• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 Σαν σημερα


1929: Ο Θρυλος των Λατινοαμερικανικων κρουστων, ο Πορτορικανος jazz μουσικος Ray Barretto (1929-2006) γεννηθηκε στο Μπρουκλιν της Νεας Υορκης. Αποκαλειται και "Godfather of Latin Jazz". Επαιξε κρουστα σε ηχογραφησεις των The Rolling Stones και Bee Gees.

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 Σαν σημερα


1933: Ο διασημος Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και ποιητης Rod McKuen (Rodney Marvin McKuen) γεννηθηκε στο Οκλαντ της Καλιφορνια. Γνωρισε επιτυχια τις δεκαετιες '60 και '70 με πιο σημαντικη στιγμη το τραγουδι "Seasons in the Sun", το οποιο εγινε γνωστο με τη φωνη του Terry Jacks το 1974. Οι ποιητικες του συλλογες εχουν πουλησει πανω απο εξηντα εκατομμυρια αντιτυπα.

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 Σαν σημερα


1967: Η Aretha Franklin κυκλοφορει μια απο τις μεγαλυτερες της επιτυχιες, το τραγουδι "Respect". Ηχογραφηθηκε το Φεβρουαριο στα Atlantic Studios της Νεας Υορκης. Το τραγουδι γραφτηκε και πρωτοκυκλοφορησε απο τον τραγουδιστη Otis Redding τον Αυγουστο του 1965. Ενω ο Redding εγραψε το τραγουδι σαν την εκληση ενος αντρα για σεβασμο και αναγνωριση απο μια γυναικα, οταν το ερμηνευσε η Franklin αντιστραφηκε η σημασια του και μετατραπηκε στο σεβασμο και την αναγνωριση που αξιζε μια γυναικα στη Αμερικη του '60. Η ερμηνεια της Aretha Franklin αντιπροσωπευε απολυτα την σημασια του τραγουδιου το οποιο και εγινε η σημαια του φεμινιστικου κινηματος στην Αμερικη και θεωρειται ενα απο τα σημαντικοτερα τραγουδια στην Rhythm and Blues μουσικη σκηνη. Το Φεβρουαριο του 1968 στην τελετη απονομης των Grammy Awards το τραγουδι "Respect' χαρισε στην Aretha Franklin τα βραβεια "Best Rhythm & Blues Recording" και "Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female".

Σαν σήμερα | 28 Απριλίου


1968: Οι Simon & Garfunkel κυκλοφορουν το single "Mrs Robinson". Το τραγουδι εγραψε ο Paul Simon και ειναι μερος του τεταρτου στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο "Bookends", το οποιο κυκλοφορησε στις αρχες του μηνα. Μια λιγο διαφορετικη εκδοχη του τραγουδιου κυκλοφορησε τον ιανουαριο στο soundtrack της ταινιας "The Graduate" (1967) Με την Αnne Bancroft στο ρολο της Mrs. Robinson και τον Dustin Hoffman στο ρολο του Benjamin Braddock. To Μαρτιο του 1969 στην ενδεκατη τελετη απονομης των Grammy Awards το τραγουδι απεσπασε τα βραβεια "Record of the Year" και "Best Contemborary Pop Performance - Vocal Duo or Group". Με την κυκλοφορια του, το τραγουδι εφτασε μεχρι την κορυφη του Bilkboard.

Σαν σήμερα | 28 Απριλίου


1947: Ο Ουαλος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μελος του rock συγκροτηματος Badfinger, Pete ham (Peter William Ham 1947-1975) γεννηθηκε στο Σουανσι της Ουαλιας. Μεγαλη του επιτυχια το τραγουδι-μπαλαντα "Without You" που εγραψε με τον μπασιστα Tom Evans. O Paul McCartney αναφερομενος στο τραγουδι, το ειχε χαρακτηρισει: "...the killer song of all time". Εχει τραγουδηθει απο καλλιτεχνες οπως Harry Nilson, Mariah Carey κ.α.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


