• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

δισκάδικα&βινύλια ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ


Κανείς εδώ δεν τραγουδά Σύνθεση: Νίκος Παπάζογλου Ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου Στίχος: Τάκης Σιμώτας Άλμπουμ: Η εκδίκηση της γυφτιάς 1978 Η «Εκδίκηση της Γυφτιάς» είναι, ομολογουμένως, ένας δίσκος ορόσημο, που υπήρξε καταλυτικός για την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων 30 ετών. Κυκλοφόρησε σε μια εποχή κατά την οποία το πολιτικό τραγούδι, με μπροστάρη τον Θεοδωράκη, κυριαρχούσε σχεδόν απόλυτα (με λίγες εξαιρέσεις, όπως του «συνεπή αιρετικού» Χατζιδάκι και λιγοστών άλλων, λιγότερο ή περισσότερο, περιθωριακών καλλιτεχνών), και ξένισε αρκετά, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων από τους «φύλακες» του καθωσπρεπισμού και της πολιτικής ορθότητας της εποχής. Αυτό το οποίο έκανε το τρίο Ξυδάκη-Ρασούλη-Παπάζογλου (που ήρθαν στο προσκήνιο με τον δίσκο αυτό και, έκτοτε, όλοι τους διέγραψαν αξιοσημείωτη πορεία) είναι ότι πήρε την υπάρχουσα φόρμα του, αρκετά απαξιωμένου τότε, λαϊκού τραγουδιού της δεκαετίας του ‘60 και την αναβάπτισε στην κολυμβήθρα μιας εντελώς νέας αισθητικής αντίληψης, δημιουργώντας, ουσιαστικά, ένα νέο είδος ελληνικού τραγουδιού, το λεγόμενο «λαϊκό έντεχνο». Οι 3 πυλώνες του, αληθινά, επαναστατικού αυτού δίσκου ήταν, σαφώς, η πρωτοπόρος μουσική «πρόταση» των Ξυδάκη-Παπάζογλου, ο απροσδόκητος και κάθε άλλο παρά ανώδυνος στίχος του Ρασούλη και, φυσικά, η φωνή του Νίκου Παπάζογλου, σήμα κατατεθέν, αδιαμφισβήτητα, της σύγχρονης ελληνικής μουσικής παράδοσης. (Κάτι πρέπει να συνέβη εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά (1978) πάντως, καθώς και άλλοι δύο «ιδιαίτεροι» δίσκοι, που ξέφευγαν από την μουσική πεπατημένη της Μεταπολίτευσης, κυκλοφόρησαν: «Φλου» και «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ»). Το highlight του δίσκου κατ’ εμέ, είναι το «Κανείς εδώ δεν τραγουδά», ένα instant classic κομμάτι και ξεκάθαρα διαχρονικό, το οποίο, κακά τα ψέματα, με την αμεσότητά του (ακολουθεί φράση-κλισεδάκι, που εδώ, όμως, ισχύει) αγγίζει την ψυχή του Έλληνα. Ποιος από εμάς δεν έχει σιγοτραγουδήσει (ακολουθεί ωραίο οξύμωρο): «Κανείς εδώ δεν τραγουδά…»;

δισκάδικα&βινύλια ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Κάποτε θα ‘ρθουν – Παύλος Σιδηρόπουλος [Θεοδωράκης – Παπαδόπουλος]


Τη μουσική έγραψε ο «Ψηλός», τους στίχους ο «Πρόεδρος» και το τραγούδησε ο «Πρίγκιπας». Πρόκειται για ένα τραγούδι που μίλησε το ’79 σε όλους τους «Ασυμβίβαστους» που ‘θελαν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά και σε όσους έμεναν αδρανείς τότε και σήμερα. Η ταινία «Ασυμβίβαστος» ήταν βασισμένη στη ζωή του Σιδηρόπουλου, ο οποίος σε όλα του τραγούδια σχολιάζει την συντηρητική κοινωνία της εποχής του και την επιφανειακή αλλαγή των ανθρώπων της.

δισκάδικα&βινύλια ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ-Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά – Υπόγεια Ρεύματα


Τα Υπόγεια Ρεύματα σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα και έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο το 1994 με τίτλο «Ο μάγος κοιτάζει την πόλη». Σ’ αυτό το δίσκο βρίσκεται το πιο γνωστό ίσως τραγούδι τους. Το Μ’ αρέσει να μη λέω πολλά έγινε ένας αστικός ύμνος της νεολαίας από την εποχή που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα. Οι εύκολες συγχορδίες του το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια για τους νέους κιθαρίστες και οι στίχοι του κλασικό τραγούδι για πολλές νεανικές εκδηλώσεις. Ο φιλοσοφημένος του στίχος μοιάζει να ειρωνεύεται έντονα την ελληνική κοινωνία που η μοναδική της ιδιότητα είναι εκφράζει ασυλλόγιστα, έντονα και φανατισμένα τις φλυαρίες της. Αυτά γιατί μ’ αρέσει να μην λέω πολλά.

