• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

Σαν σήμερα | 31 Μαρτίου


1973: Ο Lou Reed με το τραγουδι του "Walk on the Wild Side" κανει για πρωτη φορα την εισοδο του στα Βρετανικα Singles Chart.

Σαν σήμερα | 31 Μαρτίου


1987: Ο Prince κυκλοφορει το αλμπουμ "Sign O' The Times". Ειναι το πρωτο του σολο αλμπουμ μετα τη διαλυση των The Revolution.

Σαν σήμερα | 31 Μαρτίου


1958: Ο Chuck Berry κυκλοφορει το rock 'n' roll τραγουδι "Johhny B. Good". Θεωρειται ενα απο τα σημαντικοτερα τραγουδια του και ενα απο τα πιο δημοφιλη τραγουδια της rock 'n roll μουσικης. Το τραγουδι εγραψε ο ιδιος το 1955 και ειναι αυτοβιογραφικο. Η εισαγωγη του τραγουδιου ειναι "κλεμμενη" απο το σολο του κιθαριστα Carl Hogan στο τραγουδι "Ain't That Just Like a Woman" του Louis Jordan, το οποιο κυκλοφορησε το 1946.

Σαν σήμερα | 31 Μαρτίου


1935: Ο Αμερικανος τρομπετιστας, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Herb Alpert (Herbert Alpert) γεννηθηκε στο Λος Αντζελες της Καλιφορνια. Εγινε γνωστος με τη μπαντα του ως Herb Alpert and the Tijuana Brass. Το 1962 παρεα με τον Jerry Moss, ιδρυσαν τη δισκογραφικη εταιρεια A & M Records, η οποια αργοτερα πουληθηκε στην Universal Music Group. Μια απο τις μεγαλες του επιτυχιες υπηρξε το τραγουδι "Wonderful World", το οποιο ερμηνευσε πρωτος ο Sam Cooke. Στην πολυχρονη καριερα του καταφερε να κερδισει εξι βραβεια Grammy και να πουλησει πανω απο ογδοντα εκατομμυρια αλμπουμ. Το 2006 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Σαν σήμερα | 31 Μαρτίου

1921: Ενας απο τους μεγαλυτερους κιθαριστες και τραγουδοποιους της Blues, o Lowell Fulson (1921-1999) γεννηθηκε στην Ταλσα της Οκλαχομα. Το τραγουδι του "Reconsider Baby" βρισκεται στην λιστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα 500 τραγουδια που διαμορφωσαν το Rock and Roll.

Σαν σήμερα | 30 Μαρτίου


1964: Γεννηθηκε η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και τραγουδοποιος Tracy Chapman. To 1988 γνωρισε μεγαλη επιτυχια με το debut album της που ειχε σαν τιτλο το ονομα της, το album εφτασε στο No1 σε UK και US και το τραγουδι "Fast Car" στο UK No.5 single και στο US No. 6 single.

Σαν σήμερα | 30 Μαρτίου


1945: Γεννηθηκε ο Βρετανος τραγουδιστης, κιθαριστας και τραγουδοποιος Eric Clapton, υπηρξε μελος των συγκροτηματων Roosters, Casey Jones and the Engineers, John Mayall's Bluesbreakers και Cream. Αργοτερα σχηματισε το γκρουπ Derek and the Dominoes με τους οποιους γνωρισε μεγαλη επιτυχια καθως το τραγουδι Layla εφτασε μεχρι το Νο 7 στο UK singles top.

