• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ. .Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στο χρόνο...


Ο Έλβις δίνει τον ρυθμό. Τον ακολουθούν οι Rolling Stones, οι Beatles, ο Χέντριξ, ο Κομπέιν και άλλοι θρύλοι της μουσικής. Όλοι μαζί «εισβάλλουν» στο σήμερα, ενώνουν τις φωνές τους, και αφηγούνται την ιστορία της ροκ σκηνής. H αρχική σελίδα του Facebook γεμίζει με κοινοποιήσεις, σχόλια και likes, της Τζόπλιν, του Μπάουι, του Μέρκιουρι, των Metallica, των Nirvana αλλά και των νεότερων Coldplay, Verve και Kings of Leon. Το αποτέλεσμα; Εκρηκτικό και ταυτόχρονα γεμάτο συγκίνηση.... Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στο χρόνο, μέσα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το βίντεο έγινε viral, μέσα σε λίγες μέρες. Οι δημιουργοί του έκαναν καταιγιστικά μουσικά παντρέματα και μας παρουσίασαν μια ροκ εκδοχή στα social media.... mixanitouxronou.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...1983: Ο Michael Jackson και άλμπουμ “Thriller”


1983: Ο Michael Jackson και άλμπουμ “Thriller” βρίσκονται στην πρώτη θέση του Billboard 200. Το άλμπουμ θα παραμείνει στην κορυφή για συνολικά 37 εβδομάδες. Μέχρι και σήμερα είναι το πρώτο σε πωλήσεις άλμπουμ όλων των εποχών. Την παραγωγή του άλμπουμ έκανε ο Quincy Jones. Το 1984 κέρδισε οκτώ βραβεία Grammy. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Thriller“, “Beat It“, “Billie Jean” κ.α.

cinema...10 αξέχαστα τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ


Συνόδευσαν ταινίες κι έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας για πάντα 10 αξέχαστα τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ 26/2/2017 | 01:17 Προσθέστε ένα σχόλιο 10 αξέχαστα τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ Το βραβείο απονέμεται στους δημιουργούς του τραγουδιού που γράφτηκε ειδικά για μια ταινία. Στους ερμηνευτές δεν απονέμεται Όσκαρ, εκτός κι αν έχουν συνεισφέρει στη μουσική, τους στίχους ή και στα δυο. Η κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού σε Ταινία έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 1934, στην 7η τελετή απονομής των βραβείων. Παρακάτω, θα βρείτε 10 τραγούδια που κέρδισαν κι έμειναν αποτυπωμένα στη μνήμη μας: 1961 - "Moon River” από την ταινία Breakfast at Tiffany’s Μουσική: Henry Mancini, Στίχοι: Johnny Mercer 1968 - "The Windmills of Your Mind” από την ταινία The Thomas Crown Affair Μουσική: Michel Legrand, Στίχοι: Alan & Marilyn Bergman 1982 - "Up Where We Belong” από την ταινία An Officer and a Gentleman Μουσική: Jack Nitzsche & Buffy Sainte-Marie Στίχοι: Will Jennings 1983 - "Flashdance... What a Feeling” από την ταινία Flashdance Μουσική: Giorgio Moroder, Στίχοι: Irene Cara & Keith Forsey 1984 - "I Just Called to Say I Love You” από την ταινία The Woman in Red Μουσική & Στίχοι: Stevie Wonder 1986 - "Take My Breath Away” από την ταινία Top Gun Μουσική: Giorgio Moroder, Στίχοι: Tom Whitlock 1987 - "(I've Had) The Time of My Life” από την ταινία Dirty Dancing Μουσική: John DeNicola, Donald Markowitz, & Franke Previte, Στίχοι: Previte 1993 - "Streets of Philadelphia” από την ταινία Philadelphia Μουσική & Στίχοι: Bruce Springsteen 1994 - "Can You Feel the Love Tonight” από την ταινία The Lion King Μουσική: Elton John, Στίχοι: Tim Rice 2000 - "Things Have Changed” από την ταινία Wonder Boys Μουσική & Στίχοι: Bob Dylan E-Radio.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1995


Paul Weller Άλμπουμ: Stanley Road Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1995

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1995


Άλμπουμ: Sadness in Your Eyes Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1995

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1992


Άλμπουμ: Tenement Symphony Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1991

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1992


Snap! Άλμπουμ: The Madman's Return Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1992 Υποψηφιότητες: Βραβείο Echo Καλύτερου καλλιτέχνη της ηλεκτρονικής/κλαμπ/χορευτικής μουσικής

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Sweet child of mine - Guns n' Roses


Ένας μεγάλος έρωτας κρύβεται πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία των Guns n’ Roses. O Αξελ Ρόουζ το 1987 πήρε χαρτί και μολύβι και έκανε τραγούδι τον μακρόχρονο έρωτά του με την Εριν Εβιρλι, την κόρη του τραγουδιστή της κάντρι Ντον Εβιρλι. H σχέση τους ήταν πραγματικά θυελλώδης, όμως οι στίχοι του τραγουδιού Sweet Child Of Mine δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία για την αγάπη και την τρυφερότητα που ένιωθε γι’ αυτήν τον καιρό που ήταν μαζί. H επιτυχία του τραγουδιού κράτησε σχεδόν 2 χρόνια και το άλμπουμ των Guns n’ Roses «Appetite for Destruction» που το περιλάμβανε πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ. .Je t' aime...moi non plus - Serge Gainsbourg


O Serge Gainsbourg έγραψε αυτό το ερωτικό ντουέτο που βρίθει αναστεναγμών, το 1967 όταν η Μπριζίτ Μπαρντό του ζήτησε να συνθέσει ένα όμορφο ερωτικό τραγούδι για εκείνη. Και εκείνος το έκανε ηχογραφώντας το με την τότε φρέσκια αγαπημένη του Jane Birkin. To προκλητικό για την εποχή σινγκλ, πούλησε πολύ παρά την «εξορία» του από τα ραδιόφωνα. Ένα trivia που αξίζει να το ψάξετε, είναι ότι το 1989 βγήκε μια σπάνια πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού με την Bardot.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1985: Ο Mick Jagger κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “She’s The Boss“.


1985: Ο Mick Jagger κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “She’s The Boss“. Μετά το νέο συμβόλαιο των The Rolling Stones με την CBS Records το 1983, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν παράλληλα σόλο άλμπουμ, κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό με το προηγούμενο συμβόλαιο τους. Η κυκλοφορία του άλμπουμ από τον Jagger ήταν λόγος για να παρεξηγηθούν με τον κιθαρίστα Keith Richards, ο οποίος θεωρούσε πως οι The Rolling Stones είχαν πάντα προτεραιότητα… Το τραγούδι που ξεχώρισε ήταν το “Just Another Night“.

