• home
  • σαν σήμερα
  • μουσική χρονοκάψουλα
  • ενα τραγούδι μια ιστορία-αφιερώματα
  • το jukebox των αναμνήσεων
  • επικαιρότητα

- «Unfuck Greece». Ο Μπόνο τραγουδά... Διαβάστε όλο το άρθρο:

Το «Bullet the Blue Sky» είναι ένα από τα πιο πολιτικά τραγούδια των U2, στην ίδια κατηγορία με το «Sunday Bloody Sunday». Γράφτηκε για το άλμπουμ «The Joshua Tree» του 1987 με αφορμή την εμπλοκή των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ τη δεκαετία του 1980. Oπως όλα τα μεγάλα έργα τέχνης είναι διαχρονικό και αποκτά νέο νόημα ανάλογα με το πώς το ερμηνεύει το συγκρότημα στην κάθε περιοδεία του. Το «Bullet the Blue Sky» έχει «μιλήσει» για τον Πόλεμο του Κόλπου, τον νεοναζισμό, τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, το παλαιστινιακό, την τρομοκρατία. Τώρα είναι η σειρά της οικονομικής κρίσης.... 

Στην περιοδεία Innocence + Experience που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η γιγαντοοθόνη των U2 προβάλλει αρχικά εικόνες από τα καζίνο του Λας Βέγκας. Συνεχίζει με στιγμιότυπα από χρηματιστήρια: πρόσωπα γεμάτα ένταση, αριθμοί που αναβοσβήνουν, δείκτες στο κόκκινο. Και, μετά το σόλο του Edge, περνάμε σε κινητοποιήσεις κατά της κρίσης και της λιτότητας. Εκεί, στο 5.42 του βίντεο, βλέπουμε τις ταμπέλες με το σύνθημα «Unfuck Greece», που εμφανίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Βίντεο πρώτο (ξεκινά από 5.40) ... 




Βίντεο δεύτερο (ξεκινά από 4:36).


Θυμίζω ότι στην αθηναϊκή  συναυλία των U2 τον Σεπτέμβριο του 2010 o Μπόνο είχε αναφερθεί στις δύσκολες εποχές που περνούν Έλληνες και Ιρλανδοί. Οι δεύτεροι αποχαιρέτησαν το μνημόνιο, εμείς μάλλον είμαστε συναισθηματικός λαός και δεν μας αρέσουν οι αποχαιρετισμοί… Επικοινώνησα με φίλους που παρακολουθούν τις συναυλίες αυτές τις ημέρες στην Καλιφόρνια, αλλά μέσα στην ένταση της στιγμής δεν πρόσεξαν τις ταμπέλες ή τη Βουλή στην γιγαντοοθόνη (αυτά χάνεις όταν είσαι στην πρώτη σειρά Βαγγέλη μου…). To YouTube, όμως, που μου δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσω έστω και από μακριά στην περιοδεία του το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα του κόσμου είναι ξεκάθαρο. Πολύ θα ήθελα να κλείσω αυτό το σημείωμα γράφοντας «Επικοινώνησα με τον Μπόνο ζητώντας του να σχολιάσει τις εικόνες, αλλά το κινητό του ήταν κλειστό» ή, ακόμα καλύτερα, «…επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν η περιοδεία κάνει στάση στην Ελλάδα». Τα όνειρα δεν στοιχίζουν τίποτα… Το άρθρο είναι του Γιάννη Μητσάκου και δημοσιεύτηκε στα ΝΕA

- The Everly Brothers - Cathy's-


Ella Fitzgerald - Can't Buy Me Love


Σαν σημερα | 23 Μαϊου

1934: Ο Αμερικανος πρωτοπορος της ηλεκτρονικης μουσικης και εφευρετης του συνθεσαϊζερ Moog, Robert Moog (Dr. Robert Arthur Mogg 1934-2005) γεννηθηκε στη Νεα Υορκη. Το 1970 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy “Trustees Award” και το 2002 με το Grammy “Tech Award”. Το συνθεσαϊζερ Moog εχει χρησιμοποιηθει σε αλμπουμ των Pink Floyd, Kraftwerk, The Neptunes, Black Eyed Peas κ.α.

1940: Ο Frank Sinatra ηχογραφει με την ορχηστρα του Tommy Dorsey το τραγουδι I’ll Never Smile Again. Θα ανεβει στο Νο.1 του Billboard στις 27 Ιουλιου οπου και θα παραμεινει για 12 εβδομαδες. Το 1982 θα τιμηθει με ρο ειδικο βραβειο Grammy Hall Of Fame που διμεται σε ηχογραφηματα τα οποια εχουν συμπληρωσει εικοσιπεντε χρονια ζωης και εχουν ξεχωριστη σημασια στην ιστορια της μουσικης.