Σαν σήμερα | 29 Μαρτίου


1943: Γεννηθηκε στο Βολο ο μεγαλος Ελληνας συνθετης Βαγγελης Παπαθανασιου (Ευαγγελος Οδυσσεας Παπαθανασιου) γνωστως παγκοσμιως ως Vangelis. Υπηρξε μελος των συγκροτηματων The Forminx και Aphrodite's Child με τους οποιους το 1972 κυκλοφορησαν ενα απο τα κλασικα πλεον ψυχεδελικα αλμπουμ με τιτλο "666". Συνεργαστηκε αρκετα χρονια με τον Jon Anderson των Yes δημιουργωντας το σχημα Jon & Vangelis. Εγραψε μουσικη για ταινιες, οπως: "Blade Runner", "1942: Conquest of Paradise", "Alexander" και "Chariots of Fire" για την μουσικη της οποιας κερδισε βραβειο Οσκαρ το 1981. Το κλασικό του έργο “Mythodea” χρησιμοποιήθηκε το 2001 από την NASA ως θέμα της αποστολής Mars Odyssey. Το 1992 η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με τον τίτλο Knight of the Order of Arts and Letters. Το 2002 έγραψε τον ύμνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. Θεωρειται ενας απο τους πρωτοπορους της ηλεκτρονικης μουσικης.

Σαν σήμερα | 27 Μαρτίου


1970: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Mariah Carey γεννήθηκε στο Χάντιγκτον της Νέας Υόρκης. Οι πωλήσεις των άλμπουμ της παγκοσμίως ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια αντίτυπα. Θεωρείται η πιο επιτυχημένη καλλιτέχνης στην Αμερική για την δεκαετία του ’90. Από το 1990 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει πέντε βραβεία Grammy. Δημοφιλή τραγούδια της: “Vision of Love“, “Emotions“, “All I Want for Christmas Is You“, “Touch My Body” κ.α.

Σαν σήμερα | 27 Μαρτίου


1995: Στην 67η τελετη απονομης των βραβειων Οσκαρ που πραγματοποιειται στο Shrine Auditorium του Los Angeles της Καλιφορνια, οι Elton john και Tim Rice κερδιζουν το βραβειο "Best Original Song" για το τραγουδι "Can You Feel the Love Tonight" που ακουγοταν στη ταινια κινουμενων σχεδιων "The Lion King".

Σαν σήμερα | 27 Μαρτίου


2000: Πεθανε ο Βρετανος rock τραγουδιστης και στιχουργος Ian Dury (Ian Robins Dury 1942-2000) σε ηλικια 57 ετων στο Λονδινο απο καρκινο.

Σαν σήμερα | 25 Μαρτίου


1947: Γεννηθηκε ο Βρετανος τραγουδιστης, συνθετης και πιανιστας Elton John (Reginald Kenneth Dwight) στο Πινερ του Λονδινου.

Σαν σήμερα | 25 Μαρτίου


1942: Γεννηθηκε η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και πιανιστας Aretha Franklin γνωστη και ως η "Βασιλισσα της Soul".

Σαν σήμερα | 23 Μαρτίου


1948: Ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς συνθέτες, ο Andrew Lloyd Webber γεννήθηκε στο Κένσινγκτον του Λονδίνου. Ξεκίνησε να συνθέτει στην ηλικία των έξι ετών και κυκλοφόρησε το πρώτο του μουσικό κομμάτι στην ηλικία των εννέα. Έγινε γνωστός κυρίως για τις συνθέσεις μουσικής για το θέατρο. Σημαντικότερα έργα του τα “The Phantom of the Opera“, “Jesus Christ Superstar“, “Evita“, “Cats” κ.α. Από τα οποία ξεχώρισαν τα τραγούδια: “The Music of the Night“, “I Don’t Know How to Love Him“, “Don’t Cry for Me, Argentina“, “Any Dream Will Do“, “Memory” κ.α. Έχει κερδίσει έξι Tony Awards, τρία βραβεία Grammy, ένα βραβείο Όσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα. Το 1992 χρίστηκε Ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας και το 1997 τιμήθηκε με τον τίτλο του ευγενή, Baron Lloyd Webber.

Σαν σήμερα | 23 Μαρτίου


1991: Οι R.E.M. βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart με το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, “Out Of Time“. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο1 στην Αμερική αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος και εκείνο που τους έκανε να αναδειχτούν παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα δεκαοκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια “Losing My Religion“, “Shiny Happy People” κ.α. Το Φεβρουάριο του 1992 στην 34η τελετή απονομής των Grammy Awards οι R.E.M. κέρδισαν στις τρεις από τις έξι κατηγορίες για τις οποίες είχαν προταθεί. Για το άλμπουμ κέρδισαν το βραβεία “Best Alternative Music Album” και για το τραγούδι “Losing My Religion” τα “Best Music Video – Short Form” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal“.