2003: Με ανακοινωση στην επισημη ιστοσελιδα της, η τραγουδιστρια Sinead O'Connor ενημερωνει τους θαυμαστες της πως αποσυρεται απο την ενεργο δραση για να ζησει μια φυσιολογικη ζωη.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1989: Ο Tom Petty κυκλοφορει το πρωτο του σολο στουντιο αλμπουμ, με τιτλο "Full Moon Fever". Θα γνωρισει μεγαλη εμπορικη επιτυχια φτανοντας μεχρι την πεμπτη θεση του Bilboard 200 και θα χαρακτηριστει πεντε φορες πλατινενιο στην Αμερικη. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "I Won't Back Down", "Free Fallin'" κ.α.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα

1961: Στις ηχογραφησεις του Harry Belafonte για το αλμπουμ "Midnight Special" κανει την εμφανιση του ενας νεος μουσικος ο οποιος παιζει φυσαρμονικα. Το ονομα του Bob Dylan και η αμοιβη του... πενηντα δολαρια.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1959: Οι The Drifters κυκλοφορουν το τραγουδι "There Goes My Baby". Ειναι το πρωτο τραγουδι της ευρυτερης rock που κατα την ηχογραφηση χρησιμοποιουνται πνευστα οργανα. Το τραγουδι ηχογραφηθηκε αργοτερα απο τους Ben E. King και Donna Summer.

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1942: Η Αμερικανιδα ηθοποιος, τραγουδιστρια, τραγουδοποιος και σκηνοθετης Barbra Streisand (Barbara Joan Streisand) γεννηθηκε στο Μπρουκλιν της Νεας Υορκης. Κερδισε βραβειο Οσκαρ με των πρωτο της ρολο το 1969 στη ταινια "Fynny Girl" και απο τοτε εχει κερδισει ακομα ενα βραβειο απο την Ακαδημια, εννεα Grammy, τεσσεrα Emmy, ενα Special Tony Award, ενα Film Institute Award κ.α. Το 1993 η εφημεριδα New York Times εγραψε: "Η Barbra Streizand εχει την καλλιτεχνικη βαρυτητα που μονο αλλος ενας Αμερικανος καλλιτεχνης εχει αποκτησει τον τελευταιο μισο αιωνα... ο Frank Sinatra". Δημοφιλη τραγουδια της: "Love Theme from 'A Star Is Born' (Evergreen)", "Woman in Love", "I Finaly Found Someone" κ.α. Εχει στο ενεργητικο της πανω απο πενηντα χρυσα και σαραντα τρια πλατινενια αλμπουμ. Θεωρειται απο τις πιο εμπορικες και πετυχημενες γυναικες entertainers.

Πέθανε ο Prince!


Σοκ στην παγκόσμια μουσική σκηνή από την είδηση του θανάτου του Prince! Όπως μεταδίδει το TMZ o 57 χρόνος καλλιτέχνης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Μινεσότα το πρωί της Πέμπτης. Ήταν 57 ετών. Η είδηση διασταυρώθηκε με πολλούς ανθρώπους από το περιβάλλον του. O Prince είχε μία περιπέτεια με την υγεία του στις 15 του μήνα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο να προσγειώνεται σε αεροδρόμιο του Ιλινόις. Την επόμενη ημέρα παρόλα αυτά εμφανίστηκα κανονικά σε συναυλία διαβεβαιώνοντας τους θαυμαστές του ότι ήταν καλά. O Prince Rogers Nelson –όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της μουσικής για πάνω από τριάντα χρόνια. Εκκεντρικός, ιδιόρρυθμος αλλά και τεράστιος καλλιτέχνης δεν έβαζε όρια στον ήχο του που ξεκινούσε από τη rock και έφτανε μέχρι τη disco, τη psychedelia, τη jazz και την pop. Πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, κέρδισε επτά grammy, ένα όσκαρ και μπήκε στο Rock n Roll Hall of Fame το 2004.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1985: Στην κορυφη του Bilboard 200 βρισκεται ο Phil Collins με το αλμπουμ "No Jacket Required". Ειναι το τεταρτο σολο αλμπουμ του Βρετανου τραγουδιστη και τραγουδοποιου και κυκλοφορησε τον Ιανουαριο. Στα φωνητικα συμμετεχουν οι Helen Terry, Peter Gabriel και Sting. Το αλμπουμ πηρε το ονομα του απο ενα συμβαν που ελαβε μερος σε εστιατοριο του Σικαγο, οπου δεν επετραπη η εισοδος στον τραγουδιστη. Ο Collins φορουσε σακακι, δεν ηταν ομως το καταλληλο για το εστιατοριο. Στον Robert Plant, ο οποιος τον συνοδευε, επετρεψαν την εισοδο. Αργοτερα η διευθυνση του εστιατοριου εστειλε στον Collins ενα σπορ σακακι και μια απολογητικη επιστολη, γραφωντας πως μπορουσε να παει φορωντας οτι ηθελε... Το Φεβρουαριο του 1986 στην 28η τελετη απονομης των Grammy Awards το αλμπουμ κερδισε τα βραβεια "Album Of The Year" και "Best Popo Vocal Performance, Male" και ο Collins σαν παραγωγος του αλμπουμ, μαζι με τον Hugh Padgham, το βραβειο "Producer Of The Year". Γνωστες επιτυχιες του αλμπουμ τα τραγουδια: "Sussudio", "One More Night", " Don't Lose My Number" κ.α.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1961: Στην πρωτη θεση του Bilboard Pop Hit βρισκεται ο Del Shannon και το τραγουδι "Runaway". Ο τραγουδιστης εγραψε το τραγουδι παρεα με τον πιανιστα Max Crook.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 Σαν σημερα


