• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

Johnny Wakelin - In Zaire


Johnny Wakelin - In Zaire Άλμπουμ: Johnny Wakelin Invincible Ημερομηνία κυκλοφορίας:1976

Σαν σήμερα | 25 Φεβρουαρίου


1985: Ο Mick Jagger κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο στούντιο άλμπουμ με τίτλο “She’s The Boss“. Μετά το νέο συμβόλαιο των The Rolling Stones με την CBS Records το 1983, τα μέλη του συγκροτήματος είχαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν παράλληλα σόλο άλμπουμ, κάτι που δεν ήταν επιτρεπτό με το προηγούμενο συμβόλαιο τους. Η κυκλοφορία του άλμπουμ από τον Jagger ήταν λόγος για να παρεξηγηθούν με τον κιθαρίστα Keith Richards, ο οποίος θεωρούσε πως οι The Rolling Stones είχαν πάντα προτεραιότητα… Το τραγούδι που ξεχώρισε ήταν το “Just Another Night“.

Σαν σήμερα | 21 Φεβρουαρίου


1933: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστας Nina Simone (Eunice Kathleen Waymon 1933-2003) γεννήθηκε στο Τράιον της Βόρειας Καρολίνας. Θεωρείται μία από τις μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες της jazz, blues και soul. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε και ως “η Μεγάλη Ιέρεια της Soul“. Η ερμηνεία της ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές μιας και προσέγγιζε τα τραγούδια με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως επηρεάστηκαν κατά κάποιο τρόπο από το έργο της, όπως οι John Lennon, Cat Stevens, Peter Gabriel, Mary J. Blige, Lauryn Hill, Alicia Keys κ.α. Ηχογράφησε πάνω από σαράντα άλμπουμ και τη θυμόμαστε από τραγούδια όπως τα “My Baby Just Cares for Me“, “Feeling Good“, “Sinnerman“, “I Put a Spell on You“, “Don’t Let Me Be Misunderstood” κ.α. Αρκετά από αυτά διασκευάστηκαν ή τραγουδήθηκαν από τους Aretha Franklin, Janis Joplin, Marilyn Manson, David Bowie, The Animals, Muse κ.α.

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης


γεννήθηκε το 1983 στη Νέα Ιωνία, εργαζόταν ως αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί για να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο. Ο Παντελής Παντελίδης δεν είχε σπουδάσει ποτέ ούτε μουσική, ούτε τραγούδι. Ήταν αυτοδίδακτος και τα τραγούδια του τα έγραφε ο ίδιος. Έμαθε να παίζει μουσικά όργανα μόνος του και να συνθέτει μελωδίες και έγινε καταρχάς γνωστός μέσω διαδικτύου. Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε, ενώ είχε ήδη φανατικούς θαυμαστές και τα τραγούδια του ήταν διάσημα με εκατομμύρια views στο youtube (το video clip του κομματιού «Δεν ταιριάζετε σου λέω» μετράει πάνω από 14.000.000 views). ι....καλό ταξίδι καλό παράδεισο!!!

Σαν σήμερα 16 Φεβρουαριου!


1935, Γεννήθηκε ο Sonny Bοno στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Έκανε ντουέτο με την δεύτερη γυναίκα του, την τραγουδίστρια Cher, με την ονομασία Sonny & Cher. Το 1965 με το τραγούδι “I Got You Babe” ανέβηκαν στο Νο1 του Billboard Hot 100 και παρέμειναν για τρεις εβδομάδες.

Σαν σημερα14 Φεβρουαριου



1967: Στα Atlantic Studios της Νέας Υόρκης, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Aretha Franklin ηχογραφεί το τραγούδι “Respect“. Το τραγούδι γράφτηκε και πρωτοκυκλοφόρησε από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Otis Redding τον Αύγουστο 1965. Ενώ ο Redding έγραψε το τραγούδι σαν την έκκληση ενός άντρα για σεβασμό και αναγνώριση από μια γυναίκα, όταν το ερμήνευσε η Franklin αντιστράφηκε η σημασία του και μετατράπηκε στο σεβασμό και την αναγνώριση που άξιζε μια γυναίκα στην Αμερική του ’60. Η ερμηνεία της Aretha Franklin αντιπροσώπευε απόλυτα την σημασία του τραγουδιού το οποίο και έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην rhythm and blues μουσική σκηνή. Το Φεβρουάριο του 1968 στην δέκατη τελετή απονομής των Grammy Awards το τραγούδι “Respect” χάρισε στην Aretha Franklin τα βραβεία “Best Rhythm & Blues Recording” και “Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female“.