1960: Οι Everly Brothers ηχογραφουν το τραγουδι Cathey’s Clown. Μεσα σε τρια χρονια, οι πωλησεις του θα φτασουν τα 8.000.000 αντιτυπα, θα παραμεινει στο Νο.1 του Billboard για πεντε εβδομαδες και στα βρετανικα charts για επτα.

1964: H Ella Fitzgerard με τη διασκευη του τραγουδιου Can’t Buy Me Love των Beatles βρισκεται στο Νο.34 των βρετανικων Singles Chart. Είναι ο πρωτος καλλιτεχνης που εμφανιζεται στα βρετανικα chart διασκευαζοντας τραγουδι των σκαθαριων

1967: Μετα από πολλες ημερες ηχογραφησεων στα Abbey Road Studios του Λονδινου, οι Pink Floyd μεταφερονται στα Technique Studios για να ηχογραφησουν τα τραγουδια See Emily Play και Scarecrow. Tα τραγουδια είναι δημιουργια του Syd Barrett και θα κυκλοφορησουν σε single ενα μηνα περιπου αργοτερα. Το τραγουδι See Emily Play αποτελεσε μερος πολλων συλλογων όπως Relics (1971), Works (1983), Shine On (1992), Echoes: The Best Of Pink Floyd (2001). Συμπεριλαμβανεται στη λιστα του Rock and Roll Hall of Fame, “The 500 Songs that Shaped Rock and Roll”

1977: Στο στουντιο Sound Factory One του Λος Αντζελες, η Linda Ronstadt αρχιζει να δουλευει το αλμπουμ της με τιτλο Simple Dreams. Θα κυκλοφορησει το Σεπτεμβριο του 1977 και θα αποδειχθει ενα απο τα πιο περυχημενα αλμπουμ της καριερας της, μενοντας στο Νο.1 του Billboard για 5 εβδομαδες. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ το Blue Bayou και η διασκευη Tumbling Dice των Rolling Stones.

1992: Οι Iron Maiden βρισκονται στην πρωτη θεση των βρετανικων Albums Chart με το αλμπουμ τους Fear Of The Dark. To ενατο στουντιο αλμπουμ του συκγροτηματος κυκλοφορησε στις 11 Μαϊου του 1992 και είναι το τριτο Νο.1 του συγκροτηματος. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ τα From Here To Eternity, Wasting Love και Fear Of The Dark.

2006: Οι Led Zeppelin βραβευονται με το Polar Music Prize ως πρωτοποροι της ροκ μουσικης στην τελετη απονομης που πραγματοποιειται στη Στοκχολμη της Σουδιας. Οι Robert Plant, Jimmy Page και John Paul Jones παρευρισκονται παρεα με την κορη του ντραμερ John Bonham, ο οποιος απεβιωσε το 1980.

2010: Οι Rolling Stones επιστρεφουν στην πρωτη θεση των βρετανικων Albums Chart μετα από δεκαεξι χρονια με την επανεκδοση του κλασικου τους αλμπουμ Exile On Main Street. Το αλμπουμ που πρωτοκυκλοφορησε το 1972, επανακυκλοφορησε με επιπλεον ακυκλοφορητα τραγουδια. 



-Σαν σημερα | 17 Μαϊου-

1943: Γεννηθηκε στην Αθηνα η Ελληνιδα λαικη τραγουδιστρια Βικυ Μοσχολιου (1943-2005). Ξεκινησε τη καριερα της το 1962 διπλα στον γρηγορη Μπιθικωτση. Η πρωτη της επιτυχια ηταν το τραγουδι "Χαθηκε το φεγγαρι" του Σταυρου Ξαρχακου. Συνεργαστηκε με μεγαλους συνθετες και στιχουργους οπως Γιωργος Ζαμπετα, Μανο Ελευθεριου, Ακη Πανου, Σταυρο Ξαρχακο, Δημο Μουτση, Σταματη Κραουνακη κ.α. Δημοφιλη τραγουδια της: "Παει, παει", "Αλητη", "Που πας χωρις αγαπη", Ναυτης βγηκε στη στερια", "Ανθρωποι μοναχοι" κ.α.

