δίσκο ‘Nightlife’ των Thin Lizzy (1974) και είναι το μόνο κομμάτι του δίσκου όπου ο Gary Moore έχει συμμετοχή (lead κιθάρα). Μπορεί τα συνθετικά credits να πιστώνονται αποκλειστικά στον Phil Lynott, όμως λέγεται πως μεγάλο μέρος του είχε συνθέσει ο Gary Moore πολλά χρόνια πριν την κυκλοφορία του. Άκρως ερωτικό, τρυφερό, με δύο υπέροχα κιθαριστικά σόλο που το απογειώνουν. Αξίζει να ακούσετε αυτήν την live ερμηνεία του 1975 (αν και ο Gary Moore δεν ήταν πια στην μπάντα) Desperado (Colosseum II) ‘Electric Savage’ – 1977 Τα ’70s ήταν μια δεκαετία «αναζητήσεων» για τον Gary Moore, τόσο από άποψη μουσικών ειδών, όσο και από άποψη αναζήτησης μπάντας. Έτσι, μεταξύ 1975 και 1978 ήταν μέλος των Colosseum II, των οποίων ιδρυτής ήταν ο πρώην ντράμερ και ηγέτης των… Colosseum, Jon Hiseman. Όπως μπορείτε να ακούσετε και παρακάτω, το ‘Desperado’ είναι ένα τρομερά τεχνικό και περίπλοκο τραγούδι, με πολλά στοιχεία από progressive και jazz fusion μουσική. Απολαύστε: Oh Pretty Woman (Gary Moore) ‘Still Got The Blues’ – 1990 Τα ’90s έχουν μόλις μπει και ο Gary Moore κυκλοφορεί τον θρυλικό δίσκο ‘Still Got The Blues’. Από αυτόν τον δίσκο ξεπήδησαν μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της καριέρας του, με το ‘Oh Pretty Woman’, μια σκληρή blues ροκιά να ξεχωρίζει για το catchiness, την ευθύτητα και την αγνή, rock ‘n’ roll αύρα της. Need Your Love So Bad (Gary Moore) ‘Blues for Greeny’ – 1995 Ο δίσκος ‘Blues for Greeny’ του 1995 ήταν ένας φόρος τιμής του Gary Moore στον ιδρυτή και κιθαρίστα των Fleetwood Mac, Peter Green, ο οποίος ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιρροές και μέντοράς του στις αρχές της καριέρας του. Μάλιστα, όταν ο Peter Green αποχώρησε από τους Fleetwood Mac, έδωσε στον Gary Moore την τεράστιας αξίας ’59 Gibson Les Paul του. Αυτός ο δίσκος αποτελείται από διασκευές σε κλασικά κομμάτια και έτσι, η αγάπη του για τα blues αποτέλεσε ιδανικό συνδυασμό με το μαγευτικό το ‘Need Your Love So Bad’ του θρυλικού Little Willie John. Empty Rooms (Gary Moore) ‘Victims of the Future’ – 1983 Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’80 και τον τέταρτο σόλο δίσκο του Gary Moore, ‘Victims of the Future’. Ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια της tracklist ήταν το ‘Empty Rooms’, μία ερωτική μπαλάντα συνοδευόμενη από μια εκπληκτική ερμηνεία και την γνωστή ’80s ατμόσφαιρα με πολλά synths στο background. Over The Hills And Far Away (Gary Moore) ‘Wild Frontier’ – 1987 Το 1987 κατέφθασε ο έκτος προσωπικός δίσκος του Gary Moore, ‘Wild Frontier’, και στην πρώτη θέση της tracklist βρισκόταν το ‘Over The Hills And Far Away’, ένα κομμάτι πολύ μπροστά από την εποχή του. Τι να πρωτοσχολιάσω; Το σόλο; Τον καλπασμό της κιθάρας καθ’ όλη τη διάρκειά του; Τα βιολιά; Μιλάμε για ένα εμβληματικό τραγούδι, στο οποίο, πολλά χρόνια αργότερα, έκαναν μια αξέχαστη διασκευή οι Nightwish Out in the Fields (Gary Moore & Phil Lynott) ‘Run for Cover’ – 1985 Οι παλιόφιλοι Gary Moore και Phil Lynott ξανασυναντιούνται το 1985, στον 5ο σόλο δίσκο του πρώτου, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το «μεγάλο βήμα» του για μια μεγάλη καριέρα. Καθαρό hard rock στο εκρηκτικό ‘Out in the Fields’ από τους δύο θρυλικούς καλλιτέχνες, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολύπλοκα σόλο του Gary Moore και, φυσικά, εμπορική καταξίωση με το single να φτάνει πολύ ψηλά τόσο στα ιρλανδικά (#3), όσο και στα βρετανικά charts (#5). Spirit (The Gary Moore Band) ‘Grinding Stone’ – 1973 Ένα σχεδόν 18λεπτο (!) κομμάτι περιλαμβάνεται στην πρώτη σόλο απόπειρα του Gary Moore, ‘Grinding Stone’ (1973), η οποία κυκλοφόρησε από την The Gary Moore Band. Μπορεί ο δίσκος να μην απέσπασε ιδιαίτερα θερμές αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς, όμως έδωσε τα πρώτα δείγματα της καλλιτεχνικής οντότητας του Gary Moore και της διάθεσής του για πειραματισμούς. Απολαύστε το: Still Got The Blues (For You) (Gary Moore) ‘Still Got The Blues’ – 1990 Το κομμάτι μύθος. ΤΟ κομμάτι. Το κομμάτι που έπαιζε τη στιγμή που κάθε έφηβος από το 1990 και μετά ζητούσε στην εκλεκτή της καρδιάς του να χορέψει μαζί του προσπαθώντας να μη φανεί ότι έχει 250 σφυγμούς. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Parissiene Walkways (Gary Moore & Phil Lynott) ‘Back on the Streets’ – 1978 Οι παλιόφιλοι συνεργάζονται (στα ντραμς είναι ο Brian Michael Downey, επίσης μέλος των Thin Lizzy) και μας χαρίζουν ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών. Το ακούς και ερωτεύεσαι πριν καν αποφασίσεις ποιον, ανατριχιάζεις πριν καν προλάβει να τραγουδήσει την πρώτη συλλαβή… Το απολαμβάνεις φυσικά από live, γιατί αυτή η παύση στο 2:50 είναι όλα τα λεφτά. πηγή straightonmusic.com