ΚΟΣΜΟΣ...Ακούστε το Live ντουέτο του Bruce Springsteen με νεαρό θαυμαστή!


Το «όνειρο» έγινε πραγματικότητα για το νεαρό θαυμαστή του Bruce Springsteen, Nathan Testa, αφού το είδωλό του τον κάλεσε επί σκηνής για να τραγουδήσουν μαζί, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Brisbane της Αυστραλίας, στις 16 Φεβρουαρίου. Ο νεαρός πήγε στη συναυλία κρατώντας μια επιγραφή που έλεγε: «Missed school. In the s**t now. Can I play Growin’ Up with you?». Η κίνησή του απέδωσε, καθώς ο Bruce Springsteen τον κάλεσε όντως στη σκηνή κι εκείνος, προετοιμασμένος, τραγούδησε το αγαπημένο του κομμάτι, μαζί με τον αγαπημένο του καλλιτέχνη, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί! Video Ogdoo.gr

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ Joe Tex - I Gotcha


Άλμπουμ: Rub Down Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1978

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...1978 Eagles


Στην 20η τελετή απονομής των Grammy Awards για το δημιουργικό έτος 1977, οι Eagles κερδίζουν το βραβείο “Record Of The Year” για το άλμπουμ “Hotel California” και το “Best Arrangement For Voices” για το τραγούδι “New Kid in Town“. Το “Hotel California” είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου του 1976. Είναι το πρώτο άλμπουμ μετά την αποχώρηση του ιδρυτικού μέλους, κιθαρίστα και τραγουδιστή Bernie Leadon, και το πρώτο με τον πιανίστα Joe Walsh. Το “New Kid In Town” είναι το πρώτο single του άλμπουμ και κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν το άλμπουμ. Το Φεβρουάριο του 1977 έφτασε στην κορυφή του Billboard. Από το 1976 το άλμπουμ “Hotel California” μόνο στην Αμερική, έχει πουλήσει πάνω από δεκαέξι εκατομμύρια αντίτυπα. Οι Eagles από το σχηματισμό τους, έχουν κερδίσει συνολικά έξι βραβεία Grammy. Το 1998 τα ονόματα των μελών του συγκροτήματος γράφτηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

CINEMA....Η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού κέρδισε βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971.


Η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού κέρδισε βραβείο α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971. Είναι περισσότερο γνωστή για το μουσικό θέμα με το γνωστό και σημαντικό για την ελληνική μουσική ιστορία «Ζειμπέκικο της Ευδοκίας», που έγραψε ο Μάνος Λοΐζος. Ρεαλισμός, σκληρό φως, γυμνά τοπία. Ο Δαμιανός μας δείχνει την Ελλάδα του τότε, μια Ελλάδα μίζερη αλλά με διάθεση για ζωή. Η ποιότητα ζωής ως όρος δεν έχει εφευρεθεί ακόμη. Οι ήρωες κινούνται ανάμεσα στην πόλη και τη φύση. Όμως η πόλη της Ευδοκίας έχει φτωχογειτονιές, άδεια σοκάκια, χωράφια. Φαίνεται φτωχή, αθεράπευτα φτωχή, ταιριάζει γάντι στους ήρωές της. Η Ευδοκία είναι μια πόρνη. Θέλει να είναι ελεύθερη, θέλει να παντρευτεί, θέλει οι δικοί της να μην ντρέπονται γι’ αυτή. Όμως αφήνεται να την εκμεταλλευτούν, μαθαίνει στα εύκολα. Βολεύεται. Ο χαρακτήρας της σμιλεύτηκε εξαιτίας των κοινωνικών συνιστωσών, της φτώχειας, της αμάθειας αλλά και του φόβου (ο φόβος της φυλάκισης φαίνεται έντονα σε κάποια σημεία). Η πορεία της προς τη χειραφέτηση είναι ένα αδιέξοδο, δε χάνει όμως τίποτα αν προσπαθήσει.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ.. Τα καλύτερα αποκριάτικα τραγούδια


Μασκαρευτείτε! Πιείτε! Χορέψτε! Το καρναβάλι είναι προ των πυλών και για να μπούμε στο πνεύμα σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας αποκριάτικα τραγούδια προκειμένου να ενισχύσουμε και τα δικά σας tracklists για τα επερχόμενα party-masque σας! Τα disco θα σας ξεσηκώσουν και φέτος σε ξέφρενο χορό, ενώ τα latin που έχουν και την τιμητική τους σίγουρα θα σας απογειώσουν! Εσείς απλώς αποφασίστε σε τι θα μεταμφιεστείτε και την μουσική υπόκρουση αφήστε την πάνω μας! “Hands up” λοιπόν και… φύγαμε! Garibaldi – Que te la pongo Gypsy Kings – Djobi Djoba Ricky Martin – La copa de la vida Gary Low – La colegiala Music Sound Machine – Conga Ottawan – Hands up Rudy Ventura – Brigitte Bardot Gibson Brothers – Cuba Los Lobos – La Bamba Las Ketchup – Asereje Carrapicho – Tic tic tac Gypsy Kings – Bamboleo Jennifer Lopez – Let’s get loud

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...Depeche Mode Route 66


Depeche Mode Απο την Ταινία: Στον πλανήτη Γη τα κορίτσια είναι εύκολα Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1987

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ Nancy Sinatra


1966: Η Nancy Sinatra βρίσκεται στο Νο1 των Βρετανικών Singles Chart με το τραγούδι του Lee Hazlewood, “These Boots Are Made For Walking“. Στον πόλεμο του Βιετνάμ οι στρατιώτες το τραγουδούσαν συχνά την ώρα που έκαναν πορεία. Χρησιμοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Stanley Kubrick για της ανάγκες του soundtrack “Full Metal Jacket“.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....1959


1959: Ο μεγάλος Ray Charles ηχογραφεί στη Νέα Υόρκη το τραγούδι “What’d I Say“. Με το τραγούδι αυτό ο Charles θα κερδίσει το πρώτο του χρυσό δίσκο και θα γίνει ένα από τα τραγούδια που επηρέασαν σημαντικά την ιστορία της rhythm and blues και της rock ‘n’ roll.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ..10o Vinyl is Back- 17, 18, 19 Μαρτίου 2017 στο «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων»