-Σαν σημερα | 14 Μαϊου-

1936: Ο Αμερικανος μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Bobby Darin (Walden Roberto Cassotto 1936-1973) γεννηθηκε στο Μπρονξ της Νεας Υορκης. Γνωρισε επιτυχια το 1959 τραγουδωντας το κλασικο Mack The Knife, για το οποιο κερδισε δυο βραβεια Grammy, τα “Best New Artist” και “Best Vocal Performance, Male”. Το 1999 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλή τραγουδια του τα Beyond The Sea, Dream Lover κ.α.
1952: Ο τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μουσικος David Byrne γεννηθηκε στο Νταμπαρτον της Σκωτιας. Υπηρξε μελος των Talking Heads από το 1975 ως το 1991. Δημοφιλή τραγουδια τους τα Burning Down The House, Phycho Killer, Once In A Lifetime κ.α. To 2002 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame μαζι με των υπολοιπων μελων των Talking Heads. Κερδισε βραβειο Oscar το 2004 για τη μουσικη στην ταινια The Last Emperor, την οποια εγραψε σε συνεργασια με τους Ryuichi Sakamoto και Cong Su.

1960: Οι John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stu Sutcliffe και Tommy Moore εμφανιζονται στο Lathom Hall του Λιβερπουλ με την ονομασια The Silver Beats. Στο κοινο βρισκεται για να τους δει και ο μανατζερ Brian Kelly. Είναι η πρωτη και μονη φορα που το συγκροτημα θα χρησιμοποιησει αυτό το ονομα, γρηγορα θα το αλλαξουν σε Silver Beetles.

1973: Στην πρωτη θεση του Billboard 200 βρισκονται οι Led Zeppelin με το αλμπουμ Houses Of The Holy. Είναι το 5ο στουντιο αλμπουμ του συκροτηματος και κυκλοφορησε στις 28 Μαρτιου του 1973. Το 1974 θα κερδισει το Grammy “Best Recording Package”. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ The Song Remains The Same, No Quartet κ.α.

1976: Ο Βρετανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μουσικος Keith Relf (Keith William Relf 1943-1976) απεβιωσε σε ηλικια 33 ετων στο σπιτι του στο Λονδινο, όταν χτυπηθηκε από ρευμα που διερρευσε από την αγειωτη κιθαρα του. Υπηρξε βασικος τραγουδιστης των Yardbirds, οι οποιοι γνωρισαν επιτυχια με τα τραγουδια For Your Love, Still I’m Sad, Heart Full Of Soul κ.α.

1984: Στην κορυφη του Billboard Hot 100 βρισκεται ο Lionel Richie και το τραγουδι Hello. Είναι το 3ο single από το πολυπλατινενιο αλμπουμ του τραγουδιστη Can’t Slow Down. Στη δευτερη θεση βρισκεται ο Phil Collins με το τραγουδι Against All Odds, μερος του soundtrack της ομωνυμης ταινιας.

1998: Ο Αμερικανος τραγουδιστης της Jazz και ηθοποιος Frank Sinatra (Francis Albert Sinatra 1915-1998) απεβιωσε σε ηλικια 82 ετων σε νοσοκομειο του Λος Αντζελες από καρδιακη προσβολη. Το 1953 κερδισε βραβειο Oscar για το ρολο του στην ταινια From Here To Eternity και το 1965 βραβευτηκε με το βραβειο Grammy “Lifetime Achievement” για την προσφορα του στη μουσικη και τον κινηματογραφο. Τραγουδησε μεγαλες επιτυχιες όπως τα Strangers In The Night, My Way, I’ve Got You Under My Skin κ.α.

2001: Οι Depeche Mode κυκλοφορουν στη Μ. Βρετανια το δεκατο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο Exciter. Μονο την πρωτη εβδομαδα κυκλοφοριας οι πωλησεις του εφτασαν τα 120.000 αντιτυπα. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ τα Dream On, I Feel Loved, Freelove κ.α.

2002: Κυκλοφορει το 7ο στουντιο αλμπουμ του Moby με τιτλο “18”. Θα ανεβει αμεσως στην πρωτη θεση των βρετανικων Albums Chart και θα γινει χρυσο και πλατινενιο σε περισσοτερες από τριαντα χωρες. Τραγουδια-επυτιχιες από το αλμπουμ τα We Are All Made Of Stars, In This World, In My Heart κ.α.