σαν σήμερα...


1967: Ο Αμερικανός soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Otis Redding (Otis Ray Redding, Jr. 1941-1967) απεβίωσε σε ηλικία 26 ετών όταν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, το αεροπλάνο που επέβαινε πέφτει στην λίμνη Monona στο Ουισκόνσιν. Στο δυστύχημα σκοτώνονται όλα τα μέλη του πληρώματος καθώς και όλα τα μέλη της μπάντας του The Bar-Kays εκτός από τον Ben Cauley ο οποίος είναι ο μοναδικός επιζών. Είναι γνωστός και ως ο Βασιλιάς της soul. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1989, στο Songwriters Hall of Fame το 1994 και το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: “Try a Little Tenderness”, “Shake” και “(Sittin’ On) The Dock of the Bay”, το οποίο ηχογραφήθηκε τρεις ημέρες πριν τον θάνατο του. Το όνομα του θεωρείται συνώνυμο της soul μουσικής. πηγη Music Is Life... Σαν σημερα...

σαν σήμερα....


1976: Το Αμερικανικό συγκρότημα Eagles κυκλοφορεί το άλμπουμ με τίτλο "Hotel California". Είναι το πρώτο άλμπουμ χωρίς τον κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος Bernie Leadon και με τον Joe Walsh στη θέση του. Είναι επίσης το τελευταίο άλμπουμ για τον μπασίστα και τραγουδιστή Randy Meisner. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Hotel California", "New Kid in Town" κ.α.

σαν σήμερα....


1943: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ποιητής Jim Morrison (James Douglas Morrison 1943-1971) γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Φλόριντα. Είναι δημοφιλής ως τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος The Doors από το 1965 έως και το θάνατο του. Κυκλοφόρησε μαζί τους έξι άλμπουμ και γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Το 1993 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Break on Through (To the Other Side)", "Light My Fire", "People Are Strange", "Love Me Two Times", "Hello, I Love You", "Touch Me", "Riders on the Storm" κ.α. Θεωρείται μια από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορίας της rock μουσικής.

σαν σήμερα....


1938: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός J.J. Cale (John Weldon Cale) γεννήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι της Οκλαχόμα. Δύο από τα πιο γνωστά του τραγούδια, τα “After Midnight” και “Cocaine“, γνώρισαν επιτυχία στο ευρύ κοινό από τον Eric Clapton. Το 2006 σε συνεργασία με τον Clapton κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “The Road to Escondido” το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Grammy ”Best Contemporary Blues Album“. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του: “Call Me the Breeze“, “I Got the Same Old Blues” κ.α.

σαν σήμερα..


1791: Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες κλασικής μουσικής, ο Wolfgang Amadeus Mozart (Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart 1756-1791) απεβίωσε σε ηλικία 35 ετών στην Βιέννη της Αυστρίας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτία θανάτου του, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί καμία… Ο Mozart συνέθεσε πάνω από εξακόσια έργα, συμφωνίες, κονσέρτα και όπερες. Από πολύ μικρή ηλικία, έδειξε τις ικανότητες του στο πιάνο και στο βιολί και έγραψε τη πρώτη του σύνθεση στην ηλικία των πέντε ετών. Έδινε παραστάσεις μπροστά σε Ευρωπαϊκές Βασιλικές οικογένειες και στην ηλικία των δεκαεπτά ετών ήταν μεταξύ των μουσικών της Βασιλικής Αυλής στο Σάλτσμπουργκ. Τα πιο γνωστά του έργα τα συνέθεσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βιέννη. Ένα από αυτά είναι και το “Requiem” (1791).

Μουσική χρονοκάψουλα


Iron Maiden – The number of the Beast To εμβληματικότερο heavy metal συγκρότημα των 80s σε ένα από τα εμβληματικότερα heavy metal τραγούδια όλων των εποχών.

ΤΟ Jukebox των αναμνήσεων


Salt-N-Pepa - Push It Ένα τραγούδι, δεκάδες remix και άλλα τόσα samples βασισμένα σε αυτό. Παραδόξως, το εν λόγω κομμάτι των Salt n Pepa ήταν αρχικά b-side στο πρώτο σινγκλάκι του πρώτου τους άλμπουμ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..


