• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

50 Cent - P.I.M.P.

50 Cent - P.I.M.P. (Snoop Dogg Remix) ft. Snoop Dogg, G-Unit

σαν σήμερα 1970: Black Magic Woman

1970: Κυκλοφορεί το τραγούδι “Black Magic Woman” από το συγκρότημα Santana. Είναι μια δημιουργία του Peter Green και είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τους Fleetwood Mac το 1968.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Yanni 1954

1954: Ο Έλληνας πιανίστας και new age συνθέτης Γιάννης Χρυσομάλλης, γνωστός παγκοσμίως ως Yanni, γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, ενσωματώθηκε με το συγκρότημα Chameleon. Αργότερα μετακόμισαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και με τους John Tesh και Charlie Adams άρχισαν συναυλίες για την προώθηση των πρώτων άλμπουμ τους “Keys to Imagination”, “Out of Silence”, “Chameleon” κ.α. Κέρδισε την πρώτη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy με το άλμπουμ “Dare to Dream” το 1992. Η επιτυχία ήρθε το 1993 με την κυκλοφορία του άλμπουμ του “Yanni Live at the Acropolis”. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει πάνω από τριάντα πέντε χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα.

Fastway – Hurtin’ Me [1984]


Fastway – Hurtin’ Me [1984] Οι Fastway, δημιούργημα των βετεράνων Fast Eddie Clarke [κιθαρίστα των Motorhead] και Jerry Shirley [ντράμερ των Humble Pie]και έχοντας τραγουδιστή τον άγνωστο, μέχρι τότε, David King, κυκλοφόρησαν το πρώτο και επιτυχημένο άλμπουμ τους [Fastway] το 1983. Το 1984 σειρά είχε το All Fired Up, το οποίο περιείχε το «Hurtin‘ Me», με τον David King να ακούγεται ως ένας “κλώνος” του Robert Plant αλλά και τον πολύ καλό Jerry Shirley, να αντιγράφει το στυλ του Bonham [το «Station» θυμίζει «Custard Pie»]

Orchestral Manoeuvres In The Dark - Enola Gay


Το Βρετανικό συγκρότημα της synth-pop Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) κυκλοφόρησε το single “Enola Gay” το 1980, το μοναδικό από το άλμπουμ τους Organisation. Σχεδόν όλοι όταν το άκουγαν, αναρωτιόταν ποια ακριβώς ήταν η Enola Gay του τίτλου και σε τι αναφερόταν το τραγούδι. Κάποιοι το θεώρησαν ως μια έμμεση αναφορά στην gay ταυτότητα των μελών του γκρουπ και κάποιοι άλλοι ως αντιπολεμικό. Ο τραγουδιστής Andy McCluskey, διέψευσε την πρώτη άποψη και θέλοντας να ξεκαθαρίσει γιατί ένα συγκρότημα ανάλαφρης pop μουσικής θα έγραφε ένα τραγούδι με αντιπολεμικό θέμα, δήλωσε ότι ήταν «άρρωστος» με τα αεροπλάνα και ειδικά αυτά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι η επιλογή τίτλου ήταν προφανής και δεν ήταν άλλη από το όνομα του πιο διάσημου βομβαρδιστικού. Το Enola Gay ήταν το αεροπλάνο που έριξε την ατομική βόμβα στη Hiroshima στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πιλότοι έδιναν ονόματα στα αεροπλάνα τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πιλότος του βομβαρδιστικού Paul Tibbets έδωσε το όνομα της μητέρας του, Enola Gay Tibbets. Στους στίχους, μάλιστα, του τραγουδιού γίνεται αναφορά στην ώρα 8:15, την ακριβή ώρα που η έκρηξη της βόμβας προκάλεσε το σταμάτημα των ρολογιών, λόγω των ηλεκτρομαγνητικών παλμών.