Έρχεται γιορτινό, ανοιξιάτικο και πολύχρωμο! Το Vinyl is Back έγινε θεσμός και γιορτάζει το 10ο βινυλιο-τριήμερό του με όλες του τις δυνάμεις, γεμάτο εκπλήξεις και ζωντανή μουσική την Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου στο «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου» με ελεύθερη είσοδο! Τα σημαντικότερα συγκροτήματα, οι καλύτεροι djs, κληρώσεις και δώρα, πλειστηριασμοί σπάνιων δίσκων, έκθεση σπάνιων πόστερ, νέες κυκλοφορίες βινυλίων, δισκογραφικές εκπλήξεις, συμμετοχή γνωστών δισκάδικων, ανεξάρτητων εταιρειών και ιδιωτών, χειροτεχνίες που συναντούν την κουλτούρα της μουσικής και ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος που θα συζητηθεί και θα προσελκύσει τους νέους λάτρεις του βινυλίου, αλλά και τους παλιότερους που έχει να τους θυμίσει πολλά φτιαγμένος με πολύ μεράκι, συνθέτουν το 10ο Vinyl is Back! Το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο στη χώρα, έκανε μόδα στην Ελλάδα τους δίσκους, όπως τους αποκαλούσαμε τη χρυσή εποχή της μουσικής και υπόσχεται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό μέχρι την ολική επανάκαμψη του βινυλίου! Μουσικό Πανόραμα Το Vinyl is Back γιορτάζει και υπόσχεται ένα μουσικό πανόραμα από ελληνικά συγκροτήματα σε πολλά είδη μουσικής που θα δώσουν το δικό τους χρώμα στο τριήμερο. Το Δισκοπωλείο ! Ο χώρος που είναι το αντικείμενο του πόθου κάθε φίλου του βινυλίου και της μουσικής! Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που όταν ανοίξεις την πόρτα του ζωντανεύει το παιδί μέσα σου! Εκεί μπορείς να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να ανακαλύψεις! Εκεί που όλα μπορούν να συμβούν! Το Vinyl is Back κάνει το μεγάλο βήμα! Vinyl is Back Live Sessions!! Εγκαινιάζουμε την τολμηρή αυτή ιδέα με το σχήμα που μας την ενέπνευσε. Το συγκρότημα που έχει βαθιά χαραγμένη την σφραγίδα του στη ροκ μουσική και στις καρδιές σας, τα Υπόγεια Ρεύματα, παίζουν live και ηχογραφούν την σπάνια αυτή στιγμή για σας! Η συμμετοχή σας απαραίτητη στο μεγάλο αυτό γεγονός για το βινύλιο! Μείνετε συντονισμένοι για να γίνετε μέρος αυτού! Empty Frame Live ! Οι Empty Frame ηχογραφούν σε βινύλιο και είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και καλοκουρδισμένες μπάντες της ελληνικής underground αγγλόφωνης σκηνής, έχοντας προκαλέσει αίσθηση τόσο με τον πρωτοποριακό τους ήχο, όσο και με τις εκρηκτικές live εμφανίσεις τους οι οποίες είναι πάντα σημείο αναφοράς. Έχουν ακόμη εμφανιστεί στο πλευρό μεγάλων ονομάτων όπως Woven Hand και Sivert Hoyem. Έχουν κυκλοφορήσει 2 albums και 2 soundtracks. Lefteris Christofis Live! Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης της Benedetto Guitars Artist/Jazz Educator, πρωτοπόρος jazz fusion μουσικός στην Ελλάδα, κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής, μετά το “Nous Icons” (Blue Note Records), μόλις κυκλοφόρησε το 4ο προσωπικό του άλμπουμ «ManΤis», σε μια solo performance ειδικά σχεδιασμένη για το Vinyl is Back! Συλλεκτικό Live ! Ο πολυσχιδής και εξελίξιμος μουσικός Άκης Περδίκης (e.x. Nicky Skopelitis, The Impatients, Sky Saxon, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μουσικές Ταξιαρχίες, Annabouboula , Ηρακλής και Λερναία Ύδρα κ.α.) με το συγκρότημά του, παρουσιάζει τη νέα σόλο δουλειά του «No Letters Arrive» και άλλα τραγούδια από τη δισκογραφία του, σε μια σπάνια live συναυλία του! VHS Live ! Το 6μελές συγκρότημα που ζωντανεύει τα 80ς και 90ς με ιδιαίτερη αυθεντικότητα στήνει το δικό του πάρτι στο Vinyl Is Back και υπόσχεται ένα χαρούμενο ταξίδι στο χρόνο ! Πλειστηριασμοί δίσκων και διαδικτυακά Τους πιο σπάνιους και αξιολογημένους δίσκους θα διεκδικήσουν οι vinyl maniacs σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Αυτοκινήτων, αλλά και διαδικτυακά! D.J. Sets Οι καλύτεροι djs θα δώσουν το δικό τους χρώμα στη διάρκεια του 3ημέρου, επιλέγοντας τις καλύτερες μουσικές της δισκοθήκης τους παίζοντας μόνο βινύλια στα decks του Vinyl is Back! Καταστήματα πώλησης δίσκων, Ιδιώτες/ Συλλέκτες δίσκων, Δισκογραφικές εταιρείες που παράγουν δουλειές καλλιτεχνών και σε δίσκους βινυλίου, Μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων (πικάπ, ενισχυτές κοκ), Αξεσουάρ για βινύλια, Είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου, Αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ, Έπιπλα/Βάσεις για ηχοσυστήματα, Μουσικές Αφίσες, Μουσικά T-shirts & Μπλούζες, Μουσικά Βιβλία, Handmade Express Bazaar, Πωλητές Μουσικών Οργάνων (εταιρείες/ ιδιώτες). Μάθετε περισσότερα εδώ : https://www.facebook.com/events/1065541573575252/ Χώρος : Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: Γ΄ Σεπτεμβρίου 74-78 & Ιουλιανού 33-35 (4ος όροφος), Πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ– Στάση «Βικτώρια» & Μετρό «Ομόνοια». Είσοδος : Ελεύθερη Ώρες λειτουργίας : Παρασκευή 17 Μαρτίου : 5 μ.μ. – 9 μ.μ. Σάββατο 18 Μαρτίου : 11 π.μ. – 9 μ.μ. Κυριακή 19 Μαρτίου : 11 π.μ. – 9 μ.μ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...1978


Οι Dire Straits αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους στούντιο άλμπουμ. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ με τον τίτλο “Dire Straits” από την Phonogram Records. Ένα από τα τραγούδια που θα ξεχωρίσουν είναι το “Sultans of Swing“

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...1967


Στα Atlantic Studios της Νέας Υόρκης, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Aretha Franklin ηχογραφεί το τραγούδι “Respect“. Το τραγούδι γράφτηκε και πρωτοκυκλοφόρησε από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Otis Redding τον Αύγουστο 1965. Ενώ ο Redding έγραψε το τραγούδι σαν την έκκληση ενός άντρα για σεβασμό και αναγνώριση από μια γυναίκα, όταν το ερμήνευσε η Franklin αντιστράφηκε η σημασία του και μετατράπηκε στο σεβασμό και την αναγνώριση που άξιζε μια γυναίκα στην Αμερική του ’60. Η ερμηνεία της Aretha Franklin αντιπροσώπευε απόλυτα την σημασία του τραγουδιού το οποίο και έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην rhythm and blues μουσική σκηνή. Το Φεβρουάριο του 1968 στην δέκατη τελετή απονομής των Grammy Awards το τραγούδι “Respect” χάρισε στην Aretha Franklin τα βραβεία “Best Rhythm & Blues Recording” και “Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female“.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ...Πέθανε η φωνή του "Moonlighting"