πηγή φωτογραφίας rollingstone
1942: Γεννήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, ίσως ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών Jimi Hendrix (Johnny Allen Hendricks 1942-1970). Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1991 ενώ το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στην μουσική. Η μουσική του επηρεάστηκε από μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Albert King αλλά προσθέτοντας funk, jazz και world στοιχεία διαμόρφωσε ένα δικό του μοναδικό στυλ. Στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Guitarists of All Time" βρίσκεται από το 2003 επάξια στην πρώτη θέση. Θεωρείται πως ανέβασε την blues μουσική ένα επίπεδο πάνω ενώ βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την hard rock και heavy metal μουσική. Σε ψηφοφορία για τα καλύτερα κιθαριστικά σόλο όλων των εποχών του περιοδικού Guitar World, έξι από τα σόλο του βρέθηκαν στην τελική λίστα και αφορούσαν τραγούδια όπως τα "All Along the Watchtower" (Νο5), "Little Wing" (Νο18), "Purple Haze" (Νο70) κ.α. πηγή video youtube
πηγή Music Is Life

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...


null

null

1939: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τίνα Τέρνερ (Anna Mae Bullock) γεννήθηκε στο Nutbush του Τενεσί. Αποκαλείται και the Queen of rock 'n' roll. Ξεκίνησε την καριέρα της μαζί με τον άντρα της, Ike Turner δημιουργώντας το δίδυμο Ike & Tina Turner Revue. Γνώρισαν επιτυχία με τραγούδια όπως τα "River Deep, Mountain High", "Proud Mary" κ.α. Το ζευγάρι χώρισε το 1976 και η Turner "χάθηκε" για μερικά χρόνια από το μουσικό προσκήνιο για να επιστρέψει το 1983 με το άλμπουμ "Private Dancer". Το 1985 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Mad Max". Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1991. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy. Δημοφιλή τραγούδια της: "What's Love Got to Do With it", "Private Dancer", "We Don't Need Another Hero", "Typical Male", "The Best", "GoldenEye" κ.α. πηγή videο youtube

null

null

1968: Οι Cream δίνουν αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Η παράσταση ηχογραφείται, κινηματογραφείται και μέρος της θα κυκλοφορήσει ένα χρόνο περίπου αργότερα στο τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο "Goodbye". Η παρέα των Eric Clapton, Ginger Baker και Jack Bruce είχαν δημιουργήσει το συγκρότημα το 1966. Δημοφιλή τραγούδια τους: "Strange Brew", "Sunshine of Your Love", "Crossroads" κ.α. πηγή video youtube

null

null

1977: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκονται οι Fleetwood Mac και το άλμπουμ τους "Rumours". Θα παραμένει στην κορυφή συνολικά για τριάντα μία εβδομάδες. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου του 1977 και είναι το δωδέκατο από τα δεκαοκτώ στούντιο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα το συγκρότημα. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Το Φεβρουάριο του 1978 στην 20η τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε το βραβείο "Album of the Year". Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Recording Industry Association of America ως το δέκατο best-selling LP στην ιστορία της Αμερικανικής δισκογραφίας. Δημοφιλέστερα τραγούδια του άλμπουμ: "Go Your Own Way", "Don't Stop", "Dreams" κ.α. πηγή video youtube πηγή Music Is Life

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...


1984: Ηχογραφείται στο Λονδίνο το “Do They Know It’s Christmas?“, ένα τραγούδι που τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία. Ήταν μια ιδέα του Bob Geldof, ο οποίος έγραψε το τραγούδι παρέα με τον Midge Ure. Συμμετέχουν οι Adam Clayton (U2), Phil Collins (Genesis), Bono (U2), Paul Weller, George Michael, Paul McCartney, David Bowie, Paul Young κ.α. Οι πωλήσεις του θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που το κατέταξε στην πρώτη θέση των πιο εμπορικών single στην ιστορία της Βρετανική μουσικής. Το 1997 έχασε την πρώτη θέση από το “Candle in the Wind 1997″ του Elton John. πηγη Music Is Life...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...


1941: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής Percy Sledge γεννήθηκε στο Leighton της Αλαμπάμα. Γνώρισε επιτυχία το 1966 με το τραγούδι “When a Man Loves a Woman”. Έφτασε μέχρι το Νο1 στις ΗΠΑ και έγινε παγκόσμια επιτυχία. Τη δεκαετία του ’80 έφτασε μέχρι την κορυφή των Βρετανικών charts, όταν η εταιρεία Levi’s χρησιμοποίησε το τραγούδι σαν μουσική επένδυση της τότε διαφημιστικής της καμπάνιας. Το 1989 τιμήθηκε από το ίδρυμα Rhythm and Blues Foundation με το βραβείο Pioneer. Το 1996 κέρδισε το βραβείο “Best Soul/Blues Album” για το “Blue Night” και το 2005 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. πηγη musicislifepsansimera.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....


1991: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Freddie Mercury (Farrokh Bulsara 1946-1991) απεβίωσε σε ηλικία 45 ετών στο Κένσινγκτον του Λονδίνου από επιπλοκές της ασθένειας του AIDS. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Βρετανικό rock συγκρότημα Queen. Έγραψε δέκα από τις δεκαεπτά μεγάλες επιτυχίες τους, μεταξύ αυτών τα "Bohemian Rhapsody", "We Are the Champions" και "Killer Queen". Το 2001 το όνομα του γράφτηκε, μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, στο Rock and Roll Hall of Fame. Θεωρούνται από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα, με πωλήσεις που ξεπερνούν παγκοσμίως τα τριακόσια εκατομμύρια άλμπουμ. Δημοφιλή τραγούδια τους: "We Will Rock You", "Another One Bites the Dust", "I Want to Break Free", "A Kind of Magic", "I Want It All", "Who Wants to Live Forever" κ.α. Ο Freddie Mercury θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. πηγη musicislifepsansimera