Σαν σήμερα 13 Φεβρουαρίου 1950:


.

 


1950: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Peter Gabriel (Peter Brian Gabriel) γεννήθηκε στο Chobham του Σάρρεϋ της Αγγλίας. Από την μητέρα του πήρε τις πρώτες μουσικές γνώσεις και από μικρός έμαθε να παίζει κλαρινέτο. Το 1967 με τους συμμαθητές του Tony Banks, Anthony Phillips, Mike Rutherford και Chris Stewart δημιούργησαν τους Genesis. Το 1975 ο Peter Gabriel αντικαταστήθηκε από τον Phil Collins όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Genesis για να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Τα τέσσερα πρώτα σόλο άλμπουμ του δεν έχουν τίτλο και απλά φέρουν το όνομα του, αλλάζοντας το λατινικό I, II, III, IV. Σαν σόλο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει συνολικά επτά στούντιο άλμπουμ και τέσσερα soundtracks. Έγραψε την μουσική για την ταινία του Martin Scorsese, “The Last Temptation of Christ” (1988) (από το βιβλίο “Ο Τελευταίος Πειρασμός” του Νίκου Καζατζάκη, 1953) και κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy το “Best New Age Performance“. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει έξι βραβεία Grammy και το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Polar Music Prize. Ο Peter Gabriel έχει προσφέρει επίσης σπουδαίο έργο στην παγκόσμια μουσική και είναι κινητήριος δύναμη του WOMAD (World of Music, Arts and Dance). Με την δημιουργία των Real World Studios έχει ηχογραφήσει και στηρίξει καλλιτέχνες όπως Youssou N’dour, Yungchen Lhamo, Nusrat Fateh Ali Khan κ.α. Στην σόλο καριέρα του τα πιο δημοφιλή τραγούδια του είναι τα “Shock the Monkey“, “Games Without Frontiers“, “Sledgehammer” κ.α.

Σαν σήμερα | 12 Φεβρουαρίου


2000: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Screamin’ Jay Hawkins (Jalacy Hawkins 1929-2000) απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών σε προάστιο του Παρισιού μετά από εγχείρηση που του είχε γίνει για ανεύρυσμα. Ήταν γνωστός κυρίως για την δυνατή φωνή του, τις άγριες θεατρικές εκτελέσεις των τραγουδιών και τα μακάβρια σκηνικά και αξεσουάρ που χρησιμοποιούσε στις εμφανίσεις του. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι “I Put a Spell on You” το 1956, το οποίο γράφτηκε στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame “The 500 Songs that Shaped Rock and Roll“. Παρόλο που δεν γνώρισε μεγάλες επιτυχίες με τα τραγούδια που ηχογράφησε, το τραγούδι αυτό του εξασφάλισε μια “σταθερή” καριέρα για πολλά χρόνια.

Σαν σημερα 12 Φεβρουαριου


1954: Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Έλληνας τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός Τζίμης Πανούσης. Χαρακτηρίζεται για την καυστική σάτιρα και το αθυρόστομο λόγο του. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σχηματίζει τις Μουσικές Ταξιαρχίες και μέχρι το 1985 θα κυκλοφορήσει μαζί τους πέντε άλμπουμ. Από το 1986 ακολουθεί σόλο καριέρα και ηχογραφεί εννέα άλμπουμ. Έχει επίσης στο βιογραφικό του επτά βιβλία. Δημοφιλή τραγούδια του “Disco Tsoutsouni“, “Κάγκελα Παντού“, “Μεταμοντέρνο“, “Νεοέλληνας“, “Σουζάνα“, “Φασμπίντερ και ξερό Ψωμί“, “Ένα Τραγούδι για το Χειμώνα” κ.α.

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου


Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου


Σαν σημερα | 6 Φεβρουαριου


Σαν σημερα | 3 Φεβρουαριου