Σαν σήμερα | 23 Μαρτίου


1932: Ο θρυλικός Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues Louisiana Red (Iverson Minter 1932-2012) γεννήθηκε στο Μπεσεμερ της Αλαμπάμα. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι John Lee Hooker, Eric Burdon, Albert King κ.α. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από πενήντα άλμπουμ. Το 1994 μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη ηχογράφησαν το άλμπουμ “Blues Meets Rembetika“.

Σαν σήμερα | 21 Μαρτίου


1921: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Χιώτης. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες του Λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική, και στο λαϊκό τραγούδι γενικότερα επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο "κοσμικό κέντρο". Ο Μανώλης Χιώτης φέρεται να έγραψε περισσότερα από 1500 τραγούδια. Ανεξάρτητα όμως αυτού πολύ τακτικά συμμετείχε και ως σολίστ σε ηχογραφήσεις και πολλών άλλων λαϊκών συνθετών. Χαρακτηριστικό υπήρξε το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης στηρίχθηκε ακριβώς στη δεξιοτεχνία του Μ. Χιώτη κατά την πρώτη του επίσημη δισκογραφική του παρουσία με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, συνεργασία που συνεχίστηκε και στο "Λιποτάχτες", "Αρχιπέλαγος" κ.ά.. Την ίδια εποχή συνεργάσθηκε ομοίως και με τον Μάνο Χατζιδάκι. Οι μεγαλύτερές του επιτυχίες αποδόθηκαν από την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, που υπήρξε η δεύτερη σύζυγός του για μια δεκαετία, με την οποία και εμφανίσθηκε στον κινηματογράφο. Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Χιώτης είχε παντρευτεί τρεις φορές. Η πρώτη του σύζυγος, ήταν η Ζωή Νάχη με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά. Το 1958 παντρεύτηκε τη σπουδαία παρτεναίρ του Μαίρη Λίντα ένας γάμος γεμάτος επιτυχίες που όμως έληξε απρόσμενα το 1967 – 1968. Στη συνέχεια ο Μανώλης Χιώτης παντρεύτηκε την Μπέμπα Κυριακίδου με την οποία και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

Σαν σήμερα | 21 Μαρτίου


1950: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson) γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Η χαρακτηριστική “ψηλή” φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος. Οι Supertramp έφτασαν στο ζενίθ της καριέρας τους με το πιο δημοφιλές άλμπουμ τους “Breakfast in America” τον Μάρτιο του 1979. Το άλμπουμ έφτασε μέχρι την τρίτη θέση των charts στη Μεγάλη Βρετανία και πρώτη στην Αμερική. Περιέχει τις γνωστές επιτυχίες: “The Logical Song“, “Take the Long Way Home“, “Breakfast in America” από τον Roger Hodgson και το “Goodbye Stranger” από τον Rick Davies. Έχει πουλήσει μέχρι σήμερα παγκοσμίως πάνω από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το 1983, ξεκίνησε την σόλο καριέρα του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “In the Eye of the Storm” (1984) από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια “Had a Dream (Sleeping with the Enemy)” και “In Jeopardy“. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και δύο live, “In the Eye of the Storm” (1984), “Hai Hai” (1987), “Open the Door” (2000) και τα live “Rites of Passage” (1997) και “Classics Live” (2010).

Σαν σήμερα | 21 Μαρτίου


1956: Η rock ‘n’ roll ταινία “Rock Around the Clock” κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστούν οι Bill Haley and His Comets, Alan Freed, The Platters κ.α. Είναι μια ιστορία που εξηγεί πως δημιουργήθηκε το rock ‘n’ roll. Φυσικά πήρε το όνομα της από την μεγάλη επιτυχία του Bill Haley “Rock Around the Clock“, που είχε κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου του 1954 και πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα.