ΤΟ Jukebox των αναμνήσεων


The Sugarhill Gang - Rapper's Delight
"Rapper's Delight" 1979 είναι ένα hip hop track από τους Sugarhill Gang και παραγωγό την Sylvia Robinson. Παρόλο που δεν ήταν το πρώτο single που συμπεριλάμβανε rap, το "Rapper's Delight" πιστώνεται για την εισαγωγή της μουσικής hip hop σε ένα ευρύ κοινό. Ήταν ένα πρωτότυπο για διάφορους τύπους ραπ μουσικής, που ενσωματώνει θέματα όπως χορός, ειλικρίνεια και σεξ, με το χάρισμα και τον ενθουσιασμό του James Brown. Το κομμάτι ειναι ιδιο με το "Good Times" των Chic, με αποτέλεσμα τα μέλη του συγκροτήματος Nile Rodgers και Bernard Edwards να μηνύσουν τους Sugar Hill για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

ΤΟ Jukebox των αναμνήσεων


Όταν οι Scorpions πήγαν στη Νέα Υόρκη το 1979, για να υπογράψουν μια συμφωνία με την εταιρεία management Leber-Krebs, επισκέφθηκαν την περιοχή της 42nd Street και οι εμπειρίες τους αποτυπώθηκαν στο κομμάτι “The zoo”. Στους στίχους του “The zoo” o Klaus Meine προσπαθεί να μας μεταφέρει αυτή την ιδιόμορφη ατμόσφαιρα της 42nd Street, ειδικά το βράδυ μετά από μια βαρετή μέρα. Το κομμάτι είναι αργό και σκοτεινό, ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Rudolf Schenker. Όταν ο Meine για πρώτη φορά άκουσε το riff του Schenker, του υπενθύμισε την προηγούμενη επίσκεψη του συγκροτήματος σε έναν δρόμο στη Νέα Υόρκη, που χιουμοριστικά είχαν αποκαλέσει ‘The zoo”. Αυτός ο δρόμος δεν ήταν άλλος από την 42nd Street. Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ‘The zoo” είναι η χρήση του talk box. Η χρησιμοποίηση του talk box ήταν ιδέα του Matthias Jabs ο οποίος είχε πει: «Πάντα ήμουν μεγάλος οπαδός του Joe Walsh και του Peter Frampton, οι οποίοι και οι δύο χρησιμοποίησαν τη συσκευή μερικές φορές. Το talk box προσθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο vibe στο τραγούδι». Ο Dieter Dierks (παραγωγός τους εκείνη την εποχή) συνήθιζε να περιπλανιέται στους πολύβουους δρόμους της περιοχής που έμεναν και, με τη βοήθεια μια κινητής συσκευής ηχογράφησης, να ηχογραφεί διάφορους ήχους. Σε μια από τις βόλτες του στη 42nd Street ο Dierks κατέγραψε και έναν τύπο που προσπαθούσε να «πλασάρει» την «πραμάτεια» του λέγοντας: «Drugs, drugs, drugs…». Το συγκεκριμένο απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε στο κλείσιμο του κομματιού, στο σημείο που «σβήνει» ο ήχος από το talk box του Matthias. Έτσι το κομμάτι γίνεται πιο ρεαλιστικό μεταφέροντας στον ακροατή αυτούσια την ατμόσφαιρα του δρόμου. Το 1980 οι Scorpions κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ τους με τίτλο “Animal Magnetism”στο οποίο περιλαμβάνεται το “The zoo”, το οποίο κυκλοφόρησε σαν single, φτάνοντας στο Νο75 των βρετανικών charts. Από τότε το “The zoo” είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια των Scorpions και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των live τους. Σίγουρα η κορυφαία live εκτέλεση του κομματιού είναι εκείνη στο “World Wide Live”. Το “The Zoo” περιέχεται σε πολλές συλλογές των Scorpions όπως: Deadly Sting, Bad for Good: The Very Best of Scorpions, στο box set Box of Scorpions, ενώ μια διαφορετική εκτέλεση συναντάμε στο Comeblack. • Επίσης το συναντάμε στο soundtrack του video game NBA 2K18. • Μια εξαιρετική διασκευή του κομματιού έγινε από τον Bruce Dickinson των Iron Maiden. πηγή rockmachine.gr