Περίεργα παιχνίδια παίζει η μοίρα… Ο μεγάλος μας λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε την ίδια μέρα με ένα χρόνο διαφορά, με τον Νίκο Παπάζογλου… Ο θάνατος του Νίκου Παπάζογλου είχε συγκλονίσει στις 17 Απριλίου 2011 το πανελλήνιο… Ένα χρόνο μετά, πριν καλά καλά σβήσουν τα δάκρυα του ελληνικού τραγουδιού έφυγε και ο Μητροπάνος… Πρόκειται για δύο πραγματικά αναντικατάστατους καλλιτέχνες που τα τραγούδια τους θα αφήσουν εποχή… Ο Νίκος Παπάζογλου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Από την άλλη ο Δημήτρης Μητροπάνος πάλευε με διάφορα προβλήματα υγείας για 10 ολόκληρα χρόνια … Τελικά έφυγε σε ηλικία 64 ετών μετά από έμφραγμα που υπέστη. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν αρχικά, αλλά τελικά η καρδιά του δεν άντεξε. Και οι δύο τραγούδησαν τον θάνατο, χόρεψαν μαζί του αλλά δεν τον κέρδισαν τελικά… Star.gr

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 Σαν σημερα


2011: Ενας απο τους σημαντικοτερους τραγουδιστες και τραγουδοποιους της Ελληνικης μουσικης σκηνης, ο Νικος Παπαζογλου (1948-2011) απεβιωσε σε ηλικια 63 ετων στην Θεσσαλονικη επειτα απο μακροχρονη μαχη με τον καρκινο. Το 1972 μετα απο ενα συντομο ταξιδι στην Δυτικη Γερμανια με το συγκροτημα του Ζηλωτης, επιστρεφει στην Ελλαδα και το 1977 κατεβαινει στην Αθηνα καλεσμενος του Διονυση Σαββοουλου για την παρασταση "Αχαρνης". Το 1978 σε συνεργασια με τους Νικο Ξυδακη και Μανωλη Ρασουλη, κυκλοφορει το αλμπουμ "Η Εκδικηση της Γυφτιας" και ανατρεπει την -μεχρι τοτε- μουσικη ταξη πραγματων. Η επιτυχια του κορυφωνεται τα επομενα χρονια με αλμπουμ οπως τα "Δηθεν", "Μεσω Νεφων", "Συνεργα" κ.α. Ο Παπαζογλου θεωρειται ο "πατερας" της σχολης Θεσσαλονικης και επηρεασε καλλιτεχνες οπως Ορφεα Περιδη, Σωκρατη Μαλαμα, Θαναση Παπακωνσταντινου, Μελινα Κανα κ.α. Δημοφιλη τραγουδια του¨"Στη Ρωγμη Του Χρονου", "Υδροχοος", "Ποτε Βουδας, Ποτε Κουδας", "Κανεις Εδω Δεν Τραγουδα", "Αυγουστος" κ.α.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1982: Ο Βαγγελης Παπαθανασιου, γνωστος παγκοσμιως ως Vangelis, και το αλμπουμ "Chariots of Fire" βρισκονται στη κορυφη του Bilboard 200. Μερος του αλμπουμ χρησιμοποιηθηκε ως μουσικη επενδυση της ομωνυμης βραβευμενης με Οσκαρ ταινιας και κυκλοφορησε τον Απριλιο του 1981.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1924: Ο μεγαλος Αμερικανος συνθετης και μαεστρος Henry Mancini (Enrico Nicola Mancini 1924-1994) γεννηθηκε στο Κλιβελαντ του Οχαιο. Εγραψε μουσικη για τον κηνηματογραφο και την τηλεοραση. Στην μακροχρονη καριερα του κερδισε εικοσι βραβεια Grammy και το 1955 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement' για την συνολικη του προσφορα στη