Σαν σήμερα | 21 Μαρτίου


1983: Το Βρετανικό progressive/rock συγκρότημα Pink Floyd κυκλοφορεί το δέκατο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο “The Final Cut“. Είναι η τελευταία κυκλοφορία του γκρουπ με τραγουδιστή τον Roger Waters, ο οποίος υπογράφει και όλα τα τραγούδια του άλμπουμ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί σαν το soundtrack της ταινίας “Pink Floyd The Wall” (1982). Θεωρείται αντιπολεμικό άλμπουμ, το οποίο ο Waters έγραψε για ανθρώπους σαν τον πατέρα του, που έχασαν τη ζωή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “The Post War Dream“, “The Fletcher Memorial Home“, “The Final Cut“, “Two Suns in the Sunset” κ.α.

Σαν σήμερα | 20 Μαρτίου


1948: Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς της Ελληνικής μουσικής σκηνής, ο Νίκος Παπάζογλου (1948-2011). Το 1972 μετά από ένα σύντομο ταξίδι στην Δυτική Γερμανία με το συγκρότημά του Ζηλωτής, επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1977 κατεβαίνει στην Αθήνα καλεσμένος του Διονύση Σαββόπουλου για την παράσταση “Αχαρνής“. Το 1978 σε συνεργασία με τους Νίκο Ξυδάκη και Μανώλη Ρασούλη, κυκλοφορεί το άλμπουμ “Η Εκδίκηση της Γυφτιάς” και ανατρέπει την μέχρι τότε μουσική τάξη πραγμάτων. Η επιτυχία του κορυφώνεται τα επόμενα χρόνια με άλμπουμ όπως τα “Δήθεν“, “Μέσω νεφών“, “Σύνεργα” κ.α. Ο Παπάζογλου θεωρείται ο “πατέρας” της Σχολής Θεσσαλονίκης και επηρέασε καλλιτέχνες όπως Ορφέα Περίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Κανά κ.α. Δημοφιλή τραγούδια του: “Στην ρωγμή του χρόνου“, “Υδροχόος“, “Πότε Βούδας πότε Κούδας“, “Κανείς εδώ δεν τραγουδά“, “Αύγουστος” κ.α.

Σαν σήμερα | 20 Μαρτίου



Ο John Lennon παντρεύεται την Yoko Ono στο Βρετανικό προξενείο του Γιβραλταρ. Έκαναν ταξίδι του μέλιτος στο Amsterdam κάνοντας καμπάνια για την διεθνή εκστρατεία “Bed-In” για ειρήνη. Σχεδίαζαν ακόμα ένα “Bed-in” στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά τους αρνήθηκαν την είσοδο στην χώρα. Έτσι το ζευγάρι πήγε τελικά στο Μόντρεαλ του Καναδά, και κατά την διάρκεια της παραμονής στο “Bed-in” στο Ξενοδοχείο Queen Elizabeth ηχογραφήθηκε το ‘Give Peace a Chance’. ο Lennon επίσης την περίοδο αυτή με τους Beatles γράφουν το ‘The Ballad of John and Yoko’, το οποίο ο Lennon και ο McCartney ηχογράφησαν στις 14 Απριλίου του 1969.

Σαν σήμερα | 18 Μαρτίου


1972: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Neil Young και το τραγούδι “Heart of Gold“. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ “Harvest” που κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 1972 και είναι το μόνο τραγούδι του Neil Young που έφτασε σε αυτήν τη θέση. Στα φωνητικά του τραγουδιού συμμετέχουν οι James Taylor και Linda Ronstadt. Σε δύο τραγούδια του άλμπουμ “Harvest” συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και στα φωνητικά του άλμπουμ συμμετέχουν επίσης οι David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Linda Ronstadt και James Taylor. Το άλμπουμ βρέθηκε στην κορυφή του Billboard όπου παρέμεινε για δυο εβδομάδες. Ήταν από τα πιο εμπορικά άλμπουμ του 1972. Η επιτυχία του άλμπουμ βρήκε “απροετοίμαστο” τον αντι-σταρ Neil Young ο οποίος μετά την κυκλοφορία του, φρόντισε να απομακρυνθεί για λίγο από τα μουσικά δρώμενα.