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


To “The Sound of Silence", ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των Simon and Garfunkel γράφτηκε το 1963 από το βασικό συνθέτη του φωνητικού ντουέτου, τον Paul Simon και ηχογραφήθηκε για το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε το 1964 με τίτλο Wednesday Morning 3 AM (No 30 Αμερική, Νο 24 Μ.Βρετανία). Ήταν το πρώτο single που κυκλοφόρησαν και αρχικά απέτυχε εμπορικά. Η αποτυχία του sinlge, συνοδεύτηκε και με αποτυχία του άλμπουμ και το ντουέτο αποφάσισε να μη συνεχίσει. Την άνοιξη του 1965, κάποιοι ραδιοσταθμοί στην Αμερική, ανακαλύπτουν το τραγούδι κι αρχίζουν να το περιλαμβάνουν στο airplay τους. Βλέποντας το ενδιαφέρον των disc jockeys για το τραγούδι, ο παραγωγός του τραγουδιού Tom Wilson κάνει ένα καινούργιο remix με περισσότερο ηλεκτρική κιθάρα και ντραμς. Μάλιστα οι Simon and Garfunkel δεν γνώριζαν τίποτε για το νέο remix, έως την ημέρα που κυκλοφόρησε, το Σεπτέμβριο του 1965. Έτσι πολύ σύντομα, τον Ιανουάριο του 1966 το τραγούδι χτυπάει το Νο1 στις πωλήσεις μικρών δίσκων (σ.σ. μεγάλο μέρος των πωλήσεων, διαμορφωνόταν από τις αγορές που έκαναν οι καταστηματάρχες που είχαν juke box!). Η καινούργια εκτέλεση του τραγουδιού, συμπεριλήφθηκε στο δεύτερο άλμπουμ τους και μάλιστα ήταν το πρώτο στην Α πλευρά του δίσκου. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα! Πριν ο Paul Simon αποφασίσει να προχωρήσει σε επαγγελματικό επίπεδο με τον Art Garfunkel (σ.σ. γνωριζόντουσαν από το γυμνάσιο και εμφανιζόντουσαν με το όνομα Tom and Jerry) επισκέφτηκε πολλές εταιρείες δίσκων αλλά και publishers δίνοντας τους τα τραγούδια του ώστε να τα ερμηνεύσουν άλλοι καλλιτέχνες. Όμως σύντομα βαρέθηκε να εισπράττει αρνητικές απαντήσεις κι έτσι αποφάσισε να τα ηχογραφήσει ο ίδιος μαζί με τον Art Garfunkel! Ένα από τα τραγούδια που είχε πάει στις εταιρείες ήταν και το Sound of Silence! Χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ένα από αυτά που άκουσε ο Wilson από τους Simon and Garfunkel και πείστηκε να τους υπογράψει στην Columbia. ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ 53 χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία του, δεν έχει ξεκαθαριστεί που αναφέρονται οι στίχοι. Κάποιοι λένε ότι αναφέρεται στη δολοφονία του John F. Kennedy (σ.σ. το τραγούδι κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του), ενώ ο ίδιος ο συνθέτης λέει ότι το έγραψε σε ηλικία 21 ετών, πριν τη δολοφονία του Kennedy. Μάλιστα θυμάται ότι το έγραψε ότι ήταν στο μπάνιο του, η φωνή του έκανε ηχώ στα πλακάκια κι η ανοιχτή βρύση έκανε θόρυβο μέσα στο σκοτάδι! 'Hello darkness, my old friend / I've come to talk with you again'. Όμως ο συγκλονιστικός στίχος είναι αυτός που λέει «Silence like a cancer grows». Συγκλονιστικός !!! Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη του Paul Simon όταν ρωτήθηκε που αναφέρονται οι στίχοι, απάντησε «δεν έχω ιδέα!!!«. Ο Art Garfunkel που ήταν το έτερον ήμισυ του ντουέτου και δεν είναι συνθέτης και στιχουργός του κομματιού, λέει ότι οι στίχοι αναφέρονται στην αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους. πηγή rockmachine.gr

σαν σήμερα 1988: Η ταινία-ντοκιμαντέρ των U2 με τίτλο "Rattle And Hum" κάνει πρεμιέρα στην Αμερική.


null

null
1988: Η ταινία-ντοκιμαντέρ των U2 με τίτλο "Rattle And Hum" κάνει πρεμιέρα στην Αμερική. Περιέχει πλάνα από τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος για το ομότιτλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου του 1988 αλλά και τους πειραματισμούς του συγκροτήματος πάνω στην blues-rock και folk-rock μουσική. Κινηματογραφήθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας τους Joshua Tree Tour. musicislifepsansimera