μουσικη. Ο Mancini ηχογραφησε πανω απο ενενηντα αλμπουμ απο κλασικη μεχρι pop μουσικη, οκτω απο αυτα πιστοποιηθηκαν χρυσα απο την Recording Indystry Association of America. Ειχε εικοσαετες συμβολαιο με την διακογραφικη εταιρεια RCA Records, μεσω της οποιας κυκλοφορησε εξηντα εμπορικα αλμπουμ. Δημοφιλη εργα του , η μουσικη για τα φιλμ: "The Pink Panther", "Peter Gunn", "Moon River", "Breakfast at Tiffany's" κ.α.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1961: Στη τριτη τελετη απονομης των Grammy Awards για την δημιουργικη χρονια 1960, o Ray Charles Κερδιζει τεσσερα βραβεια. Τα "Best Vocal Performance Single Record of Track, Male", και "Best Performance by a Pop Single Artist" για το τραγουδι "Georgia on My Mind", το "Best Vocal Performance Album, Male" για το αλμπουμ "The Genius of Ray Charles" και το "Best Rhythm & Blues Performance" για το τραγουδι "Let the Good Times Roll". Το τραγουδι "Georgia on My Mind" γραφτηκε το 1930 απο τους Hoagy Carmichael (μουσικη) και Stuart Gorrell (στιχοι). Ειναι το επισημο τραγουδι της Αμερικανικης πολιτειας Τζορτζια απο το 1979. Ο Gorrell εγραψε τους στιχους για την αδελφη του του Hoacy, Georgia Carmichael. Ωστοσο οι στιχοι ειναι διφορουμενοι και ετσι δεν ειναι σαφες εαν αναφερονται στην πολιτεια η σε γυναικα με το ονομα "Georgia". O Ray Charles ηχογραφησε το τραγουδι το 1960 και ειναι μερος του αλμπουμ του "The Genius Hits the Road". O Charles δεν ηταν ο πρωτος που το ηχογραφησε, το τραγουδι εχει ερμηνευτει απο πολλους καλλιτεχνες οπως οι Louis Armstrong, Glenn Miller, Willie Nelson, Michaeo Bolton, Ella Fitzerald, James Brown,The Righteous Brothers, Billie Holiday, The Band, Tom Jones, Django Rienhardt, Jerry lee Lewis, Van Morrison, Coldplay κ.α.

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1944: Ο Γερμανοκαναδος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και κιθαριστας John Kay (Joachim Fritz Krauledat) γεννηθηκε στη πολη Tilsit της Ανατολικης Πρωσιας της Γερμανιας. Εινια γνωστος για την συμμετοχη του στο rock συγκροτημα Steppenwolf. Μεγαλη εποιτυχια του συγκροτηματος το τραγουδι "Born to Be Wild".

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1940: Ο μεγαλος Αμερικανος πιανιστας και συνθετης της jazz Herbie Hancock (Herbert Jeffrey Hanckok) γεννηθηκε στο Σικαγο του Ιλινοις. Στην μακροχρονη πορεια του εχει κερδισει ενα βραβειο Οσκαρ για την μουσικη της ταινιας "Round Midnight" (1986) και δεκατεσσερα βραβεια Grammy. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Miles Davis, Chick Corea, Jaco Pastorius, Carlos Santana, Annie Lennox, John Mayer κ.α. Θεωρειται ενας απο τους σημαντικοτερους jazz μουσικους του 20ου αιωνα.