Σαν σήμερα | 18 Μαρτίου


2001: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός του συγκροτήματος The Mamas and The Papas, John Phillips (John Edmund Andrew Phillips 1935-2001) γνωστός ως Papa John, απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από καρδιακή ανεπάρκεια. Τη δεκαετία του ’60 γνώρισε επιτυχία με το συγκρότημα με τραγούδια όπως τα “California Dreamin’“, “Monday, Monday“, “I Saw Her Again” κ.α. Το 1998 το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame.

Σαν σήμερα | 18 Μαρτίου


1941: Ο Αμερικανός R&B/soul τραγουδιστής και τραγουδοποιός Wilson Pickett (1941-2006) γεννήθηκε στο Πράτβιλ της Αλαμπάμα. Υπήρξε από τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στην εξέλιξη της soul μουσικής. Έγινε δημοφιλής με τραγούδια όπως τα “In The Midnight Hour“, “Mustang Sally” κ.α. Το 1991 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τα τραγούδια του ξανατραγουδήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Led Zeppelin, Van Halen, The Rolling Stones, Bruce Springsteen κ.α.

Σαν σήμερα | 14 Μαρτίου


1981: Οι Roxy Music φτάνουν στην κορυφή των Βρετανικών Singles Chart με τη διασκευή του “Jealous Guy“. Το τραγούδι είναι μια δημιουργία του John Lennon για το άλμπουμ “Imagine” του 1971.

Σαν σήμερα | 14 Μαρτίου


1952: Ο μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος του Αμερικανικού συγκροτήματος Talking Heads, David Byrne γεννήθηκε στο Νταμπάρτον της Σκοτίας. Γνώρισε επιτυχία με το συγκρότημα από το 1974 έως το 1991 με τραγούδια όπως τα “Psycho Killer“, “Born Under Punches (The Heat Goes On)“, “Once in a Lifetime“, “Burning Down the House“, “And She Was” κ.α. Το 2002 το όνομα του, μαζί με των υπολοίπων μελών των Talking Heads, γράφηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Μετά την διάλυση του συγκροτήματος ακολούθησε σόλο καριέρα ενώ ασχολήθηκε παράλληλα με τον κινηματογράφο, την φωτογραφία και την όπερα. Έχει κερδίσει ένα βραβείο Όσκαρ για την μουσική στην ταινία “The Last Emperor” (1988).

Σαν σήμερα | 14 Μαρτίου


1933: Ο Αμερικανός μουσικός, μαέστρος, παραγωγός και συνθέτης Quincy Jones (Quincy Delightt Jones Jr.) γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις των ΗΠΑ. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής. Έχει εργαστεί με μεγάλη επιτυχία σαν παραγωγός, ενορχηστρωτής και μαέστρος με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Duke Ellington, Miles Davis, Frank Sinatra, Ray Charles, Celine Dion κ.α. Το 1985 έκανε την παραγωγή στο τραγούδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα “We Are the World“. Υπήρξε παραγωγός στο πρώτο άλμπουμ σε πωλήσεις όλων των εποχών, το “Thriller” του Michael Jackson, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα εκατόν δέκα εκατομμύρια αντίτυπα. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει είκοσι επτά βραβεία Grammy, το 1989 και το 1990 τιμήθηκε με τα βραβεία Trustees Award και Grammy Legend Award αντίστοιχα για την συνολική προσφορά του στην μουσική βιομηχανία.

Σαν σήμερα | 14 Μαρτίου


1979: Η Gloria Gaynor και το τραγούδι “I Will Survive” βρίσκονται στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1978 και είναι μια δημιουργία των Freddie Perren και Dino Fekaris. Το 1980 κέρδισε το βραβείο Grammy “Best Disco Recording“.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου


1983: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκεται το τραγούδι “Billie Jean” του Michael Jackson. Την μουσική και τους στίχους έγραψε ο Jackson για το έκτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “Thriller” που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1982. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Westlake Recording Studios του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια με παραγωγό τον Quincy Jones και σαν single το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983. Το Φεβρουάριο του 1984 στην 26η τελετή απονομής των Grammy Awards ο Michael Jackson κέρδισε οκτώ βραβεία για το άλμπουμ του “Thriller“, τα δύο από αυτά για το τραγούδι “Billie Jean“, τα “Best R&B Vocal Performance, Male” και “Best Rhythm & Blues Song“. Αστείο είναι πως αρχικά το τραγούδι είχε “μείνει έξω” από την τελική επιλογή για το άλμπουμ μετά από διαφωνία που είχε ο Jackson με τον Quincy Jones, ο οποίος το θεωρούσε “αδύναμο”… Το 2008 το τραγούδι διασκευάστηκε από τον Kanye West για την 25η επέτειο του άλμπουμ, “Thriller 25“.