2006: Οι Red Hot Chili Peppers και το αλμπουμ τους Stadium Arcadium βρισκονται στην πρωτη θεση των βρετανικων Albums Chart και Billboard 200. Είναι το ενατο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος και περιλαμβανει επιτυχιες όπως ρα Dan California, Snow, Desecration Smile και Tell Me Baby. Το Φεβρουαριο στο 2007, στην 49η τελετη απονομης των Grammy Awards για τη δημιουργικη χρονια 2006, το αλμπουμ θα κερδισει τα Best Rock Album και Best Boxed or Special Limited Edition Package και το τραγουδι Dani California τα βραβεια Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal και Best Rock Song.


Σαν σημερα | 10 Μαϊου-

1905: Ο μεγαλος Ελληνας συνθετης του ρεμπετικου και λαικου τραγουδιου Μαρκος Βαμβακαρης (1905-1972) γεννηθηκε στη Συρο. Μαζι με τους Γιωργο Μπατη, Στρατο Παγιουμτζη και Ανεστη Δελια δημιουργησε το συγκροτημα "Η Τετρας η Ξακουστη του Πειραιως". Το 1933 αρχισε να ηχογραφει τις συνθεσεις του, οπως το "Να 'ρχοσουνα ρε μαγκα μου" και δυο χρονια αργοτερα τη "Φραγκο-συριανη" που εκανε μεγαλη επιτυχια ο Γρηγορης Μπιθικωτσης πολλα χρονια αργοτερα. Δημοφιλη τραγουδια του: "Φραγκοσυριανη", "Μαυρα ματια, μαυρα φρυδια", "Καραβοτσακισματα", "Ολοι οι ρεμπετες του ντουνια", "Μικρος αρραβωνιαστηκα", "Τα δυο σου χερια πηρανε" κ.α.

-Τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια για τη Μάνα-


-Σαν σημερα 8 Μαϊου-

1911: Ενας απο τους σημαντικοτερους Αμερικανους μουσικουςκαι τραγουδοποιους της delta blues, ο Robert Johnson (1911-1938) γεννηθηκε στο Haxlehurst του Μισισιπι. Πολλοι θεωρουν μεχρι και σημερα πως "αυτος ηταν η blues". Ο Eric Clapton τον ειχε χαρακτηρισει σαν τον μεγαλυτερο τραγουδιστη της blues. Το 1986 το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame.
Δημοφιλη τραγουδια του: "Come On In MY Kitchen", "Love In Vain", "From Four Until Late", "Vross road Blues" κ.α.

1940: Ο Αμερικανος μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιοςτης country Rick Nelson (Eric Hilliard Nelson 1940-1985) γεννηθηκε στο Τινεκ του Νιου Τζερσει. Απο το 1957 εως το 1973 ειχε δεκα top-ten hits στο Bilboard. Το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame τον Ιανουαριο του 1987. Δημοφιλη τραγουδια του: "Believe What You Say", "Hello Mary Lou", "Travelin Man", "Poor Little Fool" κ.α.

1943: Ο Βρετανος μπασιστας και ιδρυτικο μελος των The Yardbirds, Paul Samwell-Smith (Oaul Smith) γεννηθηκε στο Ριτσμοντ της Αγγλιας. Το 1966 αφησε το συγκροτημα για να ξεκινησει καριερα παραγωγου. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες και συγκροτηματα οπως Cat Stevens, Jethro Tull κ.α.

1945: Ο Αμερικανος θρυλος της jazz, πιανιστας και συνθετης Keith Jarrett γεννηθηκε στο Αλενταουν της Πενσυλβανια. Ειχε την μοναδικη ικανοτητα να περναει στις συνθεσεις του επιρροες απο την κλασικη, gosper, blues και jazz μουσικη με ξεχωριστο τροπο. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Charles Lloyd, Miles Davis, Jan Garbarek, Gary Peacock κ.α. Δημοφιλη αλμπουμ του: "The Koln Concert", "Hymns/Spheres", "Belonging" κ.α.

1951: Ο Αμερικανος R&B/soul μουσικος και τραγουδιστης Philip Bailey (Philip Irvin Bailey) γεννηθηκε στο Ντενβερ του Κολοραντο. Εγινε ιδιαιτερα δημοφιλης μετα την συμμετοχη του στο συγκροτημα Earth, Wind & Fire. Δημοφιλη τραγουδια του συγκροτηματος: "Keep Your Head to the Sky", "Fantasy" κ.α. Συνεργαστηκε με τον Phil Collins για το ντουετο του τραγουδιου "Easy Lover" το οποιο ειναι μερος του σολο αλμπουμ του "Chinese Wall" (1984).