δισκάδικα&βινύλια ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- Nικόλας Ασιμος


Ίσως δεν υπάρχει κάτι πιο ροκ από τον αντισυμβατικό «μπαγάσα» Άσιμο. Στο «Φανάρι του Διογένη» παρέα στον «Μπαγάσα» κάνουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του: Γιουσουρούμ, Εγώ με τις ιδέες μου, Λίνα, Δε θέλω καρδιά μου να κλαις. Ο «Μπαγάσας» όμως είναι το τραγούδι που βιογραφεί καλύτερα από κάθε άλλο τον Άσιμο. Στο τραγούδι αυτό αφηγείται όλα όσα θα ήθελε να γίνει, κατεργάρης και ελεύθερος. Ο ίδιος είπε κάποτε: «Δεν σας φοβάμαι, φαντάσματα. Φαντάσματα δε σας φοβάμαι… Εγώ είμαι άνθρωπος. Άνθρωπος όμως φάντασμα μες στους ανθρώπους. Αν υπάρχει ανάμεσα σας φάντασμα. Φάντασμα όμως άνθρωπος μες στα φαντάσματα…»

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα


1934: Ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός ποιητής και συγγραφέας Leonard Cohen (Leonard Norman Cohen) γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ του Καναδά. Δημοσίευσε τη πρώτη του ποιητική συλλογή το 1956 και το πρώτο του βιβλίο το 1963. Έκανε την παρουσία του στα μουσικά δρώμενα μα το άλμπουμ "Songs of Leonard Cohen" το 1967 και σιγά-σιγά με την χαρακτηριστική φωνή του και τους ιδιαίτερους στίχους του (ποιήματα) έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο το πλανήτη. Το όνομά του γράφτηκε στο Rock Hall of Fame το 2008 και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για τη συνολική του προσφορά στη μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: "Suzanne", "Everybody Knows", "I'm Your Man", "Dance Me to the End of Love", "Famous Blue Raincoat" κ.α.

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα


1985: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Βρετανοί Dire Straits με το τραγούδι "Money for Nothing". Το τραγούδι γράφτηκε από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος Mark Knopfler μαζί με τον τραγουδιστή Sting, ο οποίος κάνει τα δεύτερα φωνητικά του ρεφρέν - τον επαναλαμβανόμενο στίχο "I Want My MTV". Κυκλοφόρησε σαν single τον Ιούνιο του 1985 αλλά είναι μέρος του πέμπτου στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος "Brothers in Arms".

.δισκάδικα&βινύλια Μουσική Χρονοκάψουλα


1970: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ίσως ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, Jimi Hendrix (Johnny Allen Hendricks 1942-1970) απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο διαμέρισμά του στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1991 ενώ το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στην μουσική. Η μουσική του επηρεάστηκε από μεγάλους καλλιτέχνες όπως οι B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Albert King αλλά προσθέτοντας funk, jazz και world στοιχεία διαμόρφωσε ένα δικό του μοναδικό στυλ. Το 2003 στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone "The 100 Greatest Guitarists of All Time", βρέθηκε επάξια στην πρώτη θέση. Θεωρείται πως ανέβασε την blues μουσική ένα επίπεδο πάνω ενώ βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την hard rock και heavy metal. Σε ψηφοφορία για τα καλύτερα κιθαριστικά σόλο όλων των εποχών του περιοδικού Guitar World, έξι από τα σόλο του βρέθηκαν στην τελική λίστα και αφορούσαν τραγούδια όπως "All Along the Watchtower" (Νο5), "Little Wing" (Νο18), "Purple Haze" (Νο70) κ.α

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα


1960: Στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται το τραγούδι "The Twist" με την φωνή του Chubby Checker. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 από τους Hank Ballard and the Midnighters. Το τραγούδι ήρθε ακόμη μία φορά στην επικαιρότητα το 1988, όταν το ξανά ηχογράφησαν οι The Fat Boys.

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα


1966: Το έβδομο άλμπουμ των The Beatles με τίτλο "Revolver" βρίσκεται στο Νο1 του Billboard 200. Θα παραμείνει στην κορυφή για έξι εβδομάδες. Ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου από τις 6 Απριλίου έως τις 21 Ιουνίου του 1966. Είναι ένα αρκετά πιο κιθαριστικό άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο τους, "Rubber Soul". Θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχεδελικά άλμπουμ και ένα από τα σημαντικότερα τους. Κυκλοφόρησε πριν την τελευταία τους περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα συμπεριλάβουν κανένα από τα τραγούδια του άλμπουμ λόγω της δυσκολίας που είχαν να παιχτούν με φυσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν προηγμένες για την εποχή τεχνικές ηχογράφησης, τις οποίες δεν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην σκηνή. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Taxman", "Eleanor Rigby", "Yellow Submarine", "She Said She Said", "Good Day Sunshine", "Tomorrow Never Knows" κ.α.

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα


1944: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης Roger Waters (George Roger Waters) γεννήθηκε στο Great Bookham της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής ως ο βασικός τραγουδοποιός, μπασίστας και τραγουδιστής του progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd. Μετά την αποχώρηση του Syd Barrett από το γκρουπ το 1968, πήρε τα ηνία του συγκροτήματος μέχρι το 1985 που αποχώρησε λόγω καλλιτεχνικών διαφορών με τα υπόλοιπα μέλη. Ακολούθησε σόλο καριέρα κυκλοφορώντας μέχρι το 1992 τρία σόλο άλμπουμ. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τους Pink Floyd κυρίως την δεκαετία του '70 με άλμπουμ όπως "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here" και "The Wall". Οι πωλήσεις των άλμπουμ τους ξεπερνούν τα διακόσια εκατομμύρια αντίτυπα.

δισκάδικα & βινύλια ... Σαν σήμερα

Η Κουβανοαμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Gloria Estefan (Gloria Maria Milagrosa Fajardo Garcia) γεννήθηκε στην Αβάνα της Κουβάς. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1984 με το συγκρότημα Miami Sound Machiune και γνώρισε αμέσως επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Dr. Beat", "Conga", "Words Get In The Way", "Bad Boy" κ.α. Το 1987 το όνομα του γκρουπ άλλαξε σε Gloria Estefan and Miami Sound Machine. Οι πωλήσεις των άλμπουμ της ξεπερνούν τα ενενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει δυο American Music Awards, τρία Grammy Awards, τέσσερα Latin Grammy Awards κ.α.