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του έκτου τους δίσκου, «L.A. Woman», τα μέλη των Doors αυτοσχεδίαζαν πάνω στο καουμπόικο τραγούδι «(Ghost) Riders in the Sky» του Stan Jones. Ακούγοντάς το, ο τραγουδιστής τους, Τζιμ Μόρισον πετάχτηκε πάνω λέγοντας «Έχω στίχους γι’ αυτό». Οι στίχοι ήταν το «Riders on the storm»/»Καβαλάρηδες στην Καταιγίδα»....
Ο κιμπορντίστας του συγκροτήματος, Ρέυ Μάνζαρεκ τού απάντησε πως είναι πολύ ωραίοι οι στίχοι αλλά δεν μπορούν να τους βάλουν πάνω σε αυτή την καουμπόικη μελωδία. «Κάτσε να σκεφτώ τι μπορώ να κάνω» τού είπε και άρχισε να παίζει στο ηλεκτρονικό του πιάνο την καταπληκτική εισαγωγή του τραγουδιού. Σύμφωνα με τον Μάνζαρεκ, ο Μόρισον, όταν ηχογραφούσε το τραγούδι, γνώριζε πως θα πάει στο Παρίσι και οι στίχοι «Girl, you gotta love your man Take him by the hand Make him understand The world on you depends Our life will never end», «Κορίτσι πρέπει να αγαπάς τον άντρα σου Πιάσε τον από το χέρι Κάν’ τον να καταλάβει Ο κόσμος εξαρτάται από σένα Η ζωή μας ποτέ δεν θα τελειώσει», απευθύνονταν στη μακροχρόνια σύντροφό του Πάμελα Κούρσον. Το τραγούδι για έναν μανιακό δολοφόνο Το τραγούδι περιέγραφε ένα μανιακό δολοφόνο που κάνε ωτοστόπ, έναν «hitchhiker». Οι εικόνες για τον «hitchhiker» υπήρχαν στο μυαλό του Μόρισον από το 1962. Τότε, ως φοιτητής ακόμη στη Φλόριντα, είχε σχέση με μια κοπέλα που έμενε σχεδόν 300 μίλια μακριά. Πολλές φορές συνήθιζε να κάνει ωτοστόπ για να τη συναντήσει. Εκείνες οι εμπειρίες του στους ζεστούς και γεμάτους σκόνη δρόμους της εθνικής οδού αποτέλεσαν τα πρώτα ερεθίσματα για τους στίχους.
Σύμφωνα με τον Μάνζαρεκ, στίχοι από το τραγούδι απευθύνονταν στην Πάμελα Κούρσον... Ο στίχος «There’s a killer on the road»/Υπάρχει ένας δολοφόνος στον δρόμο» ήταν και μια αναφορά στην πειραματική ταινία του 1969, «HWY: An Amercan ppastoral», στην οποία ο Μόρισον είχε γράψει το σενάριο, είχε κάνει τη σκηνοθεσία και είχε πρωταγωνιστήσει. Η ταινία παρουσίαζε τις βόλτες ενός «hitchhiker» που στο τέλος αποκαλύπτεται πως είχε δολοφονήσει τον οδηγό που είχε σταματήσει να τον πάρει με το αυτοκίνητο του. Το τραγούδι που ακούστηκε ζωντανά μόλις δύο φορές Ο Πολ Ρόθτσάιλντ, που είχε κάνει παραγωγή στους πέντε προηγούμενους δίσκους των Doors, αποφάσισε να μη συνεχίσει στο «L.A. woman», γιατί δεν του άρεσαν τα τραγούδια. Μάλιστα, τα είχε χαρακτηρίσει «μουσική κοκτέιλ», κυρίως λόγω του «Love her madly». Στον δίσκο τελικά έκαναν παραγωγή οι ίδιοι οι Doors και ο ηχολήπτης Μπρους Μπότνικ. Δυστυχώς, ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των Doors παίχτηκε ζωντανά μόνο δυο φορές , τον Δεκέμβριο του 1970. Οι Doors είχαν προγραμματίσει μια περιοδεία για την προώθηση του δίσκου αλλά, μετά από τις δυο πρώτες εμφανίσεις, η περιοδεία αναβλήθηκε.... Αν κάποιος ακούσει προσεχτικά τα τραγούδι, θα παρατηρήσει έναν ψίθυρο πίσω από τα λόγια. Ο Τζιμ Μόρισον ψιθύρισε τους στίχους πάνω από το τραγούδι, για να δώσει μια ιδιαίτερη ηχώ. Αυτοί οι στίχοι έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του. Ήταν το τελευταίο τραγούδι ηχογράφησε. Λίγους μήνες μετά πήγε στο Παρίσι, όπου στις 3 Ιουλίου βρέθηκε νεκρός. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει ως σινγκλ λίγες μέρες πριν τον θάνατό του. Πηγή: Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του Τάσου Βαφειάδη, εκδόσεις ΖΗΤΗ... mixanitouxronou.gr

δισκάδικα&βινύλια 1984...


1984: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Billy Ocean με το τραγούδι “Caribbean Queen (No More Love on the Run)”. Στη Μεγάλη Βρετανία το τραγούδι κυκλοφόρησε με τίτλο “European Queen“. Είναι μέρος του άλμπουμ του “Suddenly“.
musicislifepsansimera.

σαν σήμερα... γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη Ο Γιάννης Αγγελάκας


null

null

1959: Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ποιητής Γιάννης Αγγελάκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Υπήρξε τραγουδιστής του συγκροτήματος Τρύπες από το 1984 έως και το 2001. Κυκλοφόρησαν επτά άλμπουμ και σημείωσαν επιτυχίες με τραγούδια όπως τα "Ταξιδιάρα ψυχή", "Αμνησία", "Δε χωράς πουθενά", "Το τραίνο", "Ότι σκοτώνεις είναι δικό σου για πάντα", "Καινούργια ζάλη" κ.α. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε σόλο καριέρα. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι "Σιγά μην κλάψω" (2005). musicislifepsansimera