Ο Al Jarreau, ο θρυλικός τραγουδιστής της αμερικανικής τζαζ, ο οποίος τιμήθηκε επτά φορές με Βραβεία Grammy πέθανε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, ανακοίνωσε ο ατζέντης του. AdTech Ad Ο μαύρος τραγουδιστής με το εκλεκτικό ρεπερτόριο, από τζαζ έως ποπ, σόουλ και φανκ, πέθανε σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες όπου είχε εισαχθεί πρόσφατα, μερικές ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει προγραμματισμένες περιοδείες του και ότι αποσύρεται λόγω εξάντλησης. Δεν έγινε γνωστή η αιτία του θανάτου του. Ο Al Jarreau έσβησε λίγες ώρες πριν από την αποψινή τελετή απονομής των βραβείων Grammy, των μεγαλύτερων μουσικών βραβείων στις ΗΠΑ. Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1940 στο Μιλγουόκι, ο διάσημος τζαζίστας ήταν γιος πάστορα και μιας μουσικού που έπαιζε πιάνο στην εκκλησία. Πολύ νέος αρχίζει να τραγουδά στα μπαρ της γενέτειράς του όπου η φωνή του δεν περνά απαρατήρητη. Στη συνέχεια σπουδάζει ψυχολογία χωρίς να αφήσει το τραγούδι. Αρχίζει να γίνεται γνωστός στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και στην τηλεόραση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 γράφει δικά του τραγούδια που θα τα περιλαμβάνει πάντα στο ρεπερτόριό του όπως τα "Lock all the gates" και "Sweet potato pie". Εμφανίζεται στο κλαμπ Troubadour του Χόλιγουντ, όπου γνωρίζει τέτοια επιτυχία που εντάσσεται πλέον στη δισκογραφική εταιρία Warner Brothers. Ο δίσκος "Breaking away" το 1981, που βασίζεται πάνω σε αυτοσχεδιασμούς στη τζαζ, τον κάνει διάσημο. Το 2009 έβγαλε ένα άλμπουμ "Very best of", στο οποίο υπήρχαν τραγούδια σταθμοί όπως τα "Boogie Down", "Moonlighting" και "We're in This Love Together". Συνέχιζε τις εμφανίσεις του, συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο στο Blue Note Jazz Festival του Παρισιού. Τον Απρίλιο του 2016, ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που είχαν προσκληθεί από τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα για να δώσουν συναυλία στον Λευκό Οίκο. Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Θα μας λείψει. Η δεύτερη προτεραιότητα στη ζωή του ήταν η μουσική. Δεν υπήρχε τρίτη προτεραιότητα. Μακράν πρώτη του προτεραιότητα ήταν να θεραπεύει και να παρηγορεί αυτούς που υποφέρουν. Είτε ήταν συναισθηματικός πόνος ή σωματική δυσφορία ή οποιαδήποτε άλλη αιτία πόνου, έπρεπε να μας καθησυχάζει και να μας ηρεμεί. Έπρεπε να δει ένα ζεστό χαμόγελο εκεί όπου δεν υπήρχε πριν. Το τραγούδι ήταν απλά το εργαλείο του για να το πετύχει". Πηγή: AFP, Reuters, με πληροφορίες από Variety

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ..Rick James - Super Freak


Rick James με το Super Freak από το άλμπουμ Street Songs του 1981. Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1981 Υποψηφιότητες: Βραβείο Γκράμι Καλύτερης ανδρικής φωνητικής ροκ ερμηνείας

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ...The Cure - Lovesong (1989)


Τι να πρωτοπεί κανείς για το πλέον ρομαντικό τραγούδι της βρετανικής εναλλακτικής ροκ σκηνής. Πρόκειται για το 3ο single του 8ου άλμπουμ των Cure, «Disintegration».

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ....Belinda Carlisle - Heaven is a place on earth (1987)


Όταν σκέφτεται κανείς τα 80s, σκέφτεται τη Belinda. Και όταν σκέφτεται κανείς τη Belinda, αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που έρχεται στο μυαλό!

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Ο PAUL STANLEY ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ"


Είναι περισσότερο γνωστός για το μακιγιάζ του προσώπου του, την δερμάτινη περιβολή και τους πολύτιμους λίθους ως frontman των Kiss, αλλά ο Paul Stanley, πέρασε ένα μεγάλο μέρος την περίοδο του 1999 φορώντας ένα διαφορετικό κοστούμι - και τραγουδώντας ένα πολύ διαφορετικό είδος μουσικής. Βλέποντας μια παράσταση στο Λονδίνο μια δεκαετία νωρίτερα ο Stanley, πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ του Broadway Το Φάντασμα της Όπερας αρχής γενομένης στις 25 Μαΐου 1999. Άλλωστε ο Stanley, από μικρός ήταν εξοικειωμένος με την κλασική μουσική λόγω των γονιών του και ιδιαίτερα με τον Μπετόβεν. -Τα πράγματα πήγαν τόσο καλά, ώστε οι υπεύθυνοι του έργου εξαγόρασαν το συμβόλαιο του μέχρι πρότινος ηθοποιού, έτοιμοι να τον αντικαταστήσουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Εξηγεί ο ίδιος στο βιβλίο του "Face the Music: A Life Exposed" . Ο Stanley περιγράφει την εμπειρία του ως "ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα". Το Φάντασμα βοήθησε επίσης να συμβιβαστεί με ένα εκ γενετής ελάττωμα που είχε κρατήσει κρυφό από το κοινό για δεκαετίες - Το δεξί του αυτί ήταν παραμορφωμένο από ένα ελάττωμα που ονομάζεται μικρωτία? δεν ήταν σε θέση να ακούσει από εκείνη την πλευρά, έτσι του ήταν δύσκολο να καθορίσει την κατεύθυνση του ήχου - Αυτό τον ενέπνευσε να γίνει μέλος σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθάει τα παιδιά που γεννιούνται σε παρόμοιες συνθήκες. Το πρώτο εμπόδιο που αντιμετώπισε ο Stanley ήταν να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τη φωνή του σε αυτό το νέο περιβάλλον. Περιγράφει τις πρόβες ως "το πιο δύσκολο έργο που έχω κάνει ποτέ". Έξι ώρες την ημέρα τραγουδώντας με ένα διαφορετικό τρόπο. Δούλεψε με δάσκαλο φωνητικής για να καταλάβει τον έλεγχο της ανάσας που ήταν αναγκαία για τους μουσικούς ρυθμούς της παράστασης. Όταν τελικά πραγματοποιήθηκε στο κοινό η παράσταση, οι προσπάθειές του ανταμείφθηκαν με πολλούς επαίνους - συμπεριλαμβανομένων των bandmate Gene Simmons, ο οποίος, αφού παρακολούθησε την παράσταση, έσπευσε στα παρασκήνια για να συγχαρεί τον συνάδελφό του. -Πού έμαθες να το τραγουδάς αυτό;