Σαν σήμερα 5 Μαρτίου


2011: Ο Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μανώλης Ρασούλης (1945-2011) απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών στην Θεσσαλονίκη από έμφραγμα. Βρέθηκε νεκρός στις 13 Μαρτίου. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και τραγουδιστές όπως Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Νικολόπουλος κ.α. Έχει μία κόρη, τη τραγουδίστρια και μουσικό Ναταλία Ρασούλη.

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου


2003: Κυκλοφορεί το πρώτο στούντιο άλμπουμ του Αμερικανικού συγκροτήματος Evanescence, με τίτλο “Fallen“. Είναι το πιο πετυχημένο άλμπουμ τους μέχρι σήμερα με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Bring Me to Life“, “My Immortal“, “Going Under” κ.α. Το Φεβρουάριο του 2004 στην 46η τελετή απονομής των Grammy Awards θα κερδίσουν το βραβείο “Best New Artist” και για το τραγούδι “Bring Me To Life” το βραβείο “Best Hard Rock Performance“.

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου



1977: Οι The Rolling Stones ηχογραφούν σε ζωντανή εμφάνιση τους στο κλαμπ El Mocambo στο Τορόντο του Καναδά, το τελευταίο μέρος του άλμπουμ τους “Love You Live“. Οι ηχογραφήσεις είχαν αρχίσει το καλοκαίρι του 1975 όταν το συγκρότημα έκανε περιοδεία την Αμερική. Συνεχίστηκαν το 1976 στην Ευρώπη και ολοκληρώθηκαν στο Καναδά. Εκείνη τη βραδιά ηχογραφήθηκαν κλασικά rock ‘n’ roll τραγούδια όπως τα “Mannish Boy” (McDaniel/Morganfield/London) και “Little Red Rooster” (Willie Dixon). Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1977 και έφτασε μέχρι την τρίτη θέση των Βρετανικών Albums Chart και έως την πέμπτη στο Billboard. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Andy Warhol. Το άλμπουμ αυτό είναι αφιερωμένο στον μηχανικό ήχου Keith Harwood, ο οποίος απεβίωσε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν την κυκλοφορία του.

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου


1951: Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Chris Rea (Christopher Anton Rea) γεννήθηκε στο Μίντλεσμπρο της Αγγλίας. Το όνομα του άρχισε να ακούγεται το 1978 μετά την επιτυχία του “Fool (If You Think It’s Over)“. Η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση ήταν το καλοκαίρι του 1985, όπου άνοιξε την συναυλία των Queen στο Slane Castle στην Ιρλανδία. Ακολούθησαν τραγούδια επιτυχίες όπως τα “All Summer Long“, “Josephine“, “On the Beach“, “Let’s Dance“, “The Road to Hell” κ.α.

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου


1950: Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των ZZ Top, Billy Gibbons γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας. Λανθασμένα πολλές φορές σαν ημέρα γέννησης του αναφέρεται η 16η Δεκεμβρίου του 1949. Με την πρώτη του μπάντα, The Moving Sidewalks, άνοιγε τις συναυλίες των The Jimi Hendrix Experience στην πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική. Το 1969 δημιούργησε τους ZZ Top με τον Dusty Hill στα φωνητικά και το μπάσο και τον Frank Beard στα τύμπανα. Το 2004 το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπόλοιπων μελών του συγκροτήματος ZZ Top στο Rock and Roll Hall of Fame. Μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος: “Blue Jean Blues“, “Tush“, “La Grange“, “Gimme All Your Lovin’“, “Sharp Dressed Man” κ.α.