Billboard Top 100 Songs of 1980


null

null

—– TRACK LIST —– 0:00:00 – 1. Blondie – Call Me 0:03:33 – 2. Pink Floyd – Another Brick in the Wall (Part 2) 0:07:35 – 3. Olivia Newton-John – Magic 0:12:06 – 4. Michael Jackson – Rock with You 0:15:47 – 5. Captain & Tenille – Do That to Me One More Time 0:19:41 – 6. Queen – Crazy Little Thing Called Love 0:22:26 – 7. Paul McCartney – Coming Up 0:26:18 – 8. Lipps, Inc – Funkytown 0:00:00 – 9. Billy Joel – It’s Still Rock & Roll to Me* 0:30:16 – 10. Bette Midler – The Rose 0:33:58 – 11. Rupert Holmes – Escape (The Pina Colada Song) 0:38:34 – 12. Gary Numan – Cars 0:42:28 – 13. Smokey Robinson – Crusin’ 0:46:57 – 14. The Spinners – Working My Way Back to You/Forgive Me, Girl 0:00:00 – 15. Air Supply – Lost in Love* 0:50:58 – 16. Elton John – Little Jeannie 0:00:00 – 17. Christopher Cross – Ride Like the Wind* 0:56:14 – 18. Diana Ross – Upside Down 0:59:54 – 19. KC & The Sunshine Band – Please Don’t Go 1:03:47 – 20. Styx – Babe 1:08:13 – 21. Billy Preston & Syreeta – With You I’m Born Again 1:11:51 – 22. The Manhattans – Shining Star 1:16:33 – 23. Commodores – Still 1:20:14 – 24. Teri Desario & KC – Yes, I’m Ready 1:23:30 – 25. Dr. Hook – Sexy Eyes 1:26:30 – 26. Robbie Dupree – Steal Away 1:29:57 – 27. Ambrosia – Biggest Part of Me 1:34:06 – 28. Kenny Loggins – This Is It 1:38:06 – 29. The Spinners – Cupid/I’ve Loved You for a Long Time 1:41:58 – 30. Jermaine Jackson – Let’s Get Serious 1:49:53 – 31. Kenny Rogers & Kim Carnes – Don’t Fall in Love with a Dreamer 0:00:00 – 32. Christopher Cross – Sailing* 1:53:37 – 33. Dan Fogelberg – Longer 1:56:51 – 34. Kenny Rogers – Coward of the County 2:01:12 – 35. Kool & The Gang – Ladies Night 0:00:00 – 36. Kool & The Gang – Too Hot* 2:04:38 – 37. SOS Band – Take Your Time (Do It Right) 2:08:10 – 38. Barbra Streisand & Donna Summer – No More Tears (Enough Is Enough) 2:19:53 – 39. Kim Carnes – More Love 2:23:28 – 40. M – Pop Muzik 2:26:44 – 41. The Pretenders – Brass in Pocket 2:29:49 – 42. Ray, Goodman & Brown – Special Lady 2:33:28 – 43. Stevie Wonder – Send One Your Love 2:37:28 – 44. Shalamar – The Second Time Around 2:44:42 – 45. Cliff Richard – We Don’t Talk Anymore 2:48:55 – 46. The Brothers Johnson – Stomp 0:00:00 – 47. Eagles – Heartache Tonight* 2:55:15 – 48. Rocky Burnette – Tired of Toein’ the Line 2:58:52 – 49. Dr. Hook – Better Love Next Time 3:01:56 – 50. Rupert Holmes – Him 0:00:00 – 51. Bob Seger – Against the Wind* 3:05:33 – 52. Donna Summer – On the Radio 3:13:07 – 53. The Rolling Stones – Emotional Rescue 3:18:49 – 54. Herb Alpert – Rise 0:00:00 – 55. Air Supply – All Out of Love* 3:26:27 – 56. Little River Band – Cool Change 3:31:36 – 57. JD Souther – You’re Only Lonely 3:35:21 – 58. Andy Gibb – Desire 3:39:48 – 59. Pete Townshend – Let My Love Open the Door 3:42:30 – 60. Steve Forbert – Romeo’s Tune 3:46:04 – 61. Anne Murray – Daydream Believer 0:00:00 – 62. The Eagles – I Can’t Tell You Why* 3:48:28 – 63. Issac Hayes – Don’t Let Go 3:55:50 – 64. Tom Petty – Don’t Do Me Like That 3:58:33 – 65. Michael Jackson – She’s Out of My Life 4:02:12 – 66. Irene Cara – Fame 4:06:01 – 67. Bob Seger – Fire Lake 4:09:32 – 68. Linda Ronstadt – How Do I Make You 4:11:57 – 69. Benny Mardones – Into the Night 4:16:29 – 70. Pure Prairie League – Let Me Love You Tonight 4:19:11 – 71. Genesis – Misunderstanding 0:00:00 – 72. Nitty Gritty Dirt Band & Linda Ronstadt – An American Dream* 4:22:24 – 73. Carole King – One Fine Day 4:24:55 – 74. Donna Summer – Dim All the Lights 0:00:00 – 75. Billy Joel – You May Be Right* 4:29:07 – 76. Neil Sedaka & Dara Sedaka – Should’ve Never Let You Go 4:33:24 – 77. Charlie Dore – Pilot of the Airways 4:36:45 – 78. Linda Ronstadt – Hurt So Bad 4:39:55 – 79. Michael Jackson – Off the Wall 4:44:02 – 80. Peaches & Herb – I Pledge My Love 0:00:00 – 81. The Eagles – The Long Run* 4:48:17 – 82. Mickey Gilley – Stand by Me 4:51:57 – 83. Pat Benatar – Heartbreaker 4:55:26 – 84. Dionne Warwick – Deja Vu 4:59:18 – 85. Eddie Rabbitt – Drivin’ My Life Away 5:02:32 – 86. Supertramp – Take the Long Way Home 0:00:00 – 87. Fleetwood Mac – Sara* 0:00:00 – 88. Hall & Oates – Wait for Me* 5:07:28 – 89. Boz Scaggs – Jo Jo 5:13:21 – 90. Neil Diamond – September Morn 5:17:14 – 91. George Benson – Give Me the Night 5:20:57 – 92. Anne Murray – Broken Hearted Me 5:24:56 – 93. Kenny Rogers – You Decorated My Life 5:28:37 – 94. Fleetwood Mac – Tusk 0:00:00 – 95. Prince – I Wanna Be Your Lover* 5:32:03 – 96. Charlie Daniels Band – In America 5:35:22 – 97. Boz Scaggs – Breakdown Dead Ahead 5:39:58 – 98. Barry Manilow – Ships 5:43:57 – 99. Joe Walsh – All Night Long 5:47:36 – 100. Tom Petty – Refugee *Λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων του YouTube, αυτά τα τραγούδια δεν μπορουν να αναπαραχθουν στο YouTube.