1970: Κυκλοφορει το τελευταιο στουντιο αλμπουμ των The Beatles με τιτλο "Let it Be". To αλμπουμ κυκλοφορησε λιγο μετα την διαλυση του συγκροτηματος απο την Αpple Records. Οι ηχογραφησεις αρχισαν το Φεβρουαριο του 1968 και ολοκληρωθηκαν στις αρχες του Απριλη το 1970. Αρχικα το αλμπουμ ηταν να κυκλοφορησει στα μεσα του 1969 με το τιτλο "Get Back" αλλα το συγκροτημα δεν ηταν ευχαριστημενο απο τις μιξεις του Glyn Johns. Ξαναδουλευτηκε απο τον Phil Sector μεσα στο 1970. Περιειχε δημοφιλη τραγουδια οπως τα "Get Back", "Let It be", "The Long and Winding Road", "I Me Mine" κ.α. Το αλμπουμ χρησιμοποιηθηκε επισης σαν soundtrack της ομωνυμης ταινιας. Εφτασε στην κοrυφη των Αμερικανικων και Βρετανικων charts αλλα ο μουσικος τυπος το δεχτηκε με αναμικτα συναισθηματα.

1971: Στην πρωτη θεση του Bilboard 200 βρισκεται το αλμπουμ "Jesus Christ Supersta" των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice. Στην δευτερη θεση ακολουθει η Janis Joplin και το αλμπουμ "Pearl", το τελευταιο αλμπουμ της το οποιο κυκλοφορησε τεσσερις μηνες μετα το θανατο της.

1971: Οι The Rolling Stones και το αλμπουμ τους "Sticky Fingers" βρισκονται στην πρωτη θεση των Βρετανικων Albums Chart. Θα παραμεινουν στην κορυφη για τεσσερις εβδομαδες. Ειναι το ενατο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος και κυκλοφορησε στις 23 Απριλιου του 1971. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Brown Sugar", "Wild Horses", "Sister Morphine" κ.α.

1974: Μια απο τις πιο σημαντικες μουσικες προσωπικοτητες της Βρετανικης rock την δεκαετια του '60, ο Graham Bond (Graham John Clifton Bond 1937-1974) αυτοκτονησε σε ηλικια 36 ετων πεφτωντας στις γραμμες του μετρο στο σταθμο του Finsbury Park στο Λονδινο. Αποκαλειται και "the father of the English Thythm & Blues". θεωρειται ο πρωτος Βρετανος μουσικος που χρησιμοποιησε οργανο Hammond. Υπηρξε μελος των συγκροτηματων Don Rendell Quintet, The Graham Bond Organisation κ.α.

1993: Οι Aerosmith με το ενδεκατο στουντιο αλμπουμ τους "Get a Trip" ανεβαινουν κατευθειαν στην κορυφη του Bilboard 200. Ειναι η πρωτη φορα που το συγκροτημα κανει ντεμπουτο στο Bilboard στην υψηλοτερη θεση. Το 1973 με το αλμπουμ "Rocks" ειχαν καταφερει να εμφανιστουν κατευθειαν στην τριτη θεση.


Monophonics - Sound Of Sinning (2015)


Kυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Sound Of Sinning". Πρόκειται για ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, 45 λεπτά υπέροχης psychedelic soul, με 11 καταπληκτικά τραγούδια που θέλεις να ακούς ξανά και ξανά. Μπορώ να πω πως οι Monophonics φέρνουν το μουσικό καλοκαίρι στη νωθρότητα που επικρατεί τελευταία στη μουσική.

Το πρώτο κομμάτι που ξεχώρισε είναι το "Promises" που παίζεται εδώ και αρκετό καιρό στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ακολούθησε το "Strange Love" με ένα πολύ όμορφο videoclip σε ελληνική παραγωγή. (σημ. οι Monophonics είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας και σε πρόσφατη συνέντευξή τους δήλωσαν πως το καλοκαίρι θα εμφανιστούν στην Αθήνα, αναμένουμε!)
Έχοντας ακούσει το "Sound Of Sinning" αρκετές φορές μπορώ να πώ πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ που το κάθε κομμάτι έρχεται να ακουστεί σαν συνέχεια του προηγούμενου, χωρίς να σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Η επίσημη κυκλοφορία του "Sound Of Sinning" των Monophonics θα γίνει στις 12 Μαΐου, σε βινύλιο και cd.

- Adrian John Loveridge - 400 Dragons (1981) -