Σαν σημερα | 12 Φεβρουαριου


1954: Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός Τζίμης Πανούσης. Χαρακτηρίζεται για την καυστική σάτιρα και το αθυρόστομο λόγο του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σχηματίζει τις Μουσικές Ταξιαρχίες και μέχρι το 1985 θα κυκλοφορήσει μαζί τους πέντε άλμπουμ. Από το 1986 ακολουθεί σόλο καριέρα και ηχογραφεί εννέα άλμπουμ. Έχει επίσης στο βιογραφικό του επτά βιβλία. Δημοφιλή τραγούδια του “Disco Tsoutsouni“, “Κάγκελα Παντού“, “Μεταμοντέρνο“, “Νεοέλληνας“, “Σουζάνα“, “Φασμπίντερ και ξερό Ψωμί“, “Ένα Τραγούδι για το Χειμώνα” κ.α.

Σαν σημερα | 12 Φεβρουαριου


1939: Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός Ray Manzarek (Raymond Daniel Manzarek, Jr.) γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Είναι τα θαυματουργά χέρια πίσω από τα πλήκτρα του συγκροτήματος The Doors. Γνωρίστηκε με τον Jim Morrison την εποχή που ήταν σπουδαστές στο πανεπιστήμιο UCLA των ΗΠΑ. Δημιούργησαν μαζί τους The Doors και μετά τον θάνατο του Morrison (1973) συνέχισε αλλάζοντας το όνομα σε The Doors of the 21st Century, στη συνέχεια σε Riders on The Storm και τελικά Manzarek-Krieger. Δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος: “Break on Through (To the Other Side)“, “Light My Fire“, “People Are Strange“, “Love Me Two Times“, “Hello, I Love You“, “Touch Me“, “Riders on the Storm” κ.α.

Σαν σημερα | 10 Φεβρουαριου


1937: Η Αμερικανίδα jazz, soul και R&B τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Roberta Flack γεννήθηκε στο Μπλακ Μάουντεν της Βόρειας Καρολίνας. Το Μάρτιο του 1973 στην 15η τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε το βραβεία “Record Of The Year” για το τραγούδι “The First Time Ever I Saw Your Face” και το βραβείο “Best Pop Vocal Performance By A Duo, Group Or Chorus” για το τραγούδι “Where Is The Love“, το Μάρτιο του 1974 στην 16η τελετή απονομής κέρδισε τα βραβεία “Record Of The Year” και “Best Pop Vocal Performance, Female” για το τραγούδι “Killing Me Softly With His Song“ .

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ....ένα εκπληκτικό βίντεο με 1000 μουσικούς να παίζουν σε απόλυτο συγχρονισμό το Smells Like Teen Spirit των Nirvana. ...


Πάνω από χίλιοι μουσικοί με κιθάρες και ντραμς παίζουν το Smells Like Teen Spirit των Nirvana σε απόλυτο συγχρονισμό. Χωρίς να χάνουν ούτε για μια στιγμή το μέτρο, οι μουσικοί που έχουν γεμίσει την αρένα ενός σταδίου στην πόλη Τσεζένα της Ιταλίας, με το παίξιμό τους κάνουν τους περίπου 15.000 θεατές να παραληρούν. Η συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο του That’s Live – the Biggest Rock Band on Earth που έγινε το 2016 στην Ιταλία. Πριν από έναν χρόνο οι Rockin’ 1000 έπαιξαν με τον ίδιο τρόπο το «Learn to Fly» των Foo Fighters και ανέβασαν το βίντεο στο Youtube. To βίντεο είχε περισσότερα από 32 εκατομμύρια views. Οι μουσικοί είναι κυρίως Ιταλοί αλλά προέρχονται και από άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό , η Βρετανία, η Αυστρία, η Κροατία, η Βοσνία και η Γερμανία.... mixanitouxronou.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...Νίκος Ξυλούρης.



1980: Σε ηλικία μόλις 43 ετών, "έφυγε" ο Κρητικός ερμηνευτής Νίκος Ξυλούρης. Γεννημένος στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, κατάγεται από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Σταθμός στη σταδιοδρομία του, η γνωριμία με το Γιάννη Μαρκόπουλο και αργότερα με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Η φωνή και το ήθος του έγιναν σύμβολο αντίστασης τα χρόνια της χούντας, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Συνεργάστηκε στενά, εκείνα τα χρόνια, με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια στις μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο "Το μεγάλο μας τσίρκο" με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο "Αθήναιον". Από τα πιο δημοφιλή του τραγούδια, το "Πότε θα κάμει ξαστεριά", "Ήτανε μια φορά", και φυσικά η ερμηνεία του στον "Ερωτόκριτο" του Βιντσέντζου Κορνάρου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ...Μάρκος Βαμβακάρης


1972: Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης (1905-1972) απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών από νεφρική ανεπάρκεια. Μαζί με τους Γιώργο Μπάτη, Στράτο Παγιουμτζή και Ανέστη Δελιά δημιούργησε το συγκρότημα “Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς“. Το 1933 αρχίζει να ηχογραφεί τις συνθέσεις του, όπως το “Να ‘ρχόσουνα ρε μάγκα μου” και δύο χρόνια αργότερα τη “Φραγκοσυριανή” που έκανε μεγάλη επιτυχία ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πολλά χρόνια αργότερα. Δημοφιλή τραγούδια του: “Φραγκοσυριανή“, “Μαύρα μάτια μαύρα φρύδια“, “Καραβοτσακίσματα“, “Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά“, “Μικρός αρραβωνιάστηκα“, “Τα δυο σου χέρια πήρανε” κ.α.