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1979: Στη 51η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ, ο Giorgio Moroder φευγει με το χρυσο αγαλματιδιο για την μουσικη στη ταινια "Midnight Express". 1984: Στη 56η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ που πραγματοποιειται στο Dorothy Chandler Pavilion του Λος Αντζελες της Καλιφορνια, οι Giorgio Moroder, Keith Forsey και Irene Cara κερδιζουν το βραβειο "Best Music (Original Song)" για το τραγουδι "Flashdance... What A Feeling".

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1977: Οι Σουηδοι ABBA βρισκονται στη κορυφη του Bilboard 100 με το τραγουδι "Dancing Quenn". Το single κυκλοφορησε τον Αυγουστο του 1976 στην Ευρωπη και το Νοεμβριο στην Αμερικη. Το τραγουδι ειναι μερος του τεταρτου στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος με τιτλο "Arrival", το οποιο κυκλοφορησε στην Σουηδια στις 11 Οκτωβριου του 1976 και στην Αμερικη τον Ιανουαριο του 1977. Μερικα απο τα πιο δημοφιλη τραγουδια των ΑΒΒΑ ειναι μερος αυτου του αλμπουμ, οπως τα "Dancing Queen", "Money, Money, Money" και "Knowing Me, Knowing You". Ειναι το αλμπουμ που τους ανοιξε το δρομο για παγκοσμια επιτυχια. Ηταν το Νο1 αλμπουμ σε πωλησεις στη Μεγαλη Βρετανια το 1977 και την ιδια χρονια εγινε πλατινενιο στην Αμερικη. Εχει τραγουδηθει απο καλλιτεχνες οπως οι Alanis Morissette, Kylie Minogue, Sex Pistols, Donna Summer, U2 κ.α.

Σαν σήμερα | 9 Απριλίου


1966: Ο Percy Sledge κυκλοφορει το τραγουδι "When A Man Loves A Woman". Ηχογραφηθηκε το Φεβρουαριο στο norada Sound Studio στο Σεφιλντ της Αλαμπαμα. Σκαρφαλωσε στη πρωτη θεση των Bilboard Hot 100 και R&B singles charts. Την ιδια χρονια το τραγουδι "Monday Monday" των The Mamas & The Papas εμφανιζεται στο Bilboard Hot 100. Στις 7 Μαιου θα βρεθει στο Νο1. Θα ειναι το μοναδικο τραγουδι του συγκροτηματος που θα φτασει στη κορυφη του Bilboard.

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016 Σαν σήμερα


1932: Ο Αμερικανος πρωτοπορος rockabilly τραγουδιστης Carl Perkins (Carl Lee Perkins 1932-1998) γνωστος και ως "The Ling of Rockabilly" γεννηθηκε στο Τιπτονβιλ του Τενεσι. Γνωρισε επιτυχια οταν τη 1η Ιανουαριου του 1956 κυκλοφορησε το τραγουδι "Blue Suede Shoes". To 1987 για την προσφορα του στη μουσικη, το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall os Fame. Τραγουδια του ερμηνευσαν οι Elvis Presley, The Beatles, Johnny Cash, Jimi Hendrix κ.α.

Σαν σήμερα | 2 Απριλίου


1939: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, γνωστός ως “ο πρίγκιπας της soul“, Marvin Gaye (Marvin Pentz Gay, Jr.) γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον. Από μικρός τραγουδούσε στην χορωδία της εκκλησίας του πατέρα του. Αρχικά έκανε φωνητικά σε καλλιτέχνες όπως οι Chuck Berry και Etta James και έπαιζε τύμπανα σαν επαγγελματίας ντράμερ για τους The Miracles, The Marvelettes κ.α. Το 1961 υπέγραψε με την Motown και άλλαξε το όνομα του από Marvin Gay σε Marvin Gaye. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια όπως τα “I Heard It Through the Grapevine“, “What’s Going On“, “Mercy Mercy Me (The Ecology)” κ.α. Το Φεβρουάριο του 1983 στην 25η τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε δύο βραβεία για το τραγούδι “Sexual Healing“, τα “Best R&B Vocal Performance, Male” και “Best R&B Instrumental Performance“. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1987. Το 1984, μια ημέρα πριν γιορτάσει τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλια του, δολοφονήθηκε από τον πατέρα του.