ΤΟ Jukebox των αναμνήσεων Bob Dylan-Like a Rolling Stone (1965)


null

null

Μια από τις σπουδαιότερες και επιδραστικότερες φυσιογνωμίες της δεκαετίας του ’60, ο Bob Dylan έμεινε γνωστός για την καινοτόμα χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας, τις ρηξικέλευθες θέσεις του και τη στιχουργική του δεινότητα. Το Like a Rolling Stone δεν αποτελεί παρά απόδειξη όλων των παραπάνω, ένα τραγούδι-ύμνος που ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone και μιλά στις καρδιές όλων των χτυπημένων από τη μοίρα ανθρώπων. ”How does it feel to be on your own, with no direction home, like a complete alone?”, αναρωτιέται ο νομπελίστας Dylan. ”’Like a Rolling Stone”. eponymousview.gr

ΤΟ Jukebox των αναμνήσεων The Kinks – You Really Got Me (1964)


null

null

Η σημαντικότερη δημιουργία του συγκροτήματος από το Λονδίνο αποτέλεσε έναν από τους “οδηγούς” του λεγόμενου British Invasion. Μετά από πολλά χρόνια μπορούμε ακόμα να αναγνωρίσουμε αυτό το κομμάτι σε όλα τα ροκόμπαρα του κόσμου. Το κιθαριστικό μέρος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις όλων των εποχών ενώ οι στίχοι εξέφραζαν άρτια την Beatlemania της εποχής. eponymousview.gr

1911: Η Αφροαμερικανίδα gospel τραγουδίστρια, ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών, Mahalia Jackson (Mahala Jackson 1911-1972) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα.


null

null

1911: Η Αφροαμερικανίδα gospel τραγουδίστρια, ίσως η μεγαλύτερη όλων των εποχών, Mahalia Jackson (Mahala Jackson 1911-1972) γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της κέρδισε τρία βραβεία Grammy και το 1972 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για την συνολική της προσφορά στη μουσική. Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1997. Music Is Life... Σαν σημερα...

2003 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑη Dido με το άλμπουμ της “Life for Rent“......


null

null

2003: Για τέταρτη και τελευταία εβδομάδα στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται η Dido με το άλμπουμ της “Life for Rent“. Είναι το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της τραγουδίστριας και κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2003. Στην παραγωγή ήταν ο αδερφός της, Rollo Armstrong και ο Αμερικανός τραγουδοποιός Rick Nowels. Ήταν το τέταρτο άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το έτος 2003 παγκοσμίως και το πρώτο στη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του πούλησε στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από εκατό χιλιάδες αντίτυπα και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα δώδεκα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “White Flag“, “Life for Rent“, “Don’t Leave Home” κ.α. Το 2004 το τραγούδι “White Flag” κέρδισε το βραβείο Ivor Novello “International Hit of the Year“. Music Is Life... Σαν σημερα...

σαν σήμερα.1969: Κυκλοφορεί στην Αμερική από τους The Beatles, single που περιέχει τα τραγούδια "Something" και "Come Together"


1969: Κυκλοφορεί στην Αμερική από τους The Beatles, single που περιέχει τα τραγούδια "Something" και "Come Together". Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος που τραγούδι του George Harrison τυπώνεται στην πρώτη πλευρά ενός single. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στα Abbey Road Studios του Λονδίνου στις 25 Φεβρουαρίου του 1969 και είναι μέρος του άλμπουμ "Abbey Road" που κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1969. Το single έγινε χρυσό μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. Το τραγούδι "Something" τα επόμενα χρόνια θα διασκευαστεί από πάνω από εκατό καλλιτέχνες μεταξύ αυτών οι Elvis Presley, Shirley Bassey, Frank Sinatra, Tony Bennett, James Brown, Julio Iglesias, The Miracles, Eric Clapton και Joe Cocker. Είναι το πιο διασκευασμένο τραγούδι του συγκροτήματος μετά το "Yesterday".

 The Beatles"Come Together".
http://musicislifepsansimera.blogspot.com

σαν σήμερα..1951: Kevin Cronin


1951: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και πιανίστας Kevin Cronin γεννήθηκε στο Έβανστον του Ιλινόις. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα REO Speedwagon. Έγραψε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, τα τραγούδια "Keep on Loving You" (1981) και "Can't Fight This Feeling" (1985).
"Keep on Loving You" (1981)
http://musicislifepsansimera.blogspot.com/

σαν σήμερα...1954: Ο Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Stevie ray Vaughan (Stephen Ray Vaughan 1954-1990) γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας.


null

null
1954: Ο Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής Stevie ray Vaughan (Stephen Ray Vaughan 1954-1990) γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Το 14989 κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy "Best Contemporary Blues Album" για το τέταρτο άλμπουμ του με τίτλο "In Step". Τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για τα άλμπουμ "Family Style{ (1990) και "The Sky Is Crying" (1992), ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Grammy "Best Rock instrumental Performance"για την διασκευή στο τραγούδι του Jimmy Hendrix "Little Wing". Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερουςblues/rock κιθαρίστες και επιρροή για πολλούς μουσικούς όπως Joe Bonamassa, John Mayer, Robert Randolph, Kenny Wayne Shepherd, Colin James, Eric Johnson, Orianthi, John Petrucci κ.α. Stevie Ray Vaughan- Little Wing Live HD
πηγή musicislifepsansimera.