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ... CITY "AM FENSTER"


Όταν η ποίηση γίνεται τραγούδι και το 'Am Fenster' είναι ποίηση. Είναι οι City, που ξεκίνησαν ως City Band Berlin στο Ανατολικό Βερολίνο, το 1972. Μετά από κάμποσους πειραματισμούς στο line up και τη μουσική, το 1976 “απέκτησαν”2 τον βιολιστή/μπασίστα Georgi Gogow από την Βουλγαρία και ο ήχος τους έγινε ένα εκπληκτικό κράμα από τσιγγάνικη μελαγχολία, βαλκανική γλύκα και rock. Κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους άλμπουμ μόλις το 1978, το ομώνυμο City. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε single και το Am Fenster (“Στο Παράθυρο”) που ακούμε σήμερα, ένα απίστευτο τζαμάρισμα City1βιολιού και βαριάς ροκ. Το τραγούδι βασίζεται στο ποίημα της βραβευμένης Γερμανίδας συγγραφέως, ποιήτριας, δημοσιογράφου, αρθρογράφου και καλλιτέχνιδας Hildegard Maria Rauchfuß. Το Am Fenster δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 1974, πολύ πριν την έλευση του Toni Krahl στο συγκρότημα. Ο Fritz Puppel (κιθάρα), ο Klaus Selmke (drums), ο Georgi mariaGogow (μπάσο) και ο Emil Bogdanow (φωνητικά), οι τότε City ή αλλιώς City Band Berlin, Ένα ποίημα για την βαθύτερη και αληθινή αγάπη, για το βάθος και την επιθυμία για κάτι, που όταν το βρεις πρέπει να το κρατήσεις σφιχτά να μην το χάσεις. Μια παρότρυνση, κραυγή προς την ελευθερία αλλά και ο φόβος και η αγωνία για το αύριο που καραδοκεί. Η σωματική και βαθιά συναισθηματική toni krahlεπαφή δύο ανθρώπων, και μέσω αυτής η απόλυτη ολοκλήρωση τους. Ίσως φταίνε αυτά τα θλιβερά λόγια που τα νιώθεις σαν μικρές - μικρές μαχαιριές στο κορμί σου. Ίσως πάλι η μελαγχολική φωνή του Toni Krahl που σε διαπερνά… Το θρηνώδες solo βιολί του Gogow, που πραγματικά μοιάζει να κλαίει… Ο ένας και μοναδικός ύμνος που αντιπροσωπεύει εκείνη τη γενιά, που έψαχνε κάτι να βρει, από κάπου να κρατηθεί και να πάρει δύναμη και να ρίξει τα τείχη, επιτυγχάνοντας την ένωση της Γερμανίας σε ένα ενιαίο κράτος. Όπως και να 'χει, όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, αυτό το τραγούδι ήταν και είναι ο ύμνος κάθε γενιάς, κάθε ανθρώπου που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει διέξοδο στην αδιέξοδη ζωή του, να γκρεμίσει τα τείχη, να βρει την ελευθερία του. Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί πάνω από 10 εκατομμύρια αντίγραφα αυτού του τραγουδιού, και δικαίως αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία των City γενικότερα, history of rock

