• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

2006 Σαν σημερα | 26 Μαρτιου


Οι αναγνωστες του περιοδικου Total Guitar ψηφιζουν το σολο του κιθαριστα Jimmy Page στο τραγουδι των Led Zeppelin "Stairway To Heaven" σαν το καλυτερο ολων των εποχων. Το τραγουδι κυκλοφορησε το Νοεμβριο του 1971.

1969 Σαν σημερα | 26 Μαρτιου


Ο Marvin Gaye και το τραγουδι "I Heard It Through The Grapevine" βρισκονται στη πρωτη θεση των Βρετανικων singles Chart

1971 Σαν σημερα | 19 Μαρτιου


Κυκλοφορεί το τέταρτο στούντιο άλμπουμ των Jethro Tull με τίτλο “Aqualung“. Ηχογραφήθηκε στα ολοκαίνουρια στούντιο της Island Records στο Λονδίνο από το Δεκέμβριο του 1970 έως το Φεβρουάριο του 1971. Είναι το τελευταίο άλμπουμ που συμμετείχε στα τύμπανα ο Clive Bunker. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Aqualung“, “Mother Goose“, “Locomotive Breath” κ.α.

1990 Σαν σημερα | 19 Μαρτιου


Κυκλοφορεί το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος Depeche Mode, με τίτλο “Violator“. Είναι το άλμπουμ που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς παγκοσμίως και έως σήμερα το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος με πωλήσεις που ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Ηχογραφήθηκε στα Logic Studios στο Μιλάνο της Ιταλίας και μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ στα Puk Studios στην Δανία. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ γράφτηκαν από τον Martin Gore. Γνωστές επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια: “Enjoy the Silence“, “Halo“, “World in My Eyes“, “Policy of Truth” καθώς και το “Personal Jesus” το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο τραγούδι των Depeche Mode που η κιθάρα χρησιμοποιείται ως κυρίαρχο όργανο. Το άλμπουμ συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “1001 Albums You Must Hear Before You Die“.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ...Πέθανε ο Chuck Berry! Ο "πατέρας" της ροκ εν ρολ που την έπλασε και άλλαξε την ιστορία της


- Θρήνος στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα από την είδηση του θανάτου του Τσακ Μπέρι - Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του σε ηλικία 90 ετών - Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του θανάτου του - Μια ζωή σαν ταινία, μια καριέρα που έκανε μεγαθήρια της ροκ μουσικής σκηνής να τον κοιτάζουν σαν τον απόλυτο ήρωα - "Αν ήθελες να δώσεις στο ροκ εν ρολ ένα άλλο όνομα θα μπορούσες να το πεις Τσακ Μπέρι" έχει δηλώσει ο Τζον Λένον - Η καταδίκη του από ένα σώμα αποκλειστικά λευκών ενόρκων που θεωρήθηκε προειδοποίηση προς τους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες - Το τραγούδι του που από το 1977 ταξιδεύει στο διάστημα! - Όλη η ζωή του τεράστιου καλλιτέχνη μέσα από φωτογραφίες και βίντεο με την ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά που αφήνει πίσω του Το ροκ εν ρολ έχασε χθες Σάββατο έναν από τους ανθρώπους που το έπλασαν: Ο κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Τσακ Μπέρι, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, μπορούσε να καυχηθεί πως άλλαξε την ιστορία της μουσικής. Ο Τσακ Μπέρι αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο, από το «Maybellene» ως το «Roll Over Beethoven» κι από το «Johnny B. Goode» ως το «Sweet Little Sixteen», τραγούδια που επηρέασαν γενιές ολόκληρες μουσικών.

Νικόλας Άσιμος (Νικόλας Ασημόπουλος 1949-1988)


Ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συνθέτης Νικόλας Άσιμος (Νικόλας Ασημόπουλος 1949-1988) βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Αθήνα. Ήταν 39 ετών. Ακολουθώντας τον αντισυμβατικό τρόπο ζωής που είχε επιλέξει, ηχογραφούσε τα τραγούδια του και ύστερα τα πουλούσε σε “παράνομες κασέτες” – όπως τις είχε ονομάσει ο ίδιος. Το 1982 κυκλοφόρησε τον πρώτο του άλμπουμ “Ο Ξαναπές” στο οποίο συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου στο τραγούδι “Το παπάκι” και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο “Πιάστηκα σκοινί κορδόνι“. Το 1985 συμμετείχε στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Χαιρετίσματα” με πέντε τραγούδια, μεταξύ αυτών τα “Αγαπάω κι αδιαφορώ“, “Ο σάλιαγκας κι ο μάλιαγκας” και “Θα ‘ρθω να σε βρω“. Μετά το θάνατο του έκαναν την εμφάνιση τους τραγούδια του όπως τα “Μπαγάσας“, “Στο φαλημέντο του κόσμου“, “Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις“, “Εγώ με τις ιδέες μου” κ.α.

Σαν σημερα | 18 Μαρτιου 1977


Το Βρετανικό punk συγκρότημα The Clash κυκλοφορεί το πρώτο του single με τίτλο “White Riot“, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος “The Clash” που θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου. Παρόλο που το τραγούδι έφτασε μόνο μέχρι την 38η θέση των Βρετανικών Singles Chart, παρέμεινε εκεί για τριάντα τρεις εβδομάδες.

Σαν σημερα | 18 Μαρτιου 1941


Ο Αμερικανός R&B/soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Wilson Pickett (1941-2006) γεννήθηκε στο Πράτβιλ της Αλαμπάμα. Υπήρξε από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στην εξέλιξη της soul μουσικής. Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα “In The Midnight Hour“, “Mustang Sally” κ.α. Το 1991 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τα τραγούδια του ξανατραγουδήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Van Halen, The Rolling Stones, Bruce Springsteen κ.α.