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ...Poll……Άνθρωπε αγάπα


Μια μικρή αναδρομή για ένα δικό μας συγκρότημα, την εποχή που όλα τα βλέπαμε πιο απλά, την εποχή της ειρήνης, δημιουργίας και ζωής στα «μέτρα του ανθρώπου». Poll……Άνθρωπε αγάπα / έλα ήλιε μου, νοσταλγία της χαμένης ευτυχίας. Είναι η δική μας η νεότητα που όπως αποχωρεί θέλει να κρατήσει όλα τα καλά και να μας αφήσει μόνο με τις λύπες. Οι Poll ιδρύθηκαν το 1971 από τους Κώστα Τουρνά, Robert Williams, Σταύρο Λογαρίδη και Κώστα Παπαιωάννου. Ένα από τα «ιστορικά» συγκροτήματα της δεκαετίας του 70. Έγραψαν ωραία τραγούδια – από τα καλύτερα που ακούστηκαν ποτέ στον τόπο μας σ’ αυτό το στυλ, με ελληνικό, εννοείται, στίχο και με «στίγμα» των μουσικών «επιρροών του που προέρχονταν από τους Crosby, Stills, Nash And Young, την ψυχεδελική φολκ και το ρεύμα των παιδιών των λουλουδιών με το καλοκαίρι της αγάπης και το Woodstock και τα μηνύματα της αγάπης και της ειρήνης πουPoll 2 επικρατούσαν διεθνώς την εποχή εκείνη. Οι Poll ξεκίνησαν τη μουσική τους διαδρομή προς τα τέλη του 1970 με τον Κώστα Τουρνά στην κιθάρα, φωνή, Ρόμπερτ Γουίλλιαμς κιθάρα, φωνή, Σπύρος Μαυρογιάννης σιτάρ, φυσαρμόνικα, Στιού Λόγκαρ μπάσο, κρουστά (επρόκειτο για τον Σταύρο Λογαρίδη φυσικά, Νάσια Σανδή φωνητικά και Μαίρη Γκλας επίσης φωνητικά. Μετά από διάφορες ανακατατάξεις και την προσθήκη ενός «κανονικού» ντράμερ, του Κώστα Παπαϊωάννου, οι Poll είναι έτοιμοι, άνοιξη προς καλοκαίρι του ’71, να γράψουν τον πρώτο μεγάλο δίσκο τους που είχε τίτλο «Άνθρωπε αγάπα» εμπνευσμένο από την αντιπολεμική ταινία "Φράουλες και αίμα".…» ο οποίος θα κυκλοφορήσει προς το τέλος του 1971. Τουρνάς, Williams, Λογαρίδης, Παπαϊωάννου και η Νάσια Σανδή στα φωνητικά, θα φτιάξουν ένα άλμπουμ σε παραγωγή του Κώστα Φασόλα. Poll 6Ο δίσκος κυκλοφόρησε μέσα σε ένα ταγάρι, προκαλώντας έκπληξη, αλλά και ενθουσιασμό! Εξώφυλλο ταγάρι λοιπόν, θεόρατη αφίσα, που θα κρεμιόταν πάραυτα και φυσικά τραγούδια που περιέγραφαν μία νεανική θεματική, άνετης αποδοχής. «Άνθρωπε αγάπα/ Έλα ήλιε μου». Το «Άνθρωπε Αγάπα», αναδεικνύεται σε χρόνο ρεκόρ σε ύμνος για την poll 3νεολαία! Σημειώνουμε ότι στο τραγούδι «Έλα ήλιε μου» (Κώστας Τουρνάς – Robert Williams) χρησιμοποιείται ινδικό sitar, για πρώτη φορά σε ελληνικό τραγούδι. Ο sitar player που περίπου «ανοίγει» το τραγούδι, συνοδεύοντάς το σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκειά του, παίζοντας μία μικρή επαναλαμβανόμενη φράση, είναι ο Σπύρος Μαυρογιάννης, μέλος της μπάντας στο πρώτο αυτό single του συγκροτήματος. Τη σεζόν ’71-’72 αποτελούν το βασικό κορμό του προγράμματος στο club Ελατήριον (Χέυδεν και Αριστοτέλους), σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο είχε επιμεληθεί ο Γεράσιμος Λαβράνος . Την άνοιξη του ’72 θα βγει το δεύτερο δισκάκι τους με τα τραγούδια «Η γενιά μας/ Αετοί» Παραλλήλως είχε ολοκληρωθεί και η ηχογράφηση του “Poll” του δεύτερου και τελευταίου (τότε) άλμπουμ, στο οποίο ακούγονταν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια τους, που, αν θέλετε, προμήνυαν τα επερχόμενα – τα Απέραντα Χωράφια («Όσες φορές») και ίσως, στο βάθος-βάθος, τον Ακρίτα poll 5(«Ρυθμός»). Ο Τουρνάς οπισθοχωρεί από βασικός συνθέτης, ο Williams γράφει δύο άψογες μπαλάντες («Ξημερώνει», «Δεν θα ’σαι μάρτυς»), ενώ και ο Λογαρίδης έχει την ευκαιρία να δείξει, πιο πολύ, πόσο δυνατός τραγουδιστής ήταν (και είναι). Το δεύτερο LP τους θεωρήθηκε – αδίκως από πολλούς- συγκριτικά «κατώτερο» από το «εμπνευσμένο» ντεμπούτο τους, αλλά και αυτό «εμφανισιακά» πρωτοτύπησε, μιας και το άλμπουμ συνοδευόταν από το πολυσέλιδο «κόμικ» Τα τραγούδια θα αποδειχθούν φλέβα χρυσού, οι Poll θα εμφανισθούν στην τηλεόραση, το 45άρι θα πουλήσει αρκετά, θα βρεθούν να παίζουν ως support στη συναυλία του Mal στον Ορφέα, την 9/4/1971 και λίγο αργότερα στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη με τους Socrates Drank the Conium και τους Πελόμα Μποκιού, γεγονότα δηλαδή που θα φέρουνPoll 7 το γκρουπ μπροστά στη μεγάλη επιτυχία. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, και ενώ το συγκρότημα ακολουθούσε ανοδική πορεία, τα μέλη του θα ανακοινώσουν εντελώς ξαφνικά την διάλυση των POLL αφού είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται προσωπικές τους επιθυμίες για «σόλο καριέρα». Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Τουρνάς συνεχίζει μια ανεξάρτητη μουσική πορεία με πλούσια συνθετική και δισκογραφική δράση. Έτσι οι POLL διαλύθηκαν, αφήνοντας τον κόσμο τους με πολλά ερωτηματικά. Η συνθετική δυάδα των Τουρνά - WIlliams, συνεπικουρούμενοι από τον πολύ ταλαντούχο Σταύρο Λογαρίδη, έγραψαν υπέροχα κομμάτια δίνοντας το μουσικό στίγμα της εποχής όπως είχε διαμορφωθεί μετά το Woodstock και με στίχους-μηνύματα ειρήνης και αγάπης, απόλυτα εναρμονισμένους σε poll 1εκείνη την εποχή, αλλά και με πολλά προβλήματα λογοκρισίας λόγω της δικτακτορίας στην Ελλάδα. Τα τραγούδια: " η γενιά μας & οι αετοί'' ήταν απαγορευμένα δεν παιζόταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Μια δεκαετία μετά την διάλυση τους, θα ξανασμίξουν για μια συναυλία στον Λυκαβηττό, σε έναν χώρο πραγματικά «ασφυκτικά» γεμάτο από κόσμο. Στιγμές «νοσταλγίας», και όλα τα παλιά τους τραγούδια να τραγουδιούνται από τους παρευρισκόμενους, μια ατμόσφαιρα Poll 8καταπληκτική! Ο κόσμος δεν είχε ξεχάσει, και αποδείχτηκε μάλιστα ότι τα κομμάτια τους είχαν μείνει «κλασικά» και άφθαρτα από το χρόνο. Οι POLL θα ξανασμίξουν τον Σεπτέμβρη του 1991 και πάλι στον Λυκαβηττό, σε ακόμα μια Μεγαλειώδη συναυλία, η οποία θα ηχογραφηθεί και αυτή, και θα κυκλοφορήσει σε αντίστοιχο άλμπουμ, ενώ την ίδια δεκαετία θα επανεκδοθούν και τα δυο πρώτα τους LP, αφού για χρόνια αποτελούσαν το αντικείμενο αναζήτησης των συλλεκτών μουσικής!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ....Η στιγμή που Συγκλόνισε τον Sir Anthony Hopkins. Η στιγμή που ακούει Πρώτη φορά το βάλς που ο Ιδιος Έγραψε Πρίν απο 50 χρόνια…


Ο Βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Sir Anthony Hopkins πριν από 50 χρόνια έγραψε ένα βαλς, αλλά δεν είχε ποτέ το θάρρος να ζητήσει από κάποια ορχήστρα να το εκτελέσει. Έτσι δεν το είχε ακούσει ποτέ, ώσπου ένας Ολλανδός βιολιστής, ο André Rieu που έμαθε για αυτό το βαλς, του το ζήτησε, και το εκτελεί για πρώτη φορά. Παρακολουθήστε την αντίδραση του Hopkins. zaxarini.gr

AΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ DEEP PURPLE......."Lalena"


Oσο ο κόσμος παίζει μουσική, διασκευές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ! Ειδικότερα στο hard rock και το heavy metal η έννοια της διασκευής έχει donovan lalenaαρχετυπικό χαρακτήρα. Μπορείς σχεδόν να φανταστείς ένα φτασμένο συγκρότημα στο πρώτα βήματα της καριέρας του ως αμούστακους πιτσιρικάδες ζωσμένους με denim n' leather ή καμπάνες και πουκαμίσες, να εξασκούνται στα όργανά τους και να προσπαθούν να παράγουν τον παλμό και το δέσιμο που μια σωστή rock'n'roll μπάντα οφείλει να έχει, αναπαράγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια. Μια υπέροχη διασκευή είναι το Lalena, ένα πολύ όμορφο τραγούδι του Donavan (πρώτη εκτέλεση) σε ερμηνεία του Rod Evans των θρυλικών Deep Purple πριν αντικατασταθεί από τον Ian Gilan.Ο Donovan, γεννήθηκε στις 10 Μαίου το 1946 στη Σκωτία τραγουδοποιός και κιθαρίστας. Γνώρισε επιτυχία στη δεκαετία του ’60, αρχικά στη πατρίδα του Βρετανία με τα τραγούδια του "Catch the Wind" και "Colours" που κυκλοφόρησαν το 1965, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε Νο 1 και στις Η.Π.Α. με το «Sunshine Superman». Το «Lalena» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1968 και στις Η.Π.Α έφθασε μέχρι την 29η θέση. Ευρέως θεωρείται ότι η Lalena ήταν μια πόρνη, Ο Donovan μίλησε για αυτό το τραγούδι σε μια εκδήλωση το 2004 για deep purpleτην προώθηση του album Café . Εξήγησε ότι η Lalena έχει ένα σύνθετο τίτλο που αποτελείται από το όνομα της γερμανίδας ηθοποιού Lotte Lenya, η οποία ήταν η σύζυγος του συνθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος μαζί με τον Kurt Weill συνέθεσε το έργο Όπερα της Πεντάρας,και πρωταγωνίστρια ήταν η Lenya στο ρόλο της πόρνης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Φεβρουαριου 1945


1945: Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Bob Marley (Robert Nesta Marley 1945-1981) γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό με το όνομα Nine Mile στη Τζαμάικα. Υπήρξε ο άνθρωπος που έκανε την reggae μουσική γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Wailers από το 1964 έως και το 1974. Μετά τη διάλυση τους, συνέχισε ως Bob Marley & The Wailers. Το 1978 του απονεμήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το μετάλλιο Peace Medal of the Third World. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το 2001 βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολική του προσφορά στη μουσική. Δημοφιλή τραγούδια του: “I Shot the Sheriff“, “No Woman, No Cry“, “Could You Be Loved“, “Redemption Song” κ.α.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


2011: Ο Ιρλανδός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gary Moore (Robert William Gary Moore 1952-2011) απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή, κατά την διάρκεια διακοπών του στην Εστεπόνα της νότιας Ισπανίας. Σε ηλικία δεκαέξι ετών άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική σαν μέλος του συγκροτήματος Skid Row. Το 1974 ενσωματώθηκε στους Thin Lizzy αλλά αποχώρησε μετά από λίγους μήνες για να επιστρέψει το 1977 για δύο χρόνια. Από το 1973 ακολουθούσε παράλληλα και σόλο καριέρα. Το τελευταίο σόλο άλμπουμ του έχει τίτλο “Bad For You Baby” και κυκλοφόρησε το 2008. Είχε συνεργαστεί με μεγάλους blues καλλιτέχνες όπως B.B. King, Albert King κ.α.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ Dennis Edwards - Don't Look Any Further ft. Siedah Garrett


Dennis Edwards - Don't Look Any Further Άλμπουμ: Don't Look Any Further Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1984

VIDEO Justino, ένα τρυφερό και επίκαιρο animation


Λένε πως το σύμπαν «ανταποδίδει» όσα του δίνουμε. Ο πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου σύντομης διάρκειας animation, κάνει ό,τι μπορεί για τους συναδέλφους του. Μιας και είναι νυχτοφύλακας σε εργοστάσιο που παράγει διακοσμητικές κούκλες για βιτρίνες (ανθρώπινα ομοιώματα), δεν συναντά ποτέ τους συναδέλφους του. Ευρηματικός όμως και ακούραστος, τους εκπλήσσει όλους, έναν-έναν. Πολύ ωραία γραφικά, τρυφερό σενάριο, υπέροχη μελωδία του Ludovico Einaudi (Νuvole Βianche). Δείτε το! Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Wind of Change – Scorpions

Εμπνεόμενος από τις συγκλονιστικές εμπειρίες που οι Scorpions έζησαν στη Μόσχα, ο Meine το Σεπτέμβρη του 1989 θα γράψει το προφητικό «Wind Of Change». Δύο μόλις μήνες αργότερα συνέβη το απροσδόκητο: Η πτώση του τείχους του Βερολίνου! Το «Wind Of Change» κατέστη αυτομάτως ο ύμνος του τέλους του ψυχρού πολέμου.

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τemple of the King – Rainbow

Τραγουδάει ο Dio! Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1975 λίγους μήνες μετά την ηχογράφησή του στο δίσκο Ritchie Blackmore’s Rainbow, που διαρκεί περίπου 36 λεπτά. To τραγούδι λέγεται ότι αφηγείται μια μεσαιωνική ιστορία, άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια αποκρυφιστική τελετή και μιλάει για τον Θάνατο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.....


Ο Oscar Benton γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1949..

Shocking Blue - Venus


Shocking Blue Άλμπουμ: At Home Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1969

MAMMY BLUE-Pop Tops


κυκλοφόρησε το 1971 Αρχικά ηταν γραμμένο με γαλλικούς στίχους, το τραγούδι εκδόθηκε στα αγγλικά το 1971 για να γίνει επιτυχία

Tα 70's πάντα παραμένουν αγαπημένα


Santa Esmeralda Άλμπουμ: Don't Let Me Be Misunderstood Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1977

Σαν σημερα | 3 Φεβρουαριου


1943: Ο Αμερικανός soul και R&B τραγουδιστής Dennis Edwards γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο συγκρότημα The Temptations, όπου αντικατέστησε τον βασικό τραγουδιστή David Ruffin το 1968 και παρέμεινε έως το 1977. Δύο από τραγούδια που ερμήνευσε με τους Temptations, τα “Cloud Nine” (1968) και “Papa Was a Rollin’ Stone” (1972), κέρδισαν βραβείο Grammy.

Σαν σημερα | 3 Φεβρουαριου


1959: Ο εικοσιδυάχρονος Buddy Holly, ο δεκαεπτάχρονος Ritchie Valens και ο The Big Bopper (Jiles Perry Richardson, Jr.) είκοσι εννέα ετών σκοτώνονται όταν το αεροπλάνο που επέβαιναν συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πρωτοπόρος της rock ‘n’ roll Buddy Holly άρχισε να παίζει μουσική από πολύ μικρός, την εποχή που φοιτούσε στο Hutchinson Junior High School. Το 1955 είδε τον Elvis Presley να τραγουδά και επηρεασμένος, άρχισε να πειραματίζεται στο rockabilly – αναπτύσσοντας όμως ένα δικό του ξεχωριστό στυλ – και σχημάτισε την δική του μπάντα, τους The Crickets. Αν και η καριέρα του κράτησε μόνο ένα χρόνο, θεωρείται από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν βαθύτατα την εξέλιξη του rock ‘n’ roll και επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες όπως οι The Beatles, The Beach Boys, The Rolling Stones, Don McLean και Bob Dylan. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1986. Ο Ritchie Valens είναι γνωστός για την διασκευή του παραδοσιακού Μεξικάνικού τραγουδιού “La Bamba“, το οποίο έκανε και μεγάλη επιτυχία. Ο The Big Bopper ήταν Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός και τραγουδιστής. Η ημέρα του θανάτου τους έχει χαρακτηριστεί και ως “The Day the Music Died“.

At Last - Etta James


Η Etta James γεννήθηκε ως Jamesetta Hawkins στις 25 Ιανουαρίου του 1938 και έφυγε από την ζωή στις 20 Ιανουαρίου του 2012...

Στο νέο trailer του Beauty and the Beast της Disney τραγουδούν Ariana Grande & John Legend

Πρωταγωνιστούν Dan Stevens, Luke Evans, Ewan McGregor,Emma Watson κα... Το φιλμ αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο στις